Hyppää sisältöön

Yksiöiden hinnat lähteneet Helsingissä paikoin laskuun – sijoittajien kiinnostus lopahtanut, kun vuokralaisia tarjolla vähemmän

Kalliossa on tällä hetkellä myynnissä peräti kolmannes enemmän yksiöitä kuin tavallisesti. Asuntosijoittajat ovat ryhtyneet realisoimaan omistuksiaan, koska yksiöiden tuotto on laskenut.

Kaikkien toteutuneiden asuntokauppojen tiedot keräävästä Kiinteistönvälitysalan Keskusliitosta vahvistetaan, että yksiöiden hinnat ovat Helsingissä paikoin laskeneet. Kuvituskuva. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Helsingin kantakaupungin pienten asuntojen hinnat ovat kääntyneet pitkästä aikaa paikoin laskuun. Viimeksi hinnat ovat laskeneet finanssikriisin aikaan vuosina 2008-2009.

– Erityisesti vanhojen pienten yksiöiden markkina on alkanut rakoilemaan ja on yhä enemmän kohteita, joista ei saada yhtä hyvää hintaa kuin saatettiin saada vielä kevätkesällä, kertoo asuntolainoittaja Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus.

Toistaiseksi ei kuitenkaan nähdä mitään laajaa laskua tai isoja laskuja edes paikallisesti, hän jatkaa.

– Tyypillisesti puhutaan pienistä alle viiden prosentin hintalaskuista. Toki pidentyneet myyntiajat ja vuokramarkkinan vaikeudet lisäävät huolia tulevasta hintakehityksestä, Brotherus toteaa.

Kaikkien toteutuneiden asuntokauppojen tiedot keräävästä Kiinteistönvälitysalan Keskusliitosta vahvistetaan, että yksiöiden hinnat ovat Helsingissä paikoin laskeneet.

– Asuntosijoittajalle on erittäin olennaista, että tuottoa tulee koko ajan. Jos näin ei käy, sijoittajat alkavat realisoimaan omistuksiaan, sanoo Kiinteistövälitysalan Keskusliiton toimitusjohtaja Annukka Mickelsson.

Sijoittajien kiinnostus pieniin asuntoihin on vähentynyt, koska vuokralaisia ei ole entiseen tapaan saatavilla.

– Vuokramarkkinat eivät ole toipuneet vieläkään koronakriisin jäljiltä eli matkailu- ja palvelualojen työntekijät eivät ole päässeet vieläkään palaamaan, jolloin asuntojen vuokrattavuus on heikentynyt ja näiden kohteiden kiinnostus sijoittajien silmissä on aiempaa vähäisempi tai ainakin varovaisempi, sanoo pääekonomisti Brotherus.

Kalliossa myynnissä peräti 100 yksiötä enemmän kuin normaalisti

Ilmiö on nähtävissä muun muassa Helsingin Kalliossa, missä on paljon pieniä asuntoja. Myynnissä on tällä hetkellä noin 300 asuntoa, kun tavallisesti määrä on noin 200 kohdetta. Myynnissä olevien asuntojen määrän merkittävä nousu heijastuu hintoihin niitä laskevasti. Hinnan notkahdus on kuitenkin Helsingissä hyvin paikallista, eikä koske edes koko kantakaupunkia, muistuttaa Mickelsson Kiinteistövälitysalan Keskusliitosta.

– Esimerkiksi Töölössä on myös pieniä asuntoja, mutta ei siellä varsinaista notkahdusta ole nähtävissä. Samoin hinnat ovat pysyneet ennallaan Punavuoressa ja Eirassa, Mickelsson kertoo.

Tarjonnan lisäännyttyä ja kysynnän vähennyttyä myyntiajat ovat Hypon mukaan venähtäneet.

– Se on ensimmäinen signaali siitä, että hintapyynnöt alkavat olla liian kovia ja sen jälkeen ne hintapyynnöt laskevat. Lopulta sitten kauppahinnat saattavat tulla maltillisimmiksi kuin aikaisemmin, Brotherus sanoo.

Kokonaisuutena ainakin hintojen suurin nousu näyttää Hypon Brotheruksen mukaan jääneen taakse. Toistaiseksi laajaa asuntojen hintojen notkahdusta ei ole kuitenkaan näköpiirissä, mutta siitäkin on olemassa orastavia merkkejä ilmassa, sanoo Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus.

– Jos koronan takia tulee iso pysyvämpi talousisku tai sulku, se näkyy vääjäämättä negatiivisena iskuna myös asuntomarkkinoilla. Mutta mikäli isku jää väliaikaiseksi, kuten keväällä 2020, kun koronakriisi alkoi, siitä toivutaan nopeasti. Hetkellisistä iskuista asuntomarkkinat selviävät yllättävän hyvin.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin 21.12.2021 kello 23 saakka.

Lue myös: