Hyppää sisältöön

Palomies jäi sortuneen grillikatoksen alle loukkuun– tutkinta paljasti, että pelastustustoimen on lisättävä osaamistaan sortuvista rakenteista

​Sisäministeriön tutkintalautakunta tutki palokuntalaisen loukkaantumista Kerimäen rakennuspalossa. Tutkintalautakunta teki tapauksesta useita johtopäätöksiä.

Yksi palomies loukkaantui viime toukokuussa vakavasti Kerimäellä jäätyään tulipalon romahduttamien rakenteiden alle. Kuvituskuva. Kuva: Isto Janhunen / Yle

Pelastustoimen henkilöstöllä ei ole riittävästi osaamista tai tietoa rakennusten sortumakäyttäytymisestä.

Pelastustoimen henkilöstön tuntemusta rakennusten sortumakäyttäytymisestä tulisikin lisätä, toteaa sisäministeriön osoittama tutkintalautakunta. (siirryt toiseen palveluun)

Taustalla on Kerimäellä viime toukokuussa tapahtunut rakennuspalo. Sammutustehtävissä loukkaantui tuolloin sopimuspalomies.

Kerimäen rakennuspalon sammutustöissä grillikatoksen rakenteet pettivät ja sortuivat sopimuspalomiehen päälle. Sopimuspalomies oli palavien rakenteiden alla kahdeksan minuuttia, kunnes hänet saatiin pelastettua.

Onnettomuuden seurauksena sisäministeriö asetti pelastuslain tutkintalautakunnan, joka selvitti tapahtumien kulkua. Tehtäväksi määriteltiin myös antaa suositukset vastaavien onnettomuuksien välttämiseksi.

Tutkintalautakunnan asettaminen on melko harvinaista, sillä edellisen kerran vastaavanlainen tutkinta tehtiin vuonna 2006.

Oman henkilöstön pelastamista pitäisi harjoitella lisää

Tulipalon arvellaan syttyneen kiukaan puutteellisesta suojauksesta palavaan rakenteeseen, jolloin lämpö todennäköisesti sytytti puuaineksen.

Tutkintalautakunta suosittelee muun muassa, että Pelastusopisto täydentäisi pelastustoimen tutkinto- ja täydennyskoulutusta sekä sopimushenkilöstön koulutusta. Jatkossa koulutusta pitäisi lisätä siten, että sortumavaara osataan huomioida onnettomuuspaikan riskien arvioinnissa aiempaa kattavammin.

Tutkintalautakunta huomautti myös, että oman henkilöstön loukkaantumista ja pelastamista ei ole harjoiteltu riittävästi pelastuslaitosten työvuorojen koulutuksissa tällä hetkellä. Pelastustoimelta puuttuu myös yhtenäinen työturvallisuuden raportointijärjestelmä.

Tutkintalautakunta päätyi myös näkemykseen, että huomiota on kiinnitettävä eri viranomaisten välisen viestinnän parantamiseen onnettomuustilanteen muuttuessa oleellisesti.

Lautakunnan suositus on, että sisäministeriö valmistelee yhteistyöviranomaisten kanssa viestinnän toimintamallin, jota käytetään poikkeuksellisissa tilanteissa.

Lue myös: