Hyppää sisältöön

Rajakäytäntöjä kiristetään ja pakolliset terveystarkastukset alkavat – avi antoi määräyksensä, mutta käytännön taso on vasta hahmottumassa

Lapin terveysviranomaiset ja matkailuala odottivat perjantaina aluehallintovirastolta päätöstä ja ohjeistusta siitä, kuinka koronarajoitusten tiukennusten tuomat terveystarkastukset hoidetaan rajoilla ja lentokentillä. 

Vilkastuneen matkailun ja heikentyneen koronatilanteen yhdistelmä mietityttää osaa lappilaisista
Vilkastuneen matkailun ja heikentyneen koronatilanteen yhdistelmä mietityttää osaa lappilaisista

Valtioneuvosto päätti torstaina, että jatkossa Norjasta, Tanskasta ja Britanniasta sekä Nigeriasta tulevilta vaaditaan rajalla koronatestiä. Vaatimuksen viestittiin astuvan voimaan heti ja koskevan myös niitä, joilla on täysi rokotussuoja.

Lapissa on käynnissä vilkkain matkailusesonki, ja maakunnassa on nyt paljon ulkomaalaisia matkailijoita. Erityisen paljon jouluajan turisteja saapuu Britanniasta. Lapissa jäätiin hallituksen tiedonannon jälkeen odottamaan aluehallintoviraston tarkempia määräyksiä ja ohjeita testi- ja terveystarkastusasioihin.

Selkeitä ohjeita ehdittiin päivän aikana jo kaivata. Niin terveysviranomaiset kuin matkailualakin odottivat avin päätöstä. Esimerkiksi Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas kaipasi nopeaa ja selkeää viestintää päätöksistä esimerkiksi sen suhteen, miten terveystarkastukset rajoilla ja lentokentillä hoidetaan.

Aluehallintovirasto julkaisi päätöksensä (siirryt toiseen palveluun)yksityiskohtineen perjantai-iltapäivänä. Päätös astuu voimaan heti lauantaina.

Lapin aluehallintoviraston aluehallintoylilääkärin Susanna Holmlundin mukaan ohjeistus paikallisille terveysviranomaisille perustuu sosiaali- ja terveysministeriön ohjauskirjeeseen.

– Avin muotoilu ja ohje paikallisille terveysviranomaisille mukailee tätä sosiaali- ja terveysministeriön ohjetta, ja paikalliset toimijat tulkitsevat sitä tahoillaan, Holmlund sanoo.

Lapin matkailuväki toivoi pientä varoitusaikaa

Lapin matkailualalla olisi toivottu heti voimaan tulevien rajatestivaatimusten sijaan valmistautumisaikaa, kertoo Lapin matkailuelinkeinon toiminnanjohtaja Nina Forsell.

– Tietysti olisi ollut hyvin toivottavaa, että tässä olisi ollut pieni varoitusaika. Että ensin olisi saatu tietoon, mitä tullaan vaatimaan, ja siitä olisi keretty informoimaan asiakkaita. Niin että kaikki pystyisivät täyttämään ne vaatimukset, eikä aiheutettaisi suurta käytännön testirumbaa kentillä.

Forsellin mukaan ennen kaikkea tärkeää on informoida asiakkaita, että mahdollisimman moni tulee negatiivisen testitodistuksen kanssa, jolloin maahantuloprosessi on huomattavasti nopeampi ja sujuvampi.

– Mitä enemmän ihmisiä tarvitsee testata täällä Suomen päässä saapuessa, sitä enemmän se vie aikaa. Testi vie enemmän aikaa kuin todistuksen tarkistus.

Enontekiöllä vahva usko, että tästä selvitään

Kiristyneet rajavaatimukset eivät tuota ongelmia Enontekiön lentokentällä, vaikka kaikki se palveleekin tänä talvena ainoastaan brittimatkustajia.

Enontekiöllä kiristykset on otettu vastaan rauhallisin mielin, kertoo lentoaseman päällikkö Marko Halla.

– Meillä on siinä mielessä aika yksinkertainen ja helppo tämä rakenne verrattuna moneen muuhun lentoasemaan, että kaikki matkustajat tulevat Britanniasta. Meillä ei ole kuin kaksi matkanjärjestäjää ja kaksi lentoyhtiötä, jotka hoitavat koko paletin. Tämä on siinä mielessä huomattavasti helpompi hallita.

Hallan mukaan yhtään lentoa ei ole peruttu.

– Kaikki suunnitellut lennot on lennetty. Ohjelmassa ovat vielä kaikki lennot, jotka on suunniteltu tulevaisuuteen. Me todella toivomme, että se pysyy näin. Teemme kaikkemme, että tilanne olisi tulevaisuudessakin tällä tavalla, Halla sanoo.

Enontekiön kentällä ei stressata kiristyneitä rajavaatimuksia. Kuva: Vesa Toppari / Yle

Raja antaa tarvittaessa virka-apua

Hallituksen eilinen päätös pakollisista koronatesteistä koskee myös Norjasta saapuvia.

Lapin rajavartioston apulaiskomentajan Janne Kurvisen mukaan tällä hetkellä Norjan vastaisella rajalla on kaksi partiota antamassa virka-apua. Rajavartiolaitos ja Lapin rajavartiosto ovat sitoutuneet tukemaan terveysviranomaisia ja antamaan heille virka-apua. Samalla on kuitenkin turvattava rajaturvallisuustehtävistä huolehtiminen itärajalla ja Lapin lentokentillä kiivaimpaan sesonkiaikaan.

Norjan vastaisella rajalla ei ole nyt rajavalvontaa kuudella maahansaapumispisteellä, koska Suomeen ei ole palautettu sisärajavalvontaa tällä hetkellä. Terveysviranomaiset päättävät miten terveysturvallisuustoimenpiteet jatkossa käytännössä hoidetaan Norjan rajalla. Lapin rajavartiosto tukee terveysviranomaisia antamalla virka-apua.

Lentokentillä ulkorajalennoilta saapuvien matkustajien tarkastuksessa on käytännössä kaksi eri prosessia. Ensimmäisenä matkustajilta tarkastetaan maahanpääsyn edellytykset eli heille tehdään rajatarkastukset.

Yleisten maahanpääsyn edellytysten lisäksi rajatarkastuksissa on huomioitava nyt koronatoimiin liittyvät valtioneuvoston asettamat matkustusrajoitukset. Tuoreimman (16. joulukuuta) päätöksen mukaisesti hyväksyttävän covid-19-rokotussarjan tai sairastetun covid-19-tautia koskevan todistuksen perusteella matkustavilta edellytetään tiistaista 21. joulukuuta alkaen myös todistus enintään 48 tuntia vanhasta negatiivisesta testituloksesta. Tämä edellytys ei koske tämän vuoden loppuun asti vuonna 2005 tai sitä aikaisemmin syntyneitä ja vuoden alusta alkaen vuonna 2006 tai sitä aikaisemmin syntyneitä.

Elleivät matkustajalla täyty maahanpääsyedellytykset, hänet käännytetään lähtökohtaisesti takaisin, ellei rajatarkastuksessa ilmene jotain erityistä, joka vaikuttaisi tapauskohtaiseen kokonaisharkintaan.

Vasta rajatarkastusten jälkeen maahantulijalla on vuorossa terveystarkastus, josta vastaavat terveysviranomaiset.

Suomeen saapuva turisti joutuu siis ennen matkalle lähtöään tarkasti selvittämään, että maahanpääsyn edellytykset täyttyvät, sekä tarkastamaan, mitä velvoitteita Suomen terveysmääräykset lisäksi tuovat tullessaan.