Hyppää sisältöön

Ärhäkkä virusmuunnos omikron voi nakertaa hyvää työllisyyskehitystä lähikuukausina – ekonomisti: "Suurimmat iskut kohdistuvat aloille, joissa on kanssakäymistä kasvokkain"

Työllisyysaste nousi marraskuussa mittaushistorian ennätykseen, Tilastokeskuksen mukaan lähes 73 prosenttiin. Työttömien määrä laski vuodessa 62 000 työnhakijalla ja työttömiä oli 253 000.

Työllisyys on kehitttynyt hyvään suuntaan viime aikoina. Kuva: Silja Viitala / Yle, grafiikka: Samuli Huttunen / Yle

Koronan liukasliikkeinen virusmuunnos omikron leviää vauhdikkaasti niin maailmalla kuin meillä ja voi nakertaa Suomen hyvää työllisyyskehitystä lähikuukausina. Työllisyysaste nousi marraskuussa ennätyslukemiin, lähes 73 prosenttiin.

– Omikron luo nyt painetta varsinkin palvelusektorille. Siellä tullaan todennäköisesti näkemään vähän heikompia työllisyyslukuja seuraavina kuukausina, sanoo pankkikonserni Nordean pääekonomisti Juho Kostiainen.

– Todennäköisesti suurimmat iskut tulevat ravintoloihin ja hotellialoille, tämmöisiin, joissa on palvelua ja kanssakäymistä kasvokkain, Kostiainen arvelee.

Entä ensi vuosi omikronin puristuksessa?

– Odotuksena on, että tästä tulee lyhytaikainen häiriö. Vaikutukset talouteen jäävät todennäköisesti maltillisiksi, koska olemme oppineet elämään koronan kanssa aika hyvin. Verkko-ostokset ja etätyöt sujuvat ja yritykset osaavat toimia pandemiaolosuhteissa paljon paremmin kuin esimerkiksi puolitoista vuotta sitten, Kostiainen pohtii.

Työllisyysaste kipusi ennätykseen

Omikron ei vielä näkynyt Tilastokeskuksen marraskuun työllisyysasteluvussa. Tuoreet luvut julkaistiin aamulla. Työllisyysaste nousi marraskuussa mittaushistorian ennätykseen, lähes 73 prosenttiin.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan työttömien määrä laski vuodessa 62 000 työnhakijalla ja työttömiä oli 253 000.

Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin marraskuussa 93 000. Se on lähes kaksinkertaisesti vuoden takaiseen verrattuna. Kostiaisen mukaan työpaikkoja on aika laajasti: hoiva- ja palvelusektorilla, teollisuudessa ja rakentamisessa.

– Työvoiman kysyntä on tällä hetkellä kovaa. Avoimia työpaikkoja on paljon ja yritykset palkkaavat porukkaa, koska taloudessa menee hyvin. Koronasta on palauduttu ja firmat uskovat tulevaisuuteen, Kostiainen kertoo.

Nordean ekonomisti Juho Kostiainen. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Pitkäaikaistyöttömyys ei ole toipunut

Pitkäaikaistyöttömyys ei ole päässyt talousnousun imuun. Pitkäaikaistyöttömiä eli yhtäjaksoisesti vähintään vuoden työttömänä työnhakijana olleita oli marraskuussa 106 000, mikä on 21 000 enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Yli 50-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 99 800. Se on 16 100 vähemmän kuin edellisenä vