Hyppää sisältöön

Alvar Aallon Sunilan tie maailmanperintökohteeksi on pitkä – Kotkan kaupunki alkaa kuitenkin jo töihin, jotta haave Unescon listalle pääsystä toteutuisi

Kotkan kaupunki kunnostaa ensi vuonna Alvar Aallon suunnittelemaa entisen tehtaanjohtajan asuntoa ja kehittää Sunilan alueen matkailupalveluita. Pääsy Unescon listalle edellyttää alueen suojelua ja kunnossapitoa.

Nykyään Kantolan omistaa Kotkan kaupungin omistama Sunilan Kantola Oy ja sitä voi vuokrata koulutus- ja juhlatilaisuuksiin. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Kotkan kaupunki kunnostaa Sunilan entisen tehtaanjohtajan asunnon julkisivun ensi vuonna.

Sunilan tehdas- ja asuinalueesta halutaan Unescon maailmanperintökohde, ja tehtaanjohtajan asuntona olleen Kantolan julkisivuremontti on yksi keino edistää asiaa. Kaupunki myönsi omistamalleen Sunilan Kantola Oy:lle lainaa, jonka turvin korjaustyöt päästään tekemään.

Kantola on Alvar Aallon suunnittelema funkisrakennus vuodelta 1937. Kuva: Yle/Eva Pursiainen

Suomi on päättänyt esittää Unescon maailmanperintökohteiden aieluetteloon 13:n Aalto-kohteen kokonaisuutta, ja Sunila on yksi kohteista. Kotkassa sijaitseva Sunila on asuinalueena kaunis metsälähiö ja arkkitehtimestarin laajin toteutunut työ.

Jotta maailmanperintökohteeksi voi päästä, on Sunilan alueesta pidettävä hyvää huolta. Esimerkiksi sen suojelusta, kunnossapidosta ja kehittämisestä täytyy huolehtia.

Maailmanperintökohteiden valinta kestää helposti vuosia. Kansalliseen aieluetteloon pääseminen on vasta ensimmäinen vaihe. Kansallisessa aieluettelossa olevia kohteita voidaan esittää edelleen Unescolle hyväksyttäväksi. Suomen aielista on päivitetty edellisen kerran vuonna 2004.

Kantolassa on runsaasti Alvar ja Aino Aallon suunnittelemia huonekaluja, valaisimia ja muita esineitä. Kuva: Yle/Eva Pursiainen

Matkailupalveluita parannettava

Myös Sunilan alueen matkailupalveluita ryhdytään kehittämään.

Kotkan kaupunki uskoo, että arkkitehtuurimatkailussa ja juuri Aalto-kohteissa on vielä hyödyntämättä ollutta potentiaalia. Matkailijoiden houkuttelemiseksi alueelle täytyy kuitenkin luoda palveluita.

Sunilan alueelle luodaan suunnitelma, jolla tavoitellaan asemaa maailmanluokan arkkitehtuuri- ja designmatkailukohteena ja Unescon maailmanperintökohteena.

Esimerkiksi ensi kesäksi on tavoitteena avata matkailijoita palveleva info- ja palvelupiste, joka toimisi pop up -hengessä, sekä pyöräilyreitti Sunilasta Inkeroisiin. Inkeroisissa sijaitsee Tehtaanmäen asuinalue, joka niin ikään on Alvar Aallon suunnittelema.

Ensi kesänä Kantolassa pidetään myös Aalto-keräilijä Pertti Männistön Aino Aalto -näyttely, jonka odotetaan kiinnostavan sekä suomalaisia että ulkomaalaisia kävijöitä.