Hyppää sisältöön

Torniossa, Kemissä ja Rovaniemellä riittää kolmansille rokotteille sekä ottajia että antajia

Kaupungit lisäävät rokotusaikoja niin paljon kuin suinkin on mahdollista.

Koronarokotuksia annetaan kunnissa mahdollisimman nopeaan tahtiin. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Lapissa on haettu ahkerasti kolmansia koronarokotteita. Torniossa jo viidennes asukkaista on saanut kolmannen koronarokotteen, Kemissä vajaa viidennes ja Rovaniemellä noin 15 prosenttia.

Kolmannen annoksen on nyt saanut noin 9 000 yli 12-vuotiasta rovaniemeläistä, noin 4 500 torniolaista ja noin 3 500 kemiläistä.

Kemissä alkuviikon pop up -rokotuksiin oli tulijoita niin paljon, että jonotusaika saattoi venyä jopa tunneiksi. Maanantain ruuhkasta kertoi Lapin Kansa (siirryt toiseen palveluun). Ajanvarauksettomasta rokotuspisteestä sai pistoksensa maanantaina 660 kemiläistä, ja 60 vuotta täyttäneitä kävijöitä riitti runsaasti myös tiistaina.

Rovaniemellä kolmansia rokotuksia on jaettu tällä viikolla noin 700 ihmisen päivävauhtia. Ruuhkia ei ole syntynyt, koska kolmanteen rokotukseen tullaan ajanvarauksella. Ajanvarauspuhelin on sen sijaan ajoittain ruuhkautunut.

Rovaniemen kaupungin tiedottaja Johanna Tikkanen kertoo, että vapaita aikoja on tällä hetkellä tarjolla tammikuulle. Kaupunki selvittää parhaillaan mahdollisuuksia järjestää rokotuksia myös joulun välipäivinä, vaikka henkilöstöä onkin lomalla. Tällä viikolla rokotustoimintaan on lisätty kymmenen uutta terveydenhoitajaa.

– Kaikki mahdolliset keinot pyritään ottamaan käyttöön, jotta rokotustahtia saataisiin nopeutetuksi, Tikkanen kirjoittaa sähköpostivastauksessaan.

Myös Torniossa rokotustahti on ollut hyvä, mutta sitä yritetään entisestään kiihdyttää.

– Pyrimme koko ajan lisäämään rokotusaikoja. Toki joulun aika tuo haasteita, sanoo avoterveydenhuollon osastonhoitaja Marianne Junes-Leinonen.

Tahti nopeutuu, kun rokotteiden saanti varmistuu

Rovaniemellä ja Torniossa rokotteita kerrotaan olevan riittävästi. Kemissä tammikuun sovituille päiville rokotteita on tarpeeksi, mutta uusia aikoja ei ole tällä hetkellä varattavissa.

– Rokotusaikoja lisätään heti, kun saadaan varmistus rokotteiden saatavuudesta. Tahti nopeutuu, jos rokotteita saadaan, kertoo vastaava terveydenhoitaja Miia Keränen Kemin terveyspalveluista.

Keräsen mukaan Kemissä on saatu todella hyvin ulkopuolista apua koronarokotuksiin oman henkilökunnan lisäksi. Sen sijaan massarokotustilojen löytäminen on ollut hankalaa. Rokotuspistettä on jouduttu vaihtamaan useaan kertaan, ja se on aiheuttanut sekaannuksia.

Tällä hetkellä isoja rokotustilaisuuksia pystytään järjestämään terveysaseman tiloissa Valtakatu 6:ssa, mutta vain viikonloppuisin.

Torniossa halutaan rokotusten lomassa myös opastaa ihmisiä hankkimaan koronapassi. 13. tammikuuta rokotuspaikalla kauppakeskuksessa järjestetään tempaus, jossa on mahdollisuus saada ohjeita kanta.fi-sivuston käyttöön sekä tulostaa koronapassi.

Rokotusten välinen aikavaatimus on lyhentynyt

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suositteli aiemmin kolmatta koronarokotetta kaikille 18 vuotta täyttäneille annettavaksi 5–6 kuukautta toisen rokoteannoksen jälkeen. Viime viikolla THL päivitti tilannetta ja suosittelee nyt lyhentämään toisen ja kolmannen koronarokotteen annosväliä.

Suosituksen mukaan 60 vuotta täyttäneet sekä muut aiemmin määritellyt ryhmät voivat saada kolmannen rokoteannoksen, kun toisesta rokotuksesta on kulunut 3–4 kuukautta. Torniossa ja Kemissä toimitaan jo tämän mukaan, ja Rovaniemikin näillä näkymin ottaa käyttöön kolmen kuukauden rokotevälin.

Niille alle 60-vuotiaille, jotka eivät kuulu riskiryhmiin, kolmatta rokoteannosta voidaan tarjota 4–6 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.

Rovaniemellä osa kolmanteen rokotukseen tulijoista ei ole huomannut, että vain ensimmäisiä ja toisia rokotuksia saa ilman ajanvarausta. Johanna Tikkanen muistuttaa, että ainakin toistaiseksi kolmanteen rokotukseen pitää Rovaniemellä varata aika.

Aiheesta aiemmin:

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.