Hyppää sisältöön

Tiukentuneet rajasäännöt laittavat Helsinki-Vantaan tiukille – apulaiskaupunginjohtajan mukaan tarkastuksia tehdään riskien mukaan

Suomi vaatii Norjasta, Tanskasta ja Britanniasta matkustavilta koronatestiä rajalla. Vaihtoehtona on esittää korkeintaan 48 tuntia vanha negatiivinen testitulos.

Sosiaali- ja terveysministeriö lähetti torstaina ohjauskirjeen uusista rajatoimista. Kuva: Esa Syväkuru / Yle
Tekijät

Helsinki-Vantaan lentoaseman terveysturvallisuustoimista vastaavan Vantaan kaupungin apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö pitää uutta ennakkotesti- ja testausvaatimusta hyvänä, vaikkakin haastavana toteuttaa.

– Kun emme vielä tiedä omikronista paljon, toimenpiteiden tehostaminen rajoilla on perusteltua.

– Tulemme tarvitsemaan erittäin paljon lisähenkilöstöä lentokentälle. Nyt kun uusia maita tulee testauksen ja ennakkotodistuksen piiriin, meidän pitää lähes tuplata henkilöstövahvuus kentällä ja rakentaa testauskapasiteettia lisää sekä suunnitella koko prosessi uudelleen, Aronkytö sanoo.

  • Norjasta, Tanskasta ja Britanniasta sekä Nigeriasta tulevilta vaaditaan vastaisuudessa rajalla koronatestiä. Vaatimus tulee voimaan heti ja koskee myös niitä, joilla on täysi rokotussuoja.
  • Terveystarkastukselta välttyy, jos on osoittaa enintään 48 tuntia ennen maahantuloa otettu negatiivinen koronatestitulos.
  • Hallitus päätti torstaina, että kaikista EU- ja Schengen-alueen ulkopuolisista maista pääsee Suomeen vain, jos näyttää negatiivisen koronatestituloksen. llman täyttä rokotussuojaa ja alle 48 tuntia vanhaa testitodistusta ei pääse maahan. Vaatimus tulee voimaan ensi viikon tiistaina.

Aronkytö arvioi, että uudet ohjeet koskevat noin 1 500 matkustajaa vuorokaudessa.

– Näin suuren määrän testaus tulisi olemaan lentokentällä melko haastavaa. Meidän täytyy kohdistaa riskin perusteella tätä tarkastustoimintaa. Tietysti toivomme, että mahdollisimman monella olisi 48 tuntia vanha negatiivinen ennakkotesti. Tällä välttää tarkastuksen ja testauksen kentällä ja ruuhkat.

Aronkydön mukaan Suomeen matkustaville on nyt viestittävä laajasti muuttuneista maahantulokäytännöistä.

Finnair vaatii viranomaisilta selkeitä tietoja

Finnairin viestintäjohtaja Päivyt Tallqvist vaatii, että lentomatkustajien olisi nyt tärkeä saada yksityiskohtaiset ja selkeät tiedot nopeasti siitä, millaisia testituloksia lentokentällä tullaan vaatimaan.

Hänen mukaansa EU- ja Schengen-maiden ulkopuolelta tulijoille pakollinen testivaatimus lentokentällä ei ole iso asia, koska testausvaatimukset ovat voimassa jo toiseen suuntaan.

– Mutta olisi tärkeää, että saisimme nopeasti tiedot siitä, millainen testitodistuksen pitäisi olla, Tallqvist sanoo.

– Suomesta ulkomaille lähtiessä lentokentillä tarkistetaan jo nyt testituloksia eri maiden viranomaisten vaatimusten perusteella. Jatkossa testituloksia aletaan tarkistaa myös Suomeen tultaessa, hän jatkaa.

Lapin sairaanhoitopiirin ylilääkäri Markku Broas kertoo, että Lapin sairaanhoitopiiri ja matkanjärjestäjät ovat alkaneet informoida Lappiin joululomalla saapuvia brittituristeja siitä, että lentokentällä vaaditaan todistus koronatestistä.

Tarkastuksia toivottu "resurssien rajoissa"

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ja sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) kertoivat ei-EU- tai Schengen-maita koskevasta ennakkotestistä jo aiemmin tällä viikolla.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on lähettänyt tänään torstaina alueille uuden ohjeistuksen siitä, miten omikronmuunnoksen laajempi tulo Suomeen yritetään estää.

Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää rajaseutukaupunkeja ohjaamaan Britanniasta, Norjasta, Tanskasta ja Nigeriasta tulevat matkustajat pakolliseen terveystarkastukseen ellei heillä ole osoittaa alle kaksi vuorokautta vanhaa negatiivista testitodistusta. Näin toimitaan, vaikka henkilöllä olisi täysi rokotussuoja.

Ohjauskirjeessä ministeriö pyytää ohjaamaan kyseisistä maista Suomeen matkustavia pakollisiin terveystarkastuksiin "paikallisten resurssien rajoissa".

Suomen kansalaisilla ja Suomessa pysyvästi asuvilla on aina oikeus palata Suomeen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on aiemmin todennut lausunnossaan sosiaali- ja terveysministeriölle, että tapausmäärien perusteella erityisiä terveystoimia pitäisi edellyttää ainakin Nigeriasta ja Tanskasta tulevilta sekä mahdollisesti myös Britanniasta ja Norjasta tulevilta.

Tanskan ohella listalle pitäisi THL:n mukaan lisätä Ruotsi, koska muunnos leviää sinne Tanskasta väistämättä.

Ranska kielsi vapaa-ajan matkailun Britanniasta

Muuallakin Euroopassa pohditaan parasta aikaa uusia toimia omikronmuunnoksen leviämisen estämiseksi.

Vapaa-ajan matkailu Britanniasta Ranskaan muuttuu käytännössä mahdottomaksi, sillä viikonlopusta lähtien briteillä pitää olla maahantuloon jokin pakottava syy, uutisoi Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Ranska vaatii kaikilta Britanniasta tulevilta alle vuorokauden vanhan negatiivisen testituloksen sekä viikon eristäytymisen maahan pääsyn jälkeen. Karanteenia voi lyhentää testillä, mutta vasta kahden vuorokauden jälkeen.

Voit keskustella aiheesta 17.12. kello 23:een saakka.

Päivitetty kauttaaltaan uusilla tiedoilla ja kommenteilla.

Päivitetty 15.05 Timo Aronkydön kommentit.

Lue lisää: