Hyppää sisältöön

Lentoturmasta selvinnyt Sami Saikkonen on helpottunut, kun onnettomuuden syy selvisi – kirurgit rakensivat hänen kasvonsa uudelleen

Sairauskohtauksen saanut lentäjä kuoli, kun kone syöksyi maahan epäonnistuneen laskun aikana Hyvinkäällä. Mukana ollut lennonopettaja Sami Saikkonen loukkaantui vakavasti.

Sami Saikkonen sai kuulla hänen kannaltaan helpottavasta Otkesin väliraportista Espanjaan, jossa hän lomailee perinteisesti joulun yli. Kuva: Sonja Sorvola

Myös ohjaajana, tanssijana ja näyttelijänä tunnettu lennonopettaja Sami Saikkonen vastaa Teneriffan auringossa puhelimeen.

Espanjan valoon joulua pakoon lähtenyt Saikkonen on saanut juuri Onnettomuustutkintakeskuksen väliraportista varmuuden siitä, että hän ei ole tehnyt lennonopettajana virhettä lentäjän kuolemaan johtaneella lennolla.

Raportin mukaan koneen maahansyöksyminen Hyvinkäällä johtui lentäjän sairauskohtauksesta, ei lentäjän tai lennonopettajan virheestä.

– Onhan se minulle hirveä helpotus, Saikkonen sanoo.

Lähes kolme kuukautta sitten hän istui kaksipaikkaisessa, itse rakennetussa, experimental-lentokoneessa lentäjän takana.

Kaiken piti olla kunnossa. Miehet olivat kertauskoululennolla.

Lennolla ollut kaksikko oli tuttu näky Keski-Uudenmaan taivaalla: miehet kuuluivat hyvinkääläiseen ilmailukerhoon.

Kone syöksyi kuitenkin maahan, lentäjä kuoli. Saikkonen kiidätettiin sairaalaan.

Onnettomuustutkintakeskuksen raportin mukaan lentäjä sai äkillisen ja voimakkaan sairauskohtauksen, minkä seurauksena kone syöksyi maahan, kun laskeutuminen epäonnistui.

Raportin mukaan koneessa ei ollut teknistä vikaa.

Ilmailukerhon mukaan turmakoneen kaltaisia koneita on rakennettu satoja maailmalla. Kuva: Esa Syväkuru / Yle

Saikkonen ei muista lennon tapahtumia

Saikkonen on käynyt lentoturmaa läpi mielessään kerta toisensa jälkeen. Mitä hänen olisi opettajana pitänyt huomata, tai jäikö häneltä jokin asia huomaamatta?Varsinaista ahdistusta tai paniikkia hän ei ole kokenut.

Vaikka mies ei muista mitä kohtalokkaalla lennolla tapahtui, hänen kehonsa muistaa – ja siihen hän luottaa.Kehon muistiin ei ole jäänyt mitään traumaattista. Hän ei olisi voinut tehdä mitään edessään istuvan lentäjän pelastamiseksi.

– Olen itsekin ihmetellyt sitä, että minulle ei ole tullut traumoja tai mitään paniikkeja. Mutta tanssijana tiedän, että ihmisen kroppa pystyy muistamaan asioita, joita mieli ei muista, hän sanoo.

Saikkonen voi vain yrittää ymmärtää, mitä koneessa on tapahtunut.

– Istuin lentäjän takana, enkä ole voinut nähdä hänen kasvojaan. Olen voinut vain aistia, mitä on tapahtunut. En muista myöskään jutteluitamme.

– Koska minulla ei ole ollut mitään traumoja, se viittaa mielestäni samaan tulokseen kuin mihin Onnettomuustutkintakeskus on päätynyt. Konetta lentävä henkilö ei ole tehnyt mitään väärin, enkä minä ole tehnyt mitään väärin.

Se on ollut äkillinen ja voimakas sairauskohtaus, hän sanoo.

Sairauskohtaus tuli kriittisten sekuntien aikana

Saikkonen ei ole kuullut ilmailu-uransa aikana samankaltaisesta onnettomuudesta, johon hän ja lentäjä syyskuussa joutuivat. Tilanne oli pahin mahdollinen, hän sanoo.

Saikkonen on toiminut lennonopettajana vuodesta 2016 lähtien. Taitolentolupakirjan hän sai vuonna 2011.

– Olen kuullut Suomessakin tapauksista, joissa lentäjä on saanut sairauskohtauksen, mutta pystynyt kuitenkin laskeutumaan.

