Hyppää sisältöön

Kuopion perusopetukseen tulossa ensi vuonna budjetin kiristymistä, OAJ:n edustaja: "Jos rahat otetaan opetuksesta, meillä on iso ongelma"

Kasvun ja oppimisen palvelualueelle on tulossa kaupungin talousarviossa 850 000 euron budjettivajetta verrattuna kasvun ja oppimisen lautakunnan esittämään budjettiin. Perusopetuksessa on yli puolen miljoonan säästötarve.

Kuvituskuva. Oppilaita välitunnilla marraskuussa 2021. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Kuopion kaupungin perusopetukseen on tiedossa budjetin kiristymistä.

Kasvun ja oppimisen palvelualueelle tuli kaupungin talousarviossa 850 000 euron budjettivajetta verrattuna kasvun ja oppimisen lautakunnan esittämään budjettiin. Talousarviosta päätettiin viime viikolla kaupunginvaltuustossa.

Kaupunginvaltuuston kokouksessa tehtiin esitys budjettiin merkittävästä 500 000 euron lisäyksestä, mutta esitys ei mennyt läpi.

Palvelualue kattaa varhaiskasvatuspalvelut, perusopetus- ja nuorisopalvelut, lukiokoulutuksen sekä kasvun ja oppimisen tuen palvelut.

Suurimmin leikkuri osuu perusopetukseen, johon on tulossa ensi vuonna yli puolen miljoonan eli 550 000 euron säästötoimet.

OAJ:n Kuopion paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Tiina Karjalaisen mukaan säästöjä oli suunniteltu toteutettaviksi kouluverkostoratkaisuiden eli koulujen lakkauttamisten kautta, mutta sellaiset ratkaisut eivät aikatauluun ehdi.

– Jos rahat otetaan opetuksesta, meillä on iso ongelma. Ryhmäkoot kasvaisivat, tulisi henkilöstösäästöjä, yksilöllinen opetus vähenisi, oppilaan saama tuki vähenisi. Ei nämä ole näinä aikana parhaita mahdollisia toimia, kun nyt kouluilla tarvittaisiin pikemminkin enemmän työvoimaa, Karjalainen puntaroi.

Tarkemmat suunnitelmat budjetin toteuttamisesta tehdään kasvun ja oppimisen lautakunnassa tammikuun ja maaliskuun välisenä aikana.

Säästötoimet toteutettaisiin syksyllä 2022, sillä kesken lukukauden säästöjä ei voi tehdä.

300 000 euroa budjetin kiristystä kaikille: haetaan työntekijöiden palkattomien vapaiden kautta

300 000 euroa vajeesta kohdistuu kaikille palveluille henkilöstösäästöinä. Ne tarkoittavat esimerkiksi työntekijöiden vapaaehtoisia palkattomia vapaita, kertoo Kuopion kaupungin opetusjohtaja Silja Silvennoinen.

Palvelualueen menoja on kasvattanut maksuton toinen aste sekä esimerkiksi varhaiskasvatuksen henkilöstömitoitus.

– Se on aika suuri tehtävä miettiä niitä mahdollisimman vähän palvelualaa haittaavia säästökohteita. Niitä ei siltikään välttämättä kivuttomasti voida toteuttaa, Silvennoinen kommentoi.

Myös varhaiskasvatuksen ensi vuoden budjetti on hyvin tiukka.

– Mikäli lapsimäärä kasvaa ensi vuonna palveluissamme, niin ylityspainetta tulee varmuudella. Varhaiskasvatuksessa on sitovat henkilöstömitoitukset eli jos lapsimäärä kasvaa, niin samalla kasvaa myös henkilöstömäärä, kertoo Kuopion kaupungin kasvatusjohtaja Juha Parkkisenniemi.

Varhaiskasvatuksessakin säästöä haetaan henkilöstön palkattomilla vapailla. Se onnistuu, jos sijaista ei tarvitse palkata esimerkiksi lasten ja henkilökunnan yhtäaikaisten lomien aikana.

Korjaus 21.12.2021 klo 9.00:

Korjattu juttuun kaupunginvaltuuston budjettiesityksen kohtaa. Kaupunginvaltuusto ei esittänyt itse budjettilisäystä, vaan esitys tehtiin kokouksessa.