Hyppää sisältöön

Shellin öljynetsintä Etelä-Afrikan rannikolla suututti asukkaat: "Kaikki meren eliöt kuolevat"

Paikalliset pelkäävät Wild Coastin monimuotoisen luonnon sekä elantojensa puolesta. Yhtiön mukaan ympäristöhaitat pyritään estämään tai minimoimaan.

Etelä-Afrikassa protestoidaan Shellin öljynetsintää
Etelä-Afrikassa protestoidaan Shellin öljynetsintää

Energiajätti Shellin öljynetsintä Etelä-Afrikan itärannikolla on suututtanut alueen asukkaat, joiden mukaan yhtiön toimet uhkaavat meressä eläviä kalakantoja sekä valaita, hylkeitä, delfiinejä ja pingviinejä.

Eteläafrikkalainen tuomioistuin hylkäsi joulukuun alussa ympäristöjärjestöjen vetoomuksen kieltää öljynetsintä. Oikeuden mukaan toiminnan haitallisuudesta ei esitetty riittäviä todisteita.

Wild Coast -rannikon asukkailla ja elinkeinonharjoittajilla on suuri huoli yhtiön toiminnan vaikutuksesta lähiluonnolle. He pelkäävät, että seismisin menetelmin eli äänitykeillä tehtävä öljynetsintä tappaa tai vähintään karkottaa kalat ja merinisäkkäät tiehensä.

– En halua Shelliä tänne, koska sitten emme voi enää kalastaa. Kaikki meren eliöt kuolevat tai emme saa enää saalista. Mitä me sitten syömme, sanoo sukelluskalastaja Toloza Mzobe uutistoimisto Reutersille.

Shell lupaa energiavarmuutta

Greenpeace-aktiivi Happy Khambule sanoo Guardian-lehdelle (siirryt toiseen palveluun), että vaikka oikeus salli toiminnan alkaa, ympäristöjärjestö jatkaa hankkeen vastustusta oikeusteitse. Asia on jo nyt valituksen myötä uudelleen oikeuden harkinnassa.

Shell on vastannut, että toiminnalle on viranomaisten lupa ja mahdollisen öljyn löytyminen parantaisi suuresti Etelä-Afrikan energiavarmuutta. Yhtiön mukaan ympäristöhaitat pyritään estämään tai minimoimaan.

Ympäristöjärjestöt vetoavat energiayhtiöihin, että ne lopettaisivat uusien öljyesiintymien etsinnän kokonaan. Muuten ilmastonmuutoksen hillintään tähtääviä päästötavoitteita ei järjestöjen mukaan ainakaan saavuteta.

Aiemmin tänä vuonna Hollannissa oikeus määräsi Shellin leikkaamaan hiilidioksidipäästöjään 45 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Shell on verotussyistä siirtämässä pääkonttorinsa Haagista Lontooseen ja pudottamassa nimestään Hollantiin viittaavan Royal Dutch -etuliitteen.

Lue lisää: