Hyppää sisältöön

Sähkön hinta lyö ennätyksiä – aurinkopaneelit hankkinut lypsytilallinen on nyt entistäkin tyytyväisempi

Sähkön omatuotanto on nyt entistäkin kannattavampaa, kun pörssisähkö on kallista. Pitkälle automatisoidussa navetassa aurinkopaneelit tuottavat huomattavaa säästöä vuoden mittaan. 

Aurinkopaneelit hankkinut lypsytilallinen on entistäkin tyytyväisempi, kun pörssisähkön hinta on kallistunut
Aurinkopaneelit hankkinut lypsytilallinen on entistäkin tyytyväisempi, kun pörssisähkön hinta on kallistunut

Riitta-lehmä työntää päänsä lypsykarsinan metallikaiteiden välistä. Se on utelias, koska paikalla on ihmisiä.

Tavallisesti Riitan lypsy sujuu automaattisella lypsykoneella ilman ihmisiä. Lypsylle se saapuu silloin, kun itse haluaa.

Pasi Parvisen navetassa Lappeenrannan Joutsenossa moni muukin asia toimii nykyään automaattisesti sähkökoneilla.

– Meille on tullut esimerkiksi automaattinen ruokintajärjestelmä viimeisen vuoden aikana. Sähkön kulutus onkin lisääntynyt, Parvinen kertoo.

Pasi Parvisen navetassa ruoka tulee lehmille helposti. Sen jakaa automaattinen kuljetusvaunu. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Parvinen on tyytyväinen navetan katolla olevista aurinkopaneeleista, jotka he hankkivat maatilalle kuusi vuotta sitten.

Pörssisähkön hinta on ollut viime aikoina korkealla, joten hankinta tuntuu entistäkin järkevämmältä.

– Laskennallisesti paneelit maksavat itsensä takaisin sitä nopeammin, mitä kalliimpi sähkön hinta on. Siksi en kadu ollenkaan, että paneelit on tullut hommattua, Parvinen sanoo.

Pörssisähkö maksoi tämän vuoden marraskuussa Nordpool-sähköpörssissä (siirryt toiseen palveluun) keskimäärin 85,90 euroa megawattitunnilta. Viime vuonna hinta oli marraskuussa 27,62 euroa.

Hinta on siis noussut vuodessa yli kolminkertaiseksi. Raju hinnannousu on jatkunut myös joulukuussa. Esimerkiksi tänään 21.12.2021 sähkön hinta Nordpoolissa oli peräti 405,52 euroa megawattitunnilta.

Säästöä vuoden mittaan

Juuri nyt sydäntalven pimeimpään aikaan aurinkopaneelit eivät juurikaan tuota sähköä. Säästöä kertyykin vuoden mittaan, varsinkin keväällä ja kesällä, kun aurinkoa on tarpeeksi.

Sydäntalvella aurinkopaneelit eivät juuri tuota sähköä. Hyvä tuotantokausi alkaa helmikuusta. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Parvisen 30 kilowatin aurinkosähköjärjestelmässä on 120 aurinkopaneelia.

– Vuositasolla voi karkeasti sanoa, että noin 20 prosenttia energiasta tulee aurinkopaneeleista. Nyt talviaikana aina helmikuulle saakka paneeleilla on hyvin pienet tuotot, kertoo Pasi Parvinen.

Aurinkopaneeleilla tuotetun sähkön myyminen valtakunnanverkkoon ei Parvisen mukaan ole kovin kannattavaa. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Parvisen mukaan aurinkopaneelien hankkiminen olisi vieläkin järkevämpää, jos ylijäämäsähkön voisi myydä kannattavasti valtakunnanverkkoon. Nykyään siitä ei tule paljon tuottoa.

– Siinä ei ole taloudellisesti järkeä. Mitä enemmän pystyy hyödyntämään omassa käytössä, niin se kaikki on kotia päin. Akustot ovat tulevaisuutta kunhan ne halpenevat. Mutta nykyään ne ovat vielä sen verran kalliita, ettei niihin ole vielä järkeä ruveta investoimaan.