Hyppää sisältöön

Helsinkiläinen joulukoristetehdas sinnittelee aasialaisen halpatuotannon puristuksessa – koristeissa hehkuu samppanjakulta, mutta muovipalloille haetaan myös korviketta

Helsingin Pukinmäestä löytyy Pohjoismaiden ainoa joulukoristetehdas Weiste. Joulun alla tehtaassa luodaan kimallusta jo ensi vuodelle. Muovia on tarkoitus korvata yhä enemmän puupohjaisilla materiaaleilla.

Helsingin Pukinmäessä toimii Pohjoismaiden ainoa joulukoristetehdas.
Helsingin Pukinmäessä toimii Pohjoismaiden ainoa joulukoristetehdas.

– Uunituoretta punosta, huikkaa Tarja Marsch ja nostaa koneesta kasan kimaltavaa joulukuusennauhaa. Kone tikuttaa yhteen valkoista paperinauhaa ja kimaltavaa tähtikoristetta. Valkoinen on koristeissa kestosuosikki.

Marsch kääntelee nauhan siistiksi vyyhdiksi ja pakkaa pahvilaatikkoon.

Joulukuusenkoristeita valmistavalla Weisten tehtaalla on joulun alla hiljaista. Tämän vuoden nauhat ja pallot ovat kaupoissa, ja koneissa pyörivät jo seuraavan sesongin koristeet.

Eri väreissä hehkuvat kuusennauhat koristavat konesalien seiniä. Lattioilla on pinoissa värillisiä muovinauhakeloja.

Työntekijöistä monet ovat lomalla, mutta kolme konkaria häärii eri koneiden ääressä.

Marsch on työskennellyt tehtaassa 35 vuotta.

– Tämä on kiva työpaikka, on hirveän hyvä työporukka.

Tarja Marsch laskostaa koneen valmistamaa joulukuusen nauhaa. Kuva: Katriina Laine / Yle

Helsingin Pukinmäessä toimiva Weiste on Pohjoismaiden ainoa joulukoristetehdas. Tuotannosta 80 prosenttia menee vientiin, pääasiassa Ranskaan, Saksaan ja Britanniaan.

Uusien tuotteiden myynti alkaa vuoden alussa. Koristeiden valmistajat ja jälleenmyyjät kohtaavat Saksan Christmas World -messuilla tammi–helmikuussa. Tehtaassa kaikkein kiireisintä on elokuusta lokakuuhun.

38 vuotta tehtaalla koneita käyttänyt Arja Klubb nauraa, ettei kuusennauhojen tekeminen tarkoita ikuista joulua.

– Ei niitä ajattele sillä lailla joulukoristeina, se on vain työtä. Harvemmin siinä joulu mieleen tulee helteellä kun niitä tekee. Kyllä sitten jouluna taas tuntuu joululta.

Arja Klubb sanoo, että vuosien varrella kuusien köynnöksiin on tullut paljon uusia värejä ja malleja. Hän pitää eniten vihreästä ja punaisesta. Kuva: Katriina Laine / Yle

Joulukoristetehdasta johtaa jo neljäs polvi

Kalle Weiste perusti joulukoristetehtaan vuonna 1924. Hän oli työskentellyt kansakoulunopettajana, mutta käsistään taitavana hän opetti myös veistoa. Kesäaikaan hän piti paperikauppaa. Kerran hän otti kauppaan myyntiin latvatähtiä, joista tuli suosittuja. Tarinan mukaan jäljelle jäi vain yksi tähti, jota Weiste katseli jouluaattona ja päätti ryhtyä valmistamaan latvatähtiä itse. Hankkeen takia hän kävi opintomatkalla Saksassa.

Liike toimi aluksi Helsingin keskustassa, mutta pari vuotta myöhemmin Weiste muutti Pukinmäkeen puuhuvilaan ja alkoi rakentaa ympärille tehdasta.

Maricris Ojala sanoo, että on hauska nähdä Weisten tuotteita kaupassa. "Olen niistä ylpeä." Kuva: Katriina Laine / Yle

Yrittäjänä toimii nyt neljättä polvea edustava Johanna Weiste. Hänen isänsä Matti Weiste on hallituksen puheenjohtaja. Jouluihmisiksi on perheessä kasvettu ympärivuotisen kimalluksen keskellä.

– Virallisesti olen tullut tänne töihin, kun valmistuin 1972 Otaniemestä. Tein diplomityön joulukoristekausituotannosta, kun siitä on kokemusta, Matti Weiste sanoo.

– Tahtoa jatkaa on kovasti ollut, sillä tavalla tämän on ollut sydämen asia monille polville, Johanna Weiste sanoo.

Kilpailussa aasialaista halpatuotantoa vastaan tehdas on Matti Weisten mukaan pysynyt pystyssä erikoistumalla.

– Tehdään erikoisia asioita, joita muut eivät enää tee tai jotka eivät ole riittävän isoja kiinalaisille tai muille kilpailijoille.

Saksassa ja Englannissa on Johanna Weisten mukaan joitakin valmistajia, mutta kovin kilpailu tulee Aasiasta. Lisäksi jotkut yritykset teettävät koristeensa Aasian maissa.

