Hyppää sisältöön

Historiallinen päätös: Kivihiilen poltto loppuu Helsingissä jo vuonna 2024 – Salmisaaren vihreämmät korvaajat ovat vielä arvoitus

Helen on päättänyt sulkea myös Salmisaaren kivihiilivoimalan reilusti etuajassa. Kivihiilen korvaajia on kuitenkin julkistettu toistaiseksi vain Hanasaaren kivihiilivoimalan jättämän aukon korvaamiseksi.

Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Paljon parjattu kivihiilen polttaminen loppuu Helsingissä keväällä 2024. Kivihiili on vuosikymmeniä ollut pääkaupungille vakaa energianlähde, mutta sen ilmastopäästöt ovat viimeisen vuosikymmenen aikana nousseet esille kiihtyvissä määrin.

Tänään Helsingin energiayhtiö Helen päätti, että Salmisaaren kivihiilivoimala suljetaan jo keväällä 2024. Edellinen takaraja oli vuosi 2029, joka johtui valtion päätöksestä kieltää kivihiilen poltto tämän vuosikymmenen jälkeen. Nyt aloite laitoksen sulkemisesta tuli yhtiön hallituksen ja toimivan johdon aloitteesta.

– Kivihiilen polttaminen on niin kallista, että se on vähän kuin seteleitä polttaisi. Ja kyllähän se sellainen mainehaitta on ollut. Siinä mielessä kivihiilen poltto on hauska lopettaa, ja nyt se oli myös taloudellisesti kannattavaa, sanoo Helenin hallituksen puheenjohtaja Osmo Soininvaara (vihr.).

Helsingin valtuusto määräsi vuonna 2015 yhtiön sulkemaan kaupungin toisen, eli Hanasaaren kivihiilivoimalan. Sen kattilat hiljenevät keväällä 2023.

Laitosten sulkemisen takia irtisanomisuhan alla arvioidaan olevan 288 henkilöä.

Teknisesti ottaen laitosten sulkeminen on huomattavasti helpompaa kuin niiden korvaajien rakentaminen. Tämä tekee Helenin tämän päivän päätöksestä erityisen mielenkiintoisen – jopa yllättävän. Helen julkaisemat uudet ja vihreämmät energialähteet eivät nimittäin riitä korvaamaan Salmisaaren lämmöntuotantoa.

Seuraavat neljä kuvaajaa kertovat, millainen palapeli Suomen suurimmalla kaukolämpöyhtiöllä on nyt näpeissään.

Kivihiililaitosten myötä katoaa iso osa lämmöntuotannosta

Kivihiililaitoksista luopuminen on Helsingille iso asia, sillä niillä voi tuottaa todella paljon lämpöä. Nollakeleillä melkein koko kaupungin voisi lämmittää pelkillä kivihiililaitoksilla.

Salmisaaren sulkeminen on jopa Hanasaarta suurempi asia, kun mukaan lasketaan suuren lämpöä ja sähköä tuottavan yhdistelmälaitoksen lisäksi myös vanhempi ja pienempi lämpökattila. Vanhassa lämpökattilassakin kivihiilen poltto loppuu, mutta sitä ei pureta, vaan polttoaine vaihtuu.

Kivihiilen korvaajista vasta puolet tiedossa

Helen on etsinyt viime vuodet kiivaasti korvaavia lämmönlähteitä kivihiililaitosten tilalle. Työ on edelleen kesken.

Yhtiö saa valmiiksi uutta lämmöntuotantoa kutakuinkin Hanasaaren jättämän aukon täyttämiseen, mutta Salmisaaren korvaajia ei ole julkistettu.

– Varmaan ihan kaikkea reservikapasiteettia ei tulla tarvitsemaan, mutta lähtökohta on, että valtaosin se aukko täytetään, sanoo Helenin toimitusjohtaja Juha-Pekka Weckström.

Todellisuus on vieläpä hieman hankalampi kuin kuvaajaa vilkaisemalla voisi päätellä.

Ensinnäkin Mustikkamaan lämpövarasto on vain varasto, eikä se tuota lämpöä. Se auttaa tasaamaan pisimmillään muutaman päivän kulutushuippuja, mutta koko vuoden aikana lämpöä pitää tuottaa yhtä paljon kuin ilman sitäkin.

