Hyppää sisältöön

Raahen kultakaivoksella on ollut vaikeuksia maksaa pieniäkin laskuja miljoonavelkojen lisäksi

Otso Gold -yhtiöllä on niskassaan kaikkiaan kymmenien miljoonien eurojen velat, joihin se yrittää hakea helpotusta yrityssaneerauksesta. Pienemmistä laskuista puolestaan käräjäoikeus on antanut useita velkomustuomioita.

Raahen kultakaivos avattiin uudelleen tänä syksynä parin vuoden tauon jälkeen. Alku on kuitenkin jälleen ollut vaikeuksien värittämä. Kuva: Risto Degerman / Yle

Raahen kultakaivosta operoivalla Otso Goldilla on ollut toistuvia vaikeuksia maksaa varsin pieniäkin laskuja.

Miljoonien tulorahoituksesta huolimatta yhtiö sai viime vuonna kymmenen velkomustuomiota käräjäoikeudesta. Suomen Asiakastiedon protestilistan mukaan summat vaihtelivat muutamasta tuhannesta eurosta kymmeniin tuhansiin euroihin.

Samoihin aikoihin, syksystä 2019 alkaen, yhtiö kertoo hankkineensa runsaan vuoden aikana sijoituksia ja uutta lainaa lähes 12 miljoonaa dollaria.

Esimerkiksi keväällä 2020 Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus joutui turvaamaan kaivoksen sähkönsaannin, kun yhtiöllä oli vaikeuksia maksujen kanssa.

Tänäkään vuonna Otso Gold ei ole välttynyt velkomustuomioilta Suomessa. Yhtiö ei ole onnistunut maksamaan isoja velkojakaan. Esimerkiksi edellinen kaivosurakoitsija kokkolalainen Tallqvist Infra odottaa edelleen miljoonasaataviaan.

Kaivostoiminta alkoi Raahessa tänä syksynä parin vuoden tauon jälkeen, kun kaivos oli suljettu keväällä 2019. Silloin operoinut Nordic Gold vaihtoi nimensä Otso Goldiksi kaksi vuotta sitten, mutta velat seurasivat luonnollisesti mukana.

Kanadassa ja Suomessa oikeudelle jätetyn velkasaneeraushakemuksen mukaan yhtiön velkataakka on kasvanut vuodesta 2017 alkaen yhteensä kymmeniin miljooniin euroihin.

Yhtiön uudella johdolla on ollut vaikeuksia selvittää tarkkaa velka- ja taloustilannetta erikoisen johtajavaihdoksen jälkeen. Toimitusjohtaja ja varatoimitusjohtaja ilmoittivat erostaan marraskuussa, ja pian sen jälkeen toimitusjohtaja Brian Wesson vangittiin epäiltynä törkeistä talousrikoksista.

Lisää aiheesta:

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.