Hyppää sisältöön

Ruotsi alkaa vaatia koronapassia myös Suomesta saapuvilta joulun alla

Koronapassivaatimuksen lisäksi Ruotsi lisää suosituksia koronatesteistä. Rajatyöntekijöitä, alle esikouluikäisiä lapsia tai vuoroin esimerkiksi Ruotsissa ja Suomessa vanhempiensa luona asuvia lapsia testisuositukset eivät koske.

Esimerkiksi Torniosta Haaparannalle mennessä on syytä varautua näyttämään koronapassi ensi tiistaista lähtien. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Ruotsi aikoo alkaa vaatia koronapassia muista Pohjoismaista saapuvilta matkustajilta 21. joulukuuta alkaen. Ruotsin Kansanterveyslaitoksen tiedote asiasta löytyy (siirryt toiseen palveluun) täältä. (siirryt toiseen palveluun)

Ruotsissa koronatartunnat ovat lisääntyneet viime päivinä, vaikka maan luvut ovat pysyneet alhaisella tasolla muihin Euroopan maihin verrattuna.

Ruotsin Kansanterveyslaitoksen mukaan toisesta Pohjoismaasta Ruotsissa työssä käyville tai opiskelijoille suositellaan koronatestiä kerran viikossa, vaikka henkilöillä olisikin koronapassi. Rajatyöntekijöitä testisuositus ei koske. Suositus ei koske myöskään alle esikouluikäisiä lapsia eikä lapsia, jotka asuvat vuoroin esimerkiksi Ruotsissa ja Suomessa vanhempiensa luona.

Niin ikään Ruotsiin matkalle tulevalle suositellaan passivaatimuksen lisäksi koronatestiä mahdollisimman pian maahantulon jälkeen, mieluiten jo samana päivänä.

Ruotsi myös ilmoitti, että se saattaa lisätä rajoituksia, jos koronatilanne pahenee. Aikaisemmin tällä viikolla Norja kiristi rajoituksiaan. Tanska on myös ottanut rajoituksia uudelleen käyttöön. Se muun muassa sulki koulut ennen joululoma-aikaa.

Myös Suomi kiristää maahantulorajoituksia torstaista alkaen. Norjasta, Tanskasta ja Iso-Britanniasta sekä Nigeriasta tulevilta vaaditaan pakollinen koronatestaus rajalla. Vaatimus tulee voimaan heti. Lisäksi näitä maita koskee myös suositus 48 tuntia ennen otetusta koronatestistä.

Vaatimus negatiivisesta koronatestistä maahan tullessa oli aiemmin voimassa helmikuusta toukokuun loppuun.

16.12. kello 16.07 Poistettu jutusta väite, jonka mukaan Ruotsi ei aiemmin olisi vaatinut maahan tulijoilta negatiivista koronatestiä.