Myös jätevettä ja kaukolämmityksen hukkalämpöä hyödyntävien lämpöpumppujen merkitys on pakkasilla kuvaajaa pienempi. Kuvaaja kertoo laitosten enimmäistehon kesällä, mutta talvipakkasilla jätevesi on kylmempää ja hukkalämpöä syntyy huomattavasti vähemmän.

Maan syvyyksistä ammennettava geolämpö voisi periaatteessa olla merkittävä korvaaja, mutta sen kehitystyö on vasta käynnissä ja monet hankkeet vaikeuksissa. Salmisaaren sulkemiseen mennessä Helen saa valmiiksi vain Ruskeasuon geolämpölaitoksen, jos sitäkään. Sen teho (1 megawatti) on niin pieni, ettei sitä kuvaajasta edes huomaa.

Osan jäljelle jäävästä aukosta Helen tilkitsee ostamalla lisää lämpöä naapurikaupungista, missä Helsingin osaomistama Vantaan Energia laajentaa jätteenpolttolaitostaan.

Helenin tavoitteena on myös hyödyntää alueen yritysten hukkalämpöjä nykyistä enemmän. Esimerkiksi Pauligin Vuosaaren kahvipaahtimon hukkalämmöt ovat lämmittäneet helsinkiläisiä syksystä 2020 saakka. Helsingissä ei kuitenkaan ole kovin paljoa teollisuutta, josta saisi kaupungin kokonaisuuden kannalta merkittäviä määriä lämpöä.

Hukka- ja ympäristölämpöjen lisähyödyntämisen lisäksi yhtiö uskoo saavansa vanhoista laitoksista enemmän irti kehittyneen tietotekniikan avulla.

– Sitten on kysymys huippu- ja reservikapasiteetin korvaajista. Niistä tullaan keskustelemaan työ- ja elinkeinoministeriön kanssa ja niihin haetaan tukea valtiolta, sanoo Weckström.

Salmisaaren korvaaminen vaatisi 1800 maalämpöremonttia

Uusien laitosten tarpeeseen vaikuttaa luonnollisesti myös se, kuinka paljon helsinkiläiset rakennukset kaukolämpöä tarvitsevat. Mitä enemmän taloyhtiöt tekevät energiaremontteja, sitä vähemmän tarvitaan uusia laitoksia.

Esimerkiksi Arabianrannassa kerrostaloyhtiö vaihtoi kaukolämmön maalämpöön ja poistoilman lämmön talteenottoon.

Helsinkiläinen taloyhtiö on saamassa ARA-avustusta energiaremonttiinsa. Suurimmat syyt energiatehokkuuden parantumiseen ovat maalämpö, poistoilman lämmön talteenotto ja aurinkopaneelit. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Ongelma on mittakaava ja aikataulu. Arabianrannan poistuminen kaukolämpöverkosta tiputti koko verkon tehontarvetta vain 0,265 megawattia. Salmisaaren jättämän aukon täyttämiseen tällaisia remontteja tarvittaisiin 1 800.

Vanhoilla laitoksilla palaa entistä useammin maakaasu ja öljy

Vaikka Salmisaaren korvaajia ei ole julkistettu, Helenillä pitää olla varmuus siitä, että kaupunki pysyy lämpimänä. Tässä tehtävässä yhtiötä auttavat vanhat lämpökeskukset, joiden rooli kasvanee ainakin tilapäisesti. Ongelma on se, että niistä valtaosa käyttää maakaasua tai öljyä.

Isoja korvaajia etsitään öljynjalostamolta, merivedestä ja ydinreaktoreista?

Pidemmällä aikavälillä Helenin tarkoitus on vähentää myös maakaasun ja öljyn käyttöä, ja sitä varten se selvittää kolmea isoa vaihtoehtoa: Kilpilahden öljynjalostamon hukkalämpöjen hyödyntämistä, sekä suuren merivesilämpöpumpun ja pienydinreaktoreiden rakentamista.

– Veikkaisin, että näistä hankkeista 1 – 2 tullaan toteuttamaan. Näitä kaikkia viedään tällä hetkellä rinnakkain eteenpäin ja jossain kohtaa ehkä ensi vuonna täytyy alkaa tekemään päätöksiä, mihin paukut keskitetään, sanoo toimitusjohtaja Weckström.

Juttuun lisätty kl 16:35 tieto siitä, että Salmisaaren vanhaa ja pienempää lämpökattilaa ei pureta, mutta kivihiili vaihtuu toiseksi polttoaineeksi.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 22.12.2021 kello 23 saakka.

Lisää aiheesta: