Hyppää sisältöön

Aloite tilapäisestä valiokunnasta Hattulassa narahtaa muotoseikkaan

Hattulan valtuustossa jätetty aloite tilapäisen valiokunnan perustamisesta ei täytä muotoseikkoja. Aloitteella haluttiin punnita tarkastuslautakunnan luottamus. Takana ei ole riittävästi varsinaisia valtuutettuja.

Jiri Katteluksen (kok.) esittämässä aloitteessa on mukana vain kahdeksan varsinaista valtuutettua, kun siihen olisi tarvittu yhdeksän valtuutettua. Kuva: Dani Branthin / Yle

Jiri Kattelus (kok.) jätti keskiviikkona Hattulan valtuustossa aloitteen, jossa hän esitti tilapäisen valiokunnan asettamista tutkimaan tarkastuslautakunnan luottamusta. Luottamuksen puntaroinnin taustalla ovat tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Kaj Nordenswanin kommentit Hämeen Sanomissa.

Aloitetta tuki kahdeksan valtuutettua ja neljä kokoukseen osallistunutta varavaltuutettua yhteensä viidestä puolueesta tai valtuustoryhmästä. Aloitteen takana valtuutetuista ovat Nina Aitola (kd.), Reijo Hallenberg (kok.), Jenni Höijer (kok.), Jiri Kattelus (kok.), Päivi Luopajärvi (sd.), Mari Monto (vihr.), Mirka Saarinen (Huomisen Hattula) ja Ville Viitanen (sd.) sekä varavaltuutetuista Antti Hämäläinen (sd.), Matti Pelkonen (kok.), Ari Viitala (kok.) ja Jarmo Valo (kok.).

Aloitteeseen tilapäisen valiokunnan perustamisesta vaaditaan, että sen on allekirjoittanut neljäsosa valtuutetuista. Hattulassa tämä tarkoittaa yhdeksää valtuutettua.

Kuntaliiton johtava lakimies Arto Sulonen vahvistaa Ylelle, että valtuutettujen tulee olla varsinaisia valtuutettuja, varavaltuutetut eivät käy. Tällä perusteella Katteluksen aloite ei täytä vaadittua muotoseikkaa ja Hattulan kunnanhallituksen tehtäväksi jää todeta se. Näin tilapäisen valiokunnan perustaminen ei ainakaan tällä aloitteella etene Hattulan valtuuston käsittelyyn.

Jos tarkastuslautakunnan luottamus halutaan vielä arvioitavaksi, se vaatii uuden aloitteen. Nyt jätettyyn aloitteeseen ei voi lisätä nimiä jälkikäteen.