Hyppää sisältöön

Kymsote jatkaa selvitystä kiinteistöjensä myymisestä – ministeriöiden linjaus myymisen välttämisestä ei Kymsoten mukaan vaikuta asiaan

Esillä on ollut esimerkiksi Kouvolan tuliterän Ratamo-keskuksen ja Kymenlaakson keskussairaalan myynti. Taustalla on sote-kuntayhtymä Kymsoten taloustilanne.

Julkisuudessa on ollut esillä muun muassa Kymsoten aie selvittää pian valmistuvan Ratamo-keskuksen myyntiä Kouvolassa. Arkistokuva. Kuva: Antro Valo / Yle

Sote-kuntayhtymä Kymsote jatkaa kiinteistöjensä myymisen selvittämistä.

Sosiaali- ja terveysministeriö, valtiovarainministeriö ja sisäministeriö vetosivat viime viikolla kuntiin ja kuntayhtymiin, että ne pidättäytyisivät omaisuusjärjestelyistä, jotka voisivat heikentää hyvinvointialueen toiminnan aloittamista.

– Muutamilla alueilla on tehty päätöksiä irtaimen omaisuuden omistusjärjestelyistä, joita on tarkoitus toteuttaa ennen hyvinvointialueiden toiminnan käynnistymistä. Esillä on ollut muun muassa kiinteistöjen myyntiä ja takaisinvuokrausta, ministeriöt kertovat.

Niiden mukaan myyntitoimet voivat vääristää aloittavien hyvinvointialueiden rahoitusperustaa sekä heikentää hyvinvointialueiden mahdollisuuksia suoriutua järjestämistehtävästään.

Kymsote katsoo, että ministeriöiden pyyntö ei ole ristiriidassa sen oman toiminnan kanssa.

– Lähtökohta on ollut omistajakuntien toive selvittää kiinteistöjen myyntiä. Asiassa on lähdetty siitä, että myynti ei saa heikentää hyvinvointialueen toimintaedellytyksiä. Tämä vastaa ministeriön linjausta, kertoo Kymsoten toimitusjohtaja Annikki Niiranen sähköpostitse.

Taustalla taloustilanne

Kiinteistöjen myyntiä selvitetään Kymsoten taloustilanteen takia. Kymsoten talousarvioon sisältyy 4,66 miljoonan euron ylimääräinen osinkotuotto Kymsote-Kiinteistöt oy:ltä. Tällainen osinkotuotto on mahdollista saada vain kiinteistöjä myymällä.

Myyntikohteita olisivat esimerkiksi tuliterä Ratamo-keskus Kouvolassa, Kotkassa sijaitseva Kymenlaakson keskussairaala sekä Haminassa sijaitseva kuntoutussairaala Hoiku.

Kymsoten taloustilannetta arvioidaan seuraavan kerran ensi keväänä. Niirasen mukaan silloin tarkastellaan, tarvitaanko Kymsotessa lisäsopeuttamista, miten jäsenkuntien maksuosuudet ovat kehittyneet ja mitkä ovat Kymsote-Kiinteistöjen mahdollisuudet osinkotulojen tulouttamiseen.

– Silloin tehdään tarvittavat päätökset, joilla turvataan sote-palveluiden järjestäminen, Niiranen sanoo.

Kymsote-Kiinteistöt oy:n selvitys kiinteistöjen myynnistä tulee Kymsoten hallituksen arvioitavaksi ensi vuoden alkupuolella.

Kuntien järjestämien sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palveluiden käytössä olevat toimitilat siirtyvät hyvinvointialueen hallintaan vuoden 2023 alusta.

Lisää Kymenlaakson uutisia myös Yle Areenassa: katsele, kuuntele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.