Kyse on ollut Saikkosen mukaan muutamasta kriittisestä sekunnista. Jos kone olisi ollut ihan vähän alempana, hän olisi voinut selvitä vammoitta. Jos kone olisi ollut taas vähän korkeammalla, niin Saikkonen olisi saattanut ehtiä puuttua tilanteeseen.

Turmakone löydettiin Hyvinkään lentokentältä 27.9. Kuva: Esa Syväkuru / Yle

Saikkonen tuijotti lentokoneen ikkunasta lähestyvää maata

Sami Saikkonen haluaa jatkaa lentämistä, koska lennonopettajana toimiminen on ollut hänen ammattinsa. Silloin, kun hän ei näyttele tai ohjaa, hän opettaa lentämistä.

– Minulla ei ole mitään pelkoa ilmailua kohtaan tällä hetkellä, hän sanoo.

Kun Saikkonen saapui joulun viettoon perheensä kanssa Teneriffalle,hän tuijotti matkustamon ikkunasta ulos ja katsoi lähestyvää maata. Odotti, iskeekö pelko. Mitään ei tapahtunut.

Itse hän ei ole lentänyt onnettomuuden jälkeen.

– Ilmailun jatkaminen ratkeaa vain sillä, että menen lentämään kollegaopettajan kanssa. Hän katsoo, tapahtuuko minulle jotain järkyttävää, eli tuleeko minulle jotakin mielen esteitä.

Myös ilmailun lääketieteelliset tarkastukset täytyy tehdä ennen kuin lentämistä voi jatkaa.

Saikkonen on jo käynyt lentosimulaattorissa lentämässä, ja kaikki sujui hyvin.

Taitolentämisen jatkaminen voi olla kuitenkin vaikeampaa.

– Mietin kestääkö minun pääni taitolennossa pyöritystä. Olen nyt jumppaillut ja ollut pää alaspäin. Tuntuu, että kaikki on kuitenkin aika hyvin tasoittunut.

Pitkän uran koreografina ja ohjaana tehneen Sami Saikkosen kasvot oli rakennettava uudelleen onnettomuuden jälkeen. Ensimmäinen leikkaus tehtiin jo teho-osastolla. Kuva: Sonja Sorvola

Kasvot tuhoutuivat onnettomuudessa pahasti

Saikkonen loukkaantui niin vakavasti lento-onnettomuudessa, että kirurgit joutuivat käytännössä rakentamaan hänen kasvonsa uudelleen Meilahden sairaalassa. Ensimmäinen leikkaus oli tehty miehen maatessa tajuttomana teho-osastolla heti turman jälkeen.

– Kerrankin julkisuudesta oli jotakin hyötyä. Kirurgit kiittelivät sitä, että minusta oli niin paljon kuvia. Olin sen takia kuulemma helppo potilas.

Uudelleenrakennetut kasvot näyttävät Saikkosen mukaan nyt jo ihan hyviltä, paremmilta miltä tuntuvat.

– Huulen kohdalla on kuin rautapalkki, ja esimerkiksi syöminen on vielä vähän vaikeaa. En syö mielelläni julkisissa paikoissa, hän kuvailee.

Lentämisessä virheitä ei saa sattua

Saikkonen on vakavasta onnettomuudesta huolimatta sitä mieltä, että lentäminen ei ole vaarallista. Lentämisessä on vaara, joka pitää huomioida ja hallita.

– Ilmailussa onnettomuudet ovat kohtalokkaita. Sen takia virheitä ei saisi sattua.

Onnettomuustutkintakeskus jatkaa kuolonuhrin vaatineen onnettomuuden selvittelyä ja antaa loppuraporttinsa keväällä.

– Otkesin tehtävänä on löytää korjattavia asioita säädöksistä ja menetelmistä, jotta turvallisuus paranisi vastaavilla kertauslennoilla. Autan heitä siinä tilanteessa lennonopettajan näkökulmasta, Saikkonen sanoo.

Pian on edessä perinteinen joulu perheen kanssa etelässä. On valoa ja lämpöä. Perhe voi hyvin

Saikkonen kertoo, että vaimo pelästyi onnettomuutta enemmän kuin hän itse.

– Sonja haluaa tietää aika tarkkaan, missä menen, ja olenko päässyt esimerkiksi autolla perille. Ymmärrän pelon hyvin.

Lue myös:

.
.