Hyppää sisältöön

Sote-alan henkilöstön uupuminen vähentää jo palveluja – pääluottamusmies: "Pelottaa, mitä vielä joudutaan sulkemaan"

Koronakriisin pitkittyminen kuormittaa sote-henkilöstöä aina laitoshoitajista ylilääkäreihin saakka. Kun henkilöstöstä on pulaa, joudutaan toimipisteitä sulkemaan ja kiireetöntä hoitoa ajamaan alas. Sote-alan huono maine voi myös karkoittaa alalle hakeutuvia nuoria.

Etelä-Savon sairaanhoitopiirissä henkilöstön puute on jo johtanut yhden hyvinvointiaseman väliaikaiseen sulkemiseen. Kuvituskuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Koronakriisi on jatkunut Suomessa jo lähes kaksi vuotta. Monen mielestä aivan liian pitkään. Sote-alan ammattilaiset ovat puhuneet jo pitkään koronan tuomasta lisäkuormasta työssään.

Etelä-Savon sairaanhoitopiirin henkilöstön jaksaminen lähestyy jo kriittisiä hetkiä. JHL Essoten pääluottamusmies Anne Puntasen mukaan henkilöstö on suunnattoman väsynyt koronan kanssa taistelemiseen.

– Korona vahtii jokaisen työntekijän olalla, ja se on lisänä kaikkeen siihen normaaliin työhön. Jokaikinen työntekijä on väsynyt. Kamelin selkä on jo joillakin katkennut.

Puntanen muistuttaa, ettei uupumus vaivaa vain lääkäreitä ja hoitajia, vaan kaikkia sote-alan työntekijöitä kuten siivouspalveluita, joiden kontolla on hyvin tarkka siisteys ja koronahygienia.

Puntasen mukaan moni pohtii jo alan vaihtoa, kunhan koronakriisi on saatu selätettyä. Tämä tarkoittaisi sitä, että koronakriisin jälkeen sote-alan raskas osaajapula syvenisi entisestään.

– En tiedä, onko kyseessä vain väsymyksestä johtuva heitto, mutta se varmasti monella on mielessä.

"Joka vuorosta puuttuu työntekijöitä"

Koronan vaikutus ei näy ainoastaan potilaiden lisääntyneessä määrässä, vaan suoraan myös hoitajien ja muiden ammattilaisten vähyydessä. Jos lääkäri tai hoitaja saa tartunnan tai joutuu karanteeniin, tarvitaan nopeasti sijainen. Ja heitä ei ole tarpeeksi, sillä töihin vaaditaan alan koulutus.

– Toisten työntekijöiden poissaolot töistä tarkoittaa, että tehdään paljon ylitöitä. Joka vuorosta puuttuu työntekijöitä, kertoo JHL Essoten varaluottamusmies Sari Rautiainen.

Sairaanhoitopiirit pyrkivät yhdessä henkilökunnan kanssa joustamaan ja sopimaan työntekijöiden siirroista, ylitöistä ja lomista. Hoitajia kannustetaan jaksamaan muun muassa bonuksilla. Mutta sekään ei välttämättä riitä.

– Yleisesti kuitenkin työntekijät pitävät työstänsä ja haluavat tehdä työnsä kunnolla. Kun ei ole aikaa ja resursseja tehdä työtä niin hyvin kuin haluaisi, se aiheuttaa psykososiaalista kuormittumista, Rautiainen sanoo.

Koronarokotuksiin on apukäsiä saatu eläkeläisistä hoitajista, joita ilman rokottaminen olisi vaikeutunut Etelä-Savossa selvästi. Kuva: Juho Liukkonen / Yle

Jos henkilökunta uupuu, palvelut loppuvat

Henkilöstöpulmien takia sote-palveluja on supistettu Suomessa jo pitkään, siirtämällä esimerkiksi kiireettömiä leikkauksia. Etelä-Savossa nähtiin tilanteen vakavuus konkreettisesti joulukuun alussa, kun Mikkelin Anttolan hyvinvointikeskus ja laboratorio suljettiin kokonaan kuukaudeksi.

Essote ei ole voinut ottaa myöskään vastaan muiden sairaanhoitopiirien tehohoitopotilaita. Syynä on henkilöstön riittämättömyys. Mikäli koronatilanne jatkuu haastavana pitää palveluja supistaa entisestään.

– Minua pelottaa, että mitä vielä joudutaan sulkemaan. Työnantaja on jo tehnyt siirtoja, mutta kaikkeen ei työnantajakaan pysty, kertoo pääluottamusmies Anne Puntanen.

Parhaillaan monet sairaanhoitopiirit keskustelevat henkilökunnan kanssa joululomien siirtämisestä. Puntanen kehottaa jokaista henkilöä pohtimaan loman siirtämistään tarkkaan.

– Suosittelen keskustelemaan asiasta perheen ja läheisten kanssa. On tärkeää punnita nyt omaa jaksamista, eikä ajatella vain rahaa. Jos lomaa siirtämällä uupuu entisestään, se ei hyödytä ketään, Puntanen toteaa.

Hoitohenkilökunnasta on Suomessa huutava pula. Tämä tilanne voi jopa pahentua koronan jälkeen. Kuvituskuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Koronan vähätteleminen tuntuu hoitajista pahalta

Samaan aikaan, kun sairaanhoitopiireissä taistellaan jaksamisen kanssa, kuulee varsinkin somessa rajujakin syytöksiä siitä, että korona on keksitty juttu. Päivittäin koronakriisin kanssa tekemisiin joutuvalle Puntaselle nämä jutut kuulostavat ilkeältä.

– Se tuntuu todella pahalta, kun miettii sitä työmäärää, millä me yritämme tätä epidemiaa torjua ja pitää huolta kuntalaisten hyvinvoinnista. Se tuntuu vähättelyltä.

Joku saattaa jopa sanoa, että hoitajien on vain kestettävä, sillä itse ovat ammattinsa valinneet.

– Sellaisille ihmisille sanon, että kun ammattia on valittu, niin ei ole ollut koronaa! Työ on ollut ihan toisenlaista ja nyt se voi muuttua hetkessä.

Puntasta huolestuttaa myös se, millaisen kuvan koronakriisi on antanut koko sote-alasta. Uutiset pitkistä päivistä, riittämättömistä resursseista, pienistä palkoista ja lomien siirroista voivat ajaa tulevia hoitajia muille aloille.

– Olen erittäin huolissani siitä, miten nuoret nyt näkevät tämän alan. Vaikka sydän olisi hoitoalalla, voi olla, ettei alalle kohta enää hakeuduta.

Voit keskustella aiheesta 23.12. klo 23.00 saakka.