Hyppää sisältöön

Iso isännöitsijätoimisto sai jo toisen varoituksen epäeettisestä toiminnasta – seurauksia ei kuitenkaan luvassa

Isännöintiala vahtii alan yritysten toimintaa. Pelisääntöjen rikkomisesta ei kuitenkaan seuraa käytännössä mitään seurauksia ja varoitusten saaneiden yritysten nimet salataan.

Suomen toiseksi suurin isännöitsijätoimisto Kiinteistötahkola on saanut parin vuoden aikana jo kaksi varoitusta epäeettisestä toiminnastaan. Kiinteistötahkolan pääkonttori sijaitsee Oulussa. Kuva: Terhi Liimu / Yle

Oululainen isännöintiyritys Kiinteistötahkola on saanut alan valvontaelimeltä varoituksen. Kyse on jo toisesta varoituksesta, jonka yhtiö on saanut kahden vuoden sisään.

Molemmissa tapauksissa isännöintiyrityksen työntekijöitä oli valittu taloyhtiön hallitukseen valtakirjoilla. Hallituksessa työntekijät olivat estäneet taloyhtiötä vaihtamasta isännöintitoimistoa, vaikka tarjolla oli edullisempi sopimus Kiinteistötahkolan kilpailijalta. Näin työntekijät ajoivat taloyhtiön etujen sijaan työnantajansa taloudellista etua.

Varoituksista ei ole koitumassa Kiinteistötahkolalle käytännössä mitään seurauksia. Isännöinnin Auktorisointi ISA ry:llä ei ole selkeitä pelisääntöjä sen varalta, jos isännöintitoimisto rikkoo toistuvasti samoja eettisiä sääntöjä.

Varoituksista ei seuraa yhtiöille yleensä edes mainehaittaa, sillä ISA ry:n päätökset ovat anonymisoituja, eli varoituksen saajan nimi salataan.

MOT-toimitus on varmistanut, että kyseinen päätös koskee juuri Kiinteistötahkolaa.

“Korjaukset toimintaan on tehty jo viime kesänä”

Kiinteistötahkolan toimitusjohtaja Seppo Tahkola tunnustaa, että molempiin tapauksiin liittyy epäonnistumisia.

– Olemme korostaneet isännöitsijöillemme useasti, että jääväämme itsemme, jos asia koskee hallituksen jäsentä itseään tai hänen työnantajansa asiaa, toimitusjohtaja Seppo Tahkola sanoo MOT-toimitukselle.

Hänen mukaansa molemmat tapaukset ovat yksittäisen työntekijän virheitä.

– Jo ensimmäisen varoituksen jälkeen käsittelimme asian työntekijöidemme kanssa ja muistutimme, että tässä asiassa pitää olla erityisen tarkkana. Kesällä 2021 Kiinteistötahkola tilasi ulkopuolisen juristin, joka koulutti kaikki yrityksen työntekijät ympäri Suomen.

Sisäisen koulutuksen aiheina oli toiminnan etiikka ja käytännöt vastaavissa tilanteissa. Tahkolan mukaan ongelmat ovat koskeneet sijoittajavetoisia asunto-osakeyhtiöitä, joiden hallituksiin on vaikea löytää jäseniä.

– Toinen varoitus ei vaikuta enää toimintaamme mitenkään. Korjaukset toimintaan on tehty jo viime kesänä, Seppo Tahkola sanoo.

Kantelun teki sijoitusasunnon omistaja

Oululaisen asunto-osakeyhtiön yhtiökokouksessa hallitukseen valittiin viime keväänä valtakirjoilla kolme isännöintitoimisto Kiinteistötahkolan työntekijää ja kaksi muuta osakasta. Kiinteistötahkola on Suomen toiseksi suurin isännöintiyritys.

Ylen MOT-toimitus kertoi tapauksesta tänä syksynä.

Kiinteistötahkolasta tehty kantelu liittyi Oulussa sijaitsevan asunto-osakeyhtiön toimintaan. Kuva: Antti J. Leinonen / Yle

Kyseessä oli uudiskohde, jossa on paljon sijoitusasuntoja. Muun muassa Kiinteistötahkolan toimitusjohtaja omistaa yhdessä puolisonsa ja sijoitusyhtiöidensä kautta useita asuntoja taloyhtiössä.

Isännöintialan pelisääntöjä valvoo Isännöinnin Auktorisointi ISA ry. Useimmat suuret isännöintitoimistot ovat sen jäseniä. Jos jäsenyritys rikkoo hyvää isännöintitapaa, taloyhtiö voi tehdä ISA:lle kantelun.

