Hyppää sisältöön

Marin ei sulje koronapassin hyllyttämistä pois, pohdittavana myös koululaisten joululomilta paluun myöhentäminen

Pääministeri Sanna Marin vastasi toimittajien kysymyksiin Pääministerin haastattelutunnilla. Marin sanoi, että palkkaus on ensisijainen keino saada riittävästi hoitajia töihin joulupyhinä.  

Pääministeri Sanna Marin osallistui tällä viikolla Brysselissä EU-huippukokoukseen. Kuva: Geert Vanden Wijngaaert / AFP

Pääministeri Sanna Marin (sd.) oli sunnuntaina toimittajien haastateltavana jännitteisessä tilanteessa.

Suomen koronatilanne on pahentunut niin nopeasti, että tiistaina kokoontuva hallitus voi joutua vetämään hätäjarrusta eli ottamaan nykyisiä tiukemmat rajoitukset käyttöön.

Marin sanoi Pääministerin haastattelutunnilla Yle Radio Suomessa, että ei sulje pois mitään vaihtoehtoja eikä kovimpia rajoitustoimia tässä vaiheessa.

Marinin mukaan suurin muutos hätäjarrun käytössä olisi nykytilanteeseen verrattuna se, että koronapassi poistettaisiin väliaikaisesti pois käytöstä, jolloin tiloja olisi mahdollista sulkea täysin.

Marin ei halunnut spekuloida sillä, estäisikö hallitus tiistaina koronapassin käytön esimerkiksi ravintoloissa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtaja Markku Tervahauta sanoi lauantaina Ylen Ykkösaamussa, että pian voi olla tarve laittaa koronapassi hyllylle, mikä tarkoittaisi rajoituksia myös rokotetuille.

Marinin mukaan yksi arvioitavana oleva asia on myös se, pitäisikö koululaisten joululomalta paluuta myöhentää vaikean koronatilanteen takia.

– Selvää on, että hallitus ottaa rajoitustoimia käyttöön, mutta missä tilanteessa, se arvioidaan tiistaina.

Marin: Ravintolarajoituksilla voi saada tuloksia ilman hätäjarrua

Marin ei halunnut ottaa kantaa rajoituksiin tarkemmin, vaan hän vetosi siihen, että hallituksella ei ole vielä THL:n näkemystä millaisiin toimiin on välttämätöntä ryhtyä.

Marin odottaa vastauksia siihen, onko tarpeen turvautua hätäjarruun vai onko tilannetta mahdollista hallita riittävästi alueellisten viranomaisten käsissä olevilla toimilla.

Tervahauta kertoi eilen, että THL arvioi lähipäivänä, mitä se suosittaa hallitukselle hätäjarrun suhteen.

Marin odotaa maanantaina kokoontuvalta sote-ministerityöryhmältä hallituksen tiistaiseen neuvotteluun esityksiä, joita Marinin mukaan todennäköisesti tullaan ottamaan käyttöön.

Marin ennakoi, että ryhmä käy läpi ravintola- ja matkustusrajoituksia sekä alueellisten viranomaisten käsissä olevia rajoituksia esimerkiksi ihmisten kokoontumiseen. Marin uskoo, että esimerkiksi ravintolarajoituksilla saataisiin tuloksia aikaan, koska on aiemminkin saatu.

– Tässä hallitus voi vielä tehdä päätöksiä myös ilman hätäjarrun käyttöönottoa, Marin sanoi.

Marin sanoi, että kovempien rajoitusten käyttöönotto puolestaan tarkoittaisi, että niistä kärsiville yrityksille tarvittaisiin laajoja, uusia tukitoimia.

Marin: Palkkaus ensisijainen keino saada riittävästi hoitajia töihin

Marinilla oli viesti myös sairaanhoitopiireille, jotka ovat olleet huolissaan hoitajien riittävyydestä joulun pyhinä. Marinin mukaan sairaanhoitopiireillä on asian varmistamiseen välineitä, eli palkkaus ja lisäkorvaukset.

– Tämä on ensisijainen keino, ja sitä pitäisi käyttää.

Marin korosti valtion viestittäneen, että se vastaa kustannuksista, jotka syntyvät koronan välittömästä hoidosta, kuten henkilöstön lisäkorvauksista. Hän kannustaa sairaanhoitopiirejä ja kuntia turvaamaan henkilöstön riittävyyden palkkauksella.

Marinin mukaan valmiuslaki ei ole työnantajan väline ihmisten pakottamiseen töihin, ja sen käyttöönotto olisi viimesijainen keino.

Marin kiisti hallituksen olevan hajallaan

Tiukkoihin koronarajoituksiin palaaminen tarkoittaisi täyskäännöstä Suomen avaamiselle. Keskeiset demariministerit ovat vetäneet koronatoimissa syksyllä eri linjaa.

Pääministeri Marin on profiloitunut tänä syksynä koronarajoitusten purkajana. Marin pyysi viime viikolla anteeksi sitä, että jatkoi baari-iltaansa tietoisena koronalle altistumisesta.

Marinin sijasta koronarajoitusten kiristämisestä on kertonut tällä viikolla tiukasti julkisuudessa esiintynyt peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.).

Marin kiisti sunnuntaina, että hallitus olisi hajallaan ja erimielinen. Hänen mukaansa kaikki ymmärtävät tilanteen vakavuuden.

– En näkisi, että tilannekuva on erilainen. Kuva tilanteen vakavuudesta on samankaltainen, Marin sanoi.

Pääministerin haastattelutunnilla kyselijöinä olivat politiikan toimittajat Marko Junkkari Helsingin Sanomista, Juha Kaija MTV Uutisista ja Pekka Kinnunen Yle Uutisista. Puheenvuoroja jakoi Marjo Näkki.