Hyppää sisältöön

Neljän asuntomurron sarja Länsi-Uudellamaalla

Poliisi on ottanut kiinni kaksi miestä teoista epäiltyinä. Kuulusteluissa syyllisyytensä myöntäneet miehet ovat olleet pidätettyinä ja tutkintavankeudessa kiinniotosta lähtien.

Kuva: Juuso Stoor / Yle

Länsi-Uudellamaalla on tapahtunut syksyn aikana neljän asuntomurron sarja. Poliisin mukaan asuntomurrot (siirryt toiseen palveluun)kohdistuivat hieman syrjemmällä sijaitseviin omakotitaloihin Espoossa ja Kirkkonummella loka-marraskuussa.

Teoista kolme tapahtui Pohjois-Espoossa ja yksi Kirkkonummella 30.10.−4.11.2021 välisenä aikana. Epäillyt rikolliset saivat omaisuutta noin 50 000 euron arvosta. Murtovarkaat veivät koruja ja elektroniikkaa.

Poliisi tunnisti pian tekojen tapahduttua rikoksista epäillyiksi kaksi Balkanin alueelta kotoisin olevaa keski-ikäistä miestä, jotka olivat saapuneet Suomeen lokakuussa 2021. Miehet olivat majoittuneet Helsingissä sijaitsevaan vuokra-asuntoon, minkä lähistöltä heidät otettiin kiinni 6. päivä marraskuuta. Miehet ovat olleet pidätettyinä ja tutkintavankeudessa kiinniotosta lähtien.

Miehet ovat kuulusteluissa myöntäneet syyllistyneensä asuntomurtoihin. Toinen heistä on kertonut teon motiivina olleen kotimaassa koettu Covid-19-pandemian aiheuttama työttömyys ja taloudellinen ahdinko. Osa anastetusta omaisuudesta saatiin takavarikoitua miesten käyttämästä majoitustilasta.

Epäillyt toteuttivat kaksi murtoa poikkeuksellisella tavalla

Poliisin mukaan rikosten tekotapa oli kahden teon osalta poikkeuksellinen.

− Näissä rikoksissa taloon päästiin kattorakenteita rikkomalla ja talon katon ryömintätilan kautta yläkerroksien asuintiloihin tunkeutumalla. Anastettu omaisuus oli pakattu asunnoista löydettyihin laukkuihin ja reppuihin, joissa omaisuus kuljetettiin pois rikospaikoilta, kertoo rikoskomisario Ilmari Hallamaa.

Epäillyt käyttivät Suomesta vuokrattua vuokra-autoa rikospaikoille siirtymiseen.

Tekoja on tutkittu rikosnimikkeellä törkeä varkaus. Varkausrikos on törkeä, jos rikoksentekijä murtautuu asuttuun asuntoon ja teko on myös kokonaisuutena arvioiden törkeä. Törkeästä varkaudesta on tuomittava seuraamuksena vähintään neljä kuukautta ja enintään neljä vuotta vankeutta.

Esitutkinnan päättymisen jälkeen rikoskokonaisuus siirtyy syyttäjälle syyteharkintaan. Syytteen nostamisen määräaika on 11.1.2021. Tapaukset käsitellään aikanaan Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

Varmista kodin lukitus ennen lomamatkaa

Vuosina 2020 ja 2021 poliisille on ilmoitettu tavanomaista vähemmän asuttuihin asuntoihin kohdistuneita varkausrikoksia eli asuntomurtoja. Poliisin mukaan näissä rikoksissa rikoksentekijät ovat olleet varsin usein ulkomaalaisia.

− Monien osalta voidaan puhua ammattimaisista rikollisista, joiden maahantulon tarkoitus on omaisuusrikosten tekeminen. Koronapandemian johdosta määrättyjen matkustamisrajoitusten ja EU:n alueen valtioiden sisärajoilla tehtyjen tarkastusten aikana asuntomurtoja on tapahtunut tavanomaista vähemmän, Hallamaa sanoo.

Hallamaa arvioi, etttä matkustamisen vapautumisen myötä on oletettavissa, että tämänkaltainen rikollisuus tulee taas yleisemmäksi. Esimerkiksi joulun lomamatkojen ajaksi on hyvä varmistua kodin lukituksista. Hallamaan mukaan huomattavan arvokasta omaisuutta ei kannata säilyttää kotona lainkaan.

Olisi myös hyvä sopia, että joku läheinen kävisi ajoittain tarkastamassa tyhjänä olevan kodin. Tämä auttaisi rikosten ennaltaehkäisyä ja tapahtuneiden rikosten mahdollisimman nopeaa tulemista ilmi.

− Yleisesti ottaen asuntomurtoja tapahtuu onneksi harvoin. Riski tämänkaltaisen rikoksen uhriksi joutumiselle on pieni, Hallamaa muistuttaa.