Asiasta kanteli oululaisesta taloyhtiöstä sijoitusasunnon omistava Antti Ronkainen. Hän oli esittänyt hallituksen kokouksessa, että isännöitsijä vaihdetaan, sillä kilpailutuksessa oli saatu edullisempia tarjouksia kuin voimassa ollut Kiinteistötahkolan sopimus.

– Me hävittiin äänestys 3–2. Se oli etukäteenkin tiedossa, Antti Ronkainen sanoo.

Isännöintitoimiston toiminnassa “huolestuttavia piirteitä”

ISA ry antoi Kiinteistötahkolalle joulukuun alussa varoituksen, sillä sen mukaan yhtiö ei ollut toiminut asiassa huolellisesti eikä asunto-osakeyhtiön edun mukaisesti.

Vaikka asunto-osakeyhtiölain säännöksiä ei ole rikottu, on toiminnassa ISA:n mukaan “huolestuttavia piirteitä”.

– Isännöintiyrityksen työntekijät ovat paitsi hallituksen jäseniä myös työsuhteessa ja sen mukaisessa lojaliteettivelvoitteessa isännöitiyritykseen. Vaikka kyse ei olisi asunto-osakeyhtiölain mukaisesti esteellisyystilanteesta, syntynyt tilanne antaa perusteen epäillä, ovatko Kiinteistötahkolan työntekijät toimineet taloyhtiön edun mukaisesti, kanteluratkaisussa sanotaan.

Taloyhtiön hallituksen tehtävä on valvoa isännöintiyrityksen toimintaa. Jos enemmistöllä hallituksen jäsenistä on sidonnaisuuksia isännöintiyritykseen, käy myös isännöinnin valvonta mahdottomaksi.

ISA ry:n toimikunta piti hyvänä, että Kiinteistötahkola on sittemmin muuttanut linjaustaan vastaavien tilanteiden varalta.

Kiinteistötahkola sai varoituksen ISA ry:ltä myös viime tammikuussa. Myös tuolloin isännöintiyrityksen työntekijöitä valittiin valtakirjalla hallitukseen. Isännöintiyritys on yrittänyt saada hallituksen jäseniä allekirjoittamaan asiakirjan, jossa hallituksen tekemä päätös isännöintiyrityksen irtisanomisesta perutaan.

Montako varoitusta sama yritys voi saada?

Kantelun tekijä, Antti Ronkainen sanoo, että lopputulos on toiveiden ja odotusten mukainen.

Oululainen sijoitusasunnon omistaja Antti Ronkainen teki ISA ry:lle kantelun. Kuva: Terhi Liimu / Yle

– Mutta kysymys kuuluu, mihin tämä varoitus johtaa. Jos samanlaisesta toiminnasta annetaan aina vain varoitus, montako pitää olla, ennen kuin sillä on mitään merkitystä, Antti Ronkainen sanoo.

Tähän ei Isännöinnin Auktorisointi ISA ry:llä ole tällä hetkellä vastausta.

– Kantelut tutkitaan tapauskohtaisesti. Saattaa olla, että kanteluita on samantyyppisistä asioista. En lähde kommentoimaan, monta varoitusta voi saada, asiamies Antti Kumpulainen ISA ry:stä sanoo.

Isännöintiala on parhaillaan uudistamassa alan eettisiä sääntöjä. Kumpulaisen mukaan tässä yhteydessä tullaan tullaan tarkastelemaan myös valvontamenettelyä.

– Tuleeko siihen muutoksia jatkossa, sen aika näyttää. Varmaan tullaan määrittelemään myös sitä, jos samasta toimijasta tulee samantyyppisiä kanteluita, kuinka monta huomautusta tai varoitusta voi antaa.

Varoituksen jälkeen seuraava toimenpide on ISA-auktorisoinnin poistaminen väliaikaisesti tai pysyvästi.

ISA ry kertoo valvontaratkaisuista omilla verkkosivuillaan. Siellä ratkaisut ovat anonymisoituja eli yhdistys ei kerro, mitkä yritykset ovat saaneet huomautuksia tai varoituksia.

Taloyhtiöt tuntevat kantelujärjestelmää huonosti. Neljän viime vuoden aikana ISA ry on saanut vain 15 kantelua. Kahden varoituksen lisäksi on annettu neljä huomautusta. Kahden kantelun käsittely on kesken.

Isännöintialan hinnoittelu on sekavaa, palveluja hankitaan usein lähipiirin yhtiöiltä ja asukkailla on vaikeuksia saada tietoja taloyhtiöidensä asioista. MOT-ohjelma paljastaa, miten isännöitsijät rahastavat asunnon omistajia.