Hyppää sisältöön

Teholla 63 koronapotilasta – tehohoidon koordinaattorit: Hallituksen tehtävä rajuja päätöksiä ja heti

Professori Matti Reinikainen arvioi, että Suomeen vasta tuloaan tekevä omikron työllistää sairaaloita arvioitua enemmän. Etelä-Afrikassa virus on jyllännyt nuorten keskuudessa.

Koronapotilaiden tehohoitoyksikkö Turun yliopistollisessa keskussairaalassa syksyllä 2021. Kuva: Arash Matin / Yle

Vahvat sosiaalisten kontaktien rajoitustoimet ovat koronatilanteen vuoksi tarpeen välittömästi, koska viivyttely voi maksaa ihmishenkiä. Tätä mieltä on tehohoidon koordinaatioryhmä.

Anestesiologian ja tehohoidon professori Matti Reinikainen, dosentti Stepani Bendel ja tehohoitolääketieteen professori, toimialajohtaja Ville Pettilä toivovat kaikki hallitukselta kovia päätöksiä jo tänään.

Teho-osastoilla on jo 63 Covid-potilasta, ja kaikista tehohoitopotilaista jotakuinkin joka kolmas on koronapotilas. Tilanne on tämä, vaikka omikronia vasta odotetaan saapuvaksi.

HUS-alueella omikron on jo valtamuunnos.

Tehohoitolääkärin kannalta tilanne ei ole vielä koskaan ollut näin paha

Professori Reinikainen sanoo, että tehohoitolääkärin näkökulmasta tämä epidemiatilanne ei ole vielä milloinkaan näyttänyt näin huolestuttavalta.

Huhtikuussa 2020 tehohoitopotilaiden määrä kävi huippulukemassa 83, mutta tuolloin varautuminen ja rajoitukset olivat kovaa luokkaa ja kaikki kiireettömät leikkaukset oli supistettu minimiin.

Asiantuntijat arvioivat, että Suomeen vasta tuloaan tekevä omikron työllistää sairaaloita arvioitua enemmän.

Etelä-Afrikassa lieväksi arvioitu virusmuunnos on siellä iskenyt ensin nuoriin, sosiaalisesti aktiivisiin kansalaisiin. Kun virusmuunnos saavuttaa vanhenevan vestön, tehohoidon tarve kasvaa.

Jos epidemiaa ei saada tehokkaasti hillittyä, niin olemme kohta pahassa pulassa, tehohoitolääkärit varoittavat.

Reinikainen, Bendel ja Pettilä korostavat, että hallitus päättää, mitä rajoitukset ovat, mutta radikaaleja niiden on heidän mukaansa oltava.

Lue myös: