Hyppää sisältöön

Suomessa on huumeiden katukauppaa, josta THL ja KRP jäljittävät fentanyyliä – kuolintilastot laahaavat jäljessä

Suomenkin kaduilla myydään pillereitä, joiden sisältö saattaa olla tappava. Bentsodiatsepiinipilleri voi sisältää jotakuinkin mitä tahansa. Nuoriso puhuu ghettoapteekeista, ja poliisilla ja tullilla riittää töitä.

Nuoret puhuvat ghettoapteekeista ja kuolevat pillereihin, joiden sisältö ja alkuperä ovat mysteeri. Kuvituskuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Suomessa käydään vilkasta huumeiden katukauppaa, etenkin suurissa kaupungeissa ja radanvarsilla.

Tämä saattaa tulla yllätyksenä isolle osalle koronataudin uuvuttamaa keskiluokkaa, muttei heille, jotka elämä on iskenyt kovalla kädellä kanveesiin.

Nuoret puhuvat ghettoapteekeista ja kuolevat pillereihin, joiden sisältö ja alkuperä ovat mysteeri, josta tulli ja poliisi yrittävät ottaa selvää. Usean lähteen mukaan pillerit tehtaillaan Itä-Euroopassa.

Tietoa tämän vuoden huumekuolemista ei ole helposti saatavissa, koska tilastoilla on tapana täydentyä hitaasti. Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tilastot laahaavat jäljessä.

Tämän vuoden kuolintilasto tullee ensi keväänä

Viime vuonna alle 25-vuotiaiden huumekuolemissa oli selvä piikki ylöspäin, sanoo THL:n oikeuskemisti Pirkko Kriikku.

Kuolinsyyt tulevat tietokantaan vähitellen, toisinaan kuukausia kuoleman jälkeen. Tilastotiedot tämän vuoden huumekuolemista rakentuvat oletettavasti ensi keväänä.

– Tältä vuodelta ei ole vielä olemassa mitään tilastoja.

Kriikku sanoo, että THL:n näkemys on se, että huumeiden ja huumelääkkeiden katukaupassa tai huumekuolemissa ei ole erityisen merkittäviä uusia ilmiöitä. Tai ainakaan muutokset eivät vielä näy laitoksella asti.

THL ja KRP jäljittävät fentanyyliä

THL:lla ei ole havaintoja siitä, että liikkeellä olisi isoja määriä opiaateista vahvinta, ankaraa riippuvuutta aiheuttavaa fentanyyliä, tai muuntofentanyyliä, joka Ruotsissa on ollut vitsaus.

THLn tiedossa ei liioin ole, että fentanyyli tai sen johdannaiset olisivat syynä kuolemiin Suomessa.

– Fentanyyli on todella vaarallista, ja sen johdannaisia on melko helppo valmistaa. Ruotsissa tästä tuli epidemia.

Keskusrikospoliisi kertoo Ylelle, että sen rikostekninen laboratorio seuraa tarkasti tilannetta Suomessa.

Suomessa ei ole toistaiseksi laboratoriotutkimuksissa löydetty fentanyylejä sisältäviä väärennettyjä tabletteja, KRP sanoo.

Oikeaa fentanyyliä tutkimuksiin on tullut.

Subutex on tavallisin tappaja

Eniten huumekuolemia aiheuttaa THL:n Kriikun mukaan edelleen buprenorfiini. Se on opioidi, jota käytetään muun muassa heroiinin korvaushoitovalmisteena. Buprenorfiinin tunnetuin kauppanimi on Subutex.

– Buprenorfiini on hyvä ja tehokas lääke, kunhan sitä käytetään oikein, kemisti korostaa.

Kriikku kertoo, että alle 25-vuotiaiden huumekuolemat johtuvat usein amfetamiinin kaltaisten aineiden sekoituksesta tai vahvojen kipulääkkeiden sekä erilaisten voimakkaiden bentsodiatsepiinien ja alkoholin yhdistelmästä, jota keskushermosto ei kestä.

– Bentsodiatsepiinit harvemmin ovat ratkaiseva tekijä tässä paletissa.

Joka viikko huumeisiin kuolee Suomessa neljä ihmistä (siirryt toiseen palveluun) tai enemmänkin, kirjoittivat THL:n asiantuntijat blogissaan tämän vuoden elokuussa.

Lisää aiheesta: