Hyppää sisältöön

Miesten määrä verenluovuttajina on hiipunut hitaasti kymmenen viime vuoden aikana – nyt suunta halutaan muuttaa

Ensi vuonna miesten osuuteen kiinnitetään erityistä huomiota erilaisten kampanjoiden avulla. Miehiä halutaan luovuttajiksi, koska he voivat luovuttaa verta naisia useammin.

Kuopiolainen Ari Laitinen aikoo ottaa jälleen tavaksi luovuttaa verta kahden kuukauden välein. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Kuopiolainen Ari Laitinen luovutti jouluviikon alussa verta ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen. Syytä pitkäksi venähtäneelle tauolle mies ei osaa arvioida, mutta on tyytyväinen, että sai nyt itseään niskasta kiinni.

– Hyvältä tuntuu. Tänne on aina mukava tulla, Laitinen kommentoi verenluovutuspenkissä hymyillen.

Miesten määrä verenluovutuksessa on hiipunut hitaasti kymmenen viime vuoden aikana. Pulaa on kaikenikäisistä miehistä.

– Toivoisimme, että miehet aktivoituisivat verenluovuttajina jälleen, Suomen Punaisen Ristin Veripalvelun itäisen alueen esimies Paula Korhonen toteaa.

Kaikista luovuttajista 60 prosenttia on naisia.

Miehiä kaivataan verenluovuttajiksi lisää siksi, että he voivat luovuttaa verta naisia useammin. Miehet voivat luovuttaa verta maksimissaan kuusi kertaa ja naiset neljä kertaa vuodessa.

Lisäksi miesten elimistön rautavarasto on naisia huomattavasti suurempi, joten riski anemiaan on pienempi.

Luovuttajia houkutellaan yhteistyössä jääkiekon Mestiksen kanssa

Miesten osuuteen on nyt kiinnitetty siinä määrin huomiota, että ensi vuonna heitä ryhdytään tavoittelemaan verenluovuttajiksi erityisillä kampanjoilla. Yksi näistä on jo aloitettu yhdessä Mestis-jääkiekkosarjan kanssa.

Lisäksi esimerkiksi Jyväskylässä on käynnistynyt Veriveljet-kampanja, joka laajentuu myös muualle Suomeen. Myös muita aktivointikeinoja on suunnitteilla.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Syitä siihen, miksi miesten osuus verenluovutuksessa on laskenut, ei vielä tiedetä. Myös tätä yritetään selvittää tulevien kampanjoiden avulla.

Kuopiolainen Ari Laitinen arvelee, että naiset ovat kaiken kaikkiaan miehiä aktiivisempia. Aikoinaan hänet innosti luovuttamaan oma tyttöystävä.

– Minulla kahden vuoden tauko oli varmasti kiinni lähinnä viitseliäisyydestä, Laitinen miettii. Hän luovutti ensimmäisen kerran verta noin kymmenen vuotta sitten.

Laitinen arvelee, että miehiä voisi yrittää innostaa esimerkiksi työyhteisöissä ja harrastusporukoissa aiempaa enemmän.

– Nyt pitää heittää omalle työporukallekin, että tänne vaan luovuttamaan, Laitinen suunnittelee.

"Hienoa, jos tästä on jollekin apua"

Kokonaisuudessaan verenluovutukseen on lähes kahden vuoden ajan vaikuttanut koronapandemia. Viime viikkoina myös muut flunssat ovat näkyneet luovuttajamäärissä.

– Etätyö on pitänyt pandemia-aikana monet kotona eikä verenluovutuksen takia tule lähdettyä liikkeelle, Paula Korhonen pohtii.

Myös Ari Laitinenkin uskoo, että korona on voinut olla yksi vaikuttava tekijä luovutusintoon. Hyvän tekemisellä on lopulta itsellekin merkitystä.

– Hienoa, jos tästä on jollekin apua. Tärkeää olisi, että ihmiset käyvät luovuttamassa.

Oletko luovuttanut verta? Keskustele aiheesta 22.12.2021 klo 23:een saakka.

Lue lisää: