Hyppää sisältöön

Fortum ja Helen rakentavat jättimäisen tuulivoimapuiston Närpiöön – tuulisähköllä paikataan Salmisaaren hiilivoimalan sulkemista

Hanke käsittää 56 tuulivoimalaa, joiden vuotuinen sähköntuotanto on noin 1,1 terawattituntia. Lähes 400 miljoonan euron hanke tulee olemaan valmistuttuaan kolmen suurimman tuulipuiston joukossa.

Närpiön alueella on jo ennestään tuulivoimapuistoja. Kohta niitä tulee 56 lisää kertovat hiilestä eroon pyristelevät Fortum ja Helen. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Energiayhtiöt Fortum ja Helen eli entinen Helsingin Energia ovat päättäneet rakentaa tuulivoimapuiston Närpiön ja Kristiinankaupungin rajalle.

Hanke käsittää 56 tuulivoimalaa, joiden vuotuinen sähköntuotanto on noin 1,1 terawattituntia.

Pjelax-Bölen ja Kristinestad Norrin tuulipuistojen rakentaminen aloitetaan tammikuussa ja puisto otetaan käyttöön viimeistään vuonna 2024.

Fortumin osuus hankkeesta on 60 prosenttia ja Helenin 40 prosenttia. Hankkeen investointikustannukset ovat noin 360 miljoonaa euroa, josta Fortumin osuus on 216 miljoonaa euroa.

Fortum ja Helen ovat myös allekirjoittaneet pitkäaikaisen sähkönmyyntisopimuksen, jonka mukaan Helen sitoutuu ostamaan noin puolet Pjelax-Bölen ja Kristinestad Norrin tuulipuistojen sähköntuotannosta.

Tavoitteena vähentää hiilen käyttöä

Investointi kolminkertaistaa Helenin tuulivoimatuotannon. Tuotanto kasvaa siis noin yhteen terawattituntiin, mikä vastaa neljännestä Helsingin sähkönkulutuksesta.

– On hienoa olla mukana sijoittamassa jälleen yhteen tuulipuistoprojektiin Suomessa. Helenin tavoitteena on hiilineutraali energiantuotanto vuonna 2030. Tuulivoima on yksi monista keinoista saavuttaa hiilineutraaliustavoite kannattavasti, kertoo Helenin toimitusjohtaja Juha-Pekka Weckström.

Helen ilmoittikin tiistaina, että se lopettaa hiilen käytön yli viisi vuotta suunniteltua aiemmin ja sulkee Helsingin Salmisaaren hiilivoimalan viimeistään huhtikuussa 2024. Myös hiilivoimala Hanasaaressa suljetaan vuotta aiemmin eli huhtikuussa 2023.

Käytännössä Helen tulee jakamaan tuulisähköä asiakkailleen pääkaupunkiseudulla ja pitämään sen avulla kaukolämpöasiakkaidensa lämpöpumput toiminnassa.

Helenillä on noin 550 000 sähköasiakasta ja 15 000 kaukolämpöasiakasta.

Hankkeita lienee luvassa lisää, sillä Helenin tavoitteena on kasvattaa tuulisähköntuotanto ennenpitkää 2-3 terawattituntiin.

Tuulivoimalan perustusten tekoa Humppilassa tänä syksynä. Kuva: Esa Syväkuru / Yle

Myös Fortumilla tuulivoimaa on entuudestaan tuotannossa tai rakenteilla Suomen lisäksi Norjassa, Ruotsissa ja Venäjällä.

Fortum tiedotti vuosi sitten, että maatuuli- ja aurinkovoimatuotannon kehittäminen on yksi Fortumin ja Uniperin strategisesta yhteistyöalueesta.

Yhteistyön tavoitteena on rakentaa 1,5–2 gigawattia uutta kapasiteettia Euroopan markkinoille vuoteen 2025 mennessä.

– Olemme erittäin tyytyväisiä kumppanuudesta Helenin kanssa ja ensimmäisen yhteisen Wind & Solar -tiimimme tuulipuistoprojektin käynnistymisestä. Tämä on tärkeä askel pohjoismaisen tuulistrategiamme toteuttamisessa, sanoo Fortumin Generation-divisioonan johtaja Simon-Erik Ollus tiedotteessa.

Tuulipuiston sähköstä se puolisko, mikä ei mene Helenille jaetaan normaalisti sähköverkkoon eli vaikkapa Närpiön maineikkaiden tomaattikasvihuoneiden tarpeisiin.

Jättipuistoja tekeillä muillakin

Kajaanin ja Pyhännän kuntiin sijoittuva Piiparinmäen 41 voimalan ja 211 megawatin (MW) tuulipuisto on tällä hetkellä Suomen suurin.

Se tulee kuitenkin putoamaan neloseksi jo lähivuosina.

Suomen tuulivoimayhdistyksen mukaan Fortumin ja Helenin 56 tuulivoimalan (380 MW) edelle nousevat lähivuosina Keski-Pohjanmaan Lestijärvelle tuleva 69 voimalan (455,4 MW) tuulipuisto ja Keski- ja Pohjois-Pohjanmaan Mutkalammen 69 voimalan (404 MW) tuulipuisto.

Suomen sähköstä jopa kaksi kolmasosaa voisi vuonna 2050 tulla maatuulivoimasta.

Suomen Tuulivoimayhdistyksen mukaan tämä vaatisi Suomeen 3 500–4 000 uutta tuulivoimalaa, kun nyt niitä on toiminnassa on runsaat 800.

– Tuulivoimaloiden rakennustahti on nyt todella kova. Kun viime vuonna tuulivoimaa oli noin 2600 megawatin verran niin vuonna 2024 sitä on jo 8000 megawatin verran, sanoo Suomen tuulivoimayhdistyksen toimitusjohtaja Anni Mikkonen.

Tuulivoimaloita nousee nyt kovaa tahtia yhteen jos toiseenkin kuntaan. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Lue lisää:

.
.