– Ala on lähtöisin Saksasta, mutta siirtymä Aasiaan on ollut voimakas.

Yrittäjä Johanna Weiste pitelee joulutähteä, josta kaikki alkoi. Tähti oli Kalle Weisten ensimmäinen joulutuote. Tähden materiaali on kuitenkin muuttunut. Kuva: Katriina Laine / Yle

Johanna Weiste korostaa suunnittelun merkitystä. Uutta on keksittävä koko ajan.

– Tuotteet ovat sellaisia, että asiakkaat haluavat niitä. Tuotesuunnittelu ja siinä menestyminen on edellytys jatkuvuudelle.

Koristeet ovat verrattain edullisia ja muiden kopioitavissa, eikä niille kannata hakea mallisuojaa. Monia kopioita on tehty esimerkiksi Weisten vanhasta enkelikarusellista, jossa kynttilät pyörittävät enkeleitä.

Weisten tuotanto on vuosien varrella pienentynyt. Henkilökunta on vähentynyt yli sadasta kolmeenkymmeneen. Liikevaihto oli runsaat kolme miljoonaa euroa vuonna 2020. Yrityksen Hangon tehdas suljettiin vuosi sitten.

– Toisaalta on pyritty muuttumaan ajanmukaisesti, on monipuolistettu mallistoja ja meillä on myös tuontikoristeita valmistettavien koristeiden lisäksi.

Kausivaihtelua Weiste pyrkii tasoittamaan myymällä myös sisustutuotteita.

Weiste kaavailee myös verkkokaupan avaamista, mutta myyminen suoraan kuluttajille on uutta. Tehtaan kupeessa sijaitseva putiikki on ollut avoinna vasta muutaman vuoden.

Weiste on valmistanut joulupalloja myös puupohjaisista materiaaleista. Muovin korvaaminen muilla aineilla on tärkeä suuntaus. Kuva: Katriina Laine / Yle

Muovipalloista halutaan eroon

1960-lvulla muovi oli vallankumouksellinen kestävä aine, joka korvasi metalli- ja hopealangat. Nyt muovi on ympäristösyistä vastatuulessa eikä moni haluaisi kuuseen muovipalloja. Muovia on tehtaalla jatkossa tarkoitus korvata yhä enemmän puupohjaisilla kuiduilla. Muutos ei kuitenkaan käy käden käänteessä, kun esimerkiksi koneet pitää virittää työstämään toisenlaisia materiaaleja.

Puupohjaisia tuotteita on ollut tarjolla pari vuotta, mutta esimerkiksi värivalikoima ei ole yhtä laaja kuin muovituotteissa.

Ympäristötietoisuus ja ekologisuuden vaatimukset kuitenkin voimistuvat koko ajan ja Weiste saattaa saada niistä kilpailuetua.

– Tuotteita ei ole hirveästi markkinoilla, voidaan sanoa, että ollaan etulinjassa tuomassa niitä tälle alalle

Kulta ohitti hopean koristeissa

Jouluihmisen paratiisi aukeaa tehtaan viereisessä putiikissa. Tehtaan tuotanto levittäytyy kuusien oksille, seinille ja pöydille moneen huoneeseen. Puuhuvilaan perustettu kauppa on entinen Kalle Weisten koti.

Putiikissa selviävät joulukoristeiden muotivirtaukset, joita Weistellä sekä seurataan että ollaan luomassa.

Jos haluaa trendikkään joulukuusen, sen oksille kannattaa nyt ripustaa kullanvärisiä ja vaaleanpunaisia koristeita.

– Pitkään oli sellainen kausi, että hopeanväri oli se metallinväri, jota käytettiin. Nyt kullan eri sävyt kuten samppanjakulta ovat kyllä tosi suosittuja, Johanna Weiste kertoo.

Vaaleanpunaisen eri sävyt ovat hänen mukaansa olleet trendi jo useamman vuoden ajan koristeissa.

Joulupalloja koristavat kukkapainatukset, ja lisäksi on eläimiä, käpyjä ja muuta luontoa. Weisten pallojen koristelu tehdään käsityönä.

Monet virtaukset tulevat koristeisiin Keski-Euroopasta, mutta suomalaiset sisäänostajat ovat Weisten mukaan hyvin eri aalloissa mukana. Värejä esimerkiksi ranskalaiset käyttävät rohkeammin.

Kirsi Hakonen pistäytyi Weisten putiikissa etsimässä joulupalloja ja tuliaisia. Kuva: Katriina Laine / Yle

Hauholainen Kirsi Hakonen tuli Pukinmäen myymälään lehtijutun perusteella. Hän hakee kaupasta jotain persoonallista erikoiskaupan koristetta kuten glitterpalloja.

– Jotain kivaa kuusenkoristetta ja ehkä tytölle jokin tuliainen. Ja joulumieltä, sitä lisää, sitä ei ole koskaan liikaa.

Kauppaan virtaa tasaisesti asiakkaita, jonkin verran joukossa on myös miehiä.

Klo 23.30 korjattu yhtiön liikevaihto kolmeksi miljoonaksi euroksi. Jutussa luki aiemmin kolme miljardia euroa.