Hyppää sisältöön

Näkymättömyys tekee kiusatusta 10-vuotiaasta sankarin –kuopiolaiskirjailijan klassikkohahmo nähdään uudessa elokuvassa

1950-luvulla Aapelin eli Simo Puupposen kirjoittaman Vinski-kirjan näkymättömyyspulveri teki syvän vaikutuksen ohjaaja Juha Wuolijokeen.

Vinskiä näyttelevä Kuura Rossi apteekkarin, Martti Suosalo, tiskillä. Kuva: Petri Aho / Nelonen Media

Aapelin eli kuopiolaissyntyisen Simo Puupposen (1915–1967) luoma hahmo Vinski nähdään pitkästä aikaa elokuvan sankarina. Ensi viikolla ensi-illan saa Vinski ja näkymättömyyspulveri -elokuva, joka perustuu kirjaan Koko kaupungin Vinski.

Elokuvassa Vinski on 10-vuotias herkkä poika, jota koulukiusataan. Lyhyesti kerrottuna Vinskistä tulee elokuvan aikana sankari apteekkarin hänelle antaman näkymättömyyspulverin avulla.

Elokuvan on ohjannut Joulutarinasta tunnettu Juha Wuolijoki. Alun perin vuonna 1954 julkaistun kirjan tapahtumat on tuotu tähän päivään.

– Elokuvantekijänä koen, että meidän pitäisi puhutella tämän päivän lapsia ja nuoria ja meidän mielestä koulukiusaaminen on tärkeä teema, joka sopii hyvin Vinskin hahmolle, Wuolijoki kertoo.

Wuolijoki luki Vinski-kirjat lapsena 1980-luvun alussa, ja muistaa edelleen tunteen, jonka näkymättömyyspulveri hänessä sai aikaan.

– Väitän, että edelleen moni haluaisi olla näkymätön ja kävellä seinien läpi. Tarkkailla toisia ihmisiä. Uskon, että tämä kiinnostaa myös tämän päivän lapsia, Wuolijoki pohtii.

Vinskit kertovat Aapelin lapsuudesta Kuopiossa

Vinski-kirjat olivat aikansa suosituimpia lasten- ja nuortenkirjoja. Simo Puupponen oli itse tunnettu pakinoitsija ja kirjailija. Hänet tunnetaan edelleen myös kirjoista Siunattu hulluus ja Pikku Pietarin piha, jotka ovat tuttuja myös teatterisovituksina.

Vinski-kirjat perustuvat pitkälti Aapelin lapsuuteen Kuopiossa, kertoo vuonna 2018 julkaistun elämäkerran kirjoittanut Jukka Parkkinen.

– Tarinat ovat lähinnä Puupposen lapsuudenmuistoja ja omia kokemuksia, Helsingissä asuva Parkkinen kertoo puhelimessa.

Hyvän tuulen voima -muistomerkki Kuopion Ollinpuistossa paljastettiin 24.5.1989. Taiteilija Kari Juva halusi ilmentää veistoksella Aapelin monitahoista tuotantoa, huumoria ja lämmintä inhimillisyyttä. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Myös Puupponen asui jo Helsingissä Vinski-kirjat kirjoittaessaan. Kaksi kirjaa syntyivät aikoinaan WSOY:n pyynnöstä. Kustannusyhtiö houkutteli joukon sen aikaisia kirjailijoita kirjoittamaan uusia lasten- ja nuortenkirjoja. Puupposen lisäksi mukana oli muun muassa Kirsi Kunnas.

Koko kaupungin Vinski -kirjan tapahtumat sijoittuvat Hömpstadin kaupunkiin eli Kuopioon, mutta elokuvaa on kuvattu Porvoossa ja Liettuan Vilnassa ja Kaunasissa, jossa sijaitsee historiallinen apteekkimuseo.

Pääosissa nähdään Kuura Rossi, Martti Suosalo, Pirjo Heikkilä ja Mikko Leppilampi. Kirjasta julkaistiin uusi painos tänä syksynä.

Lue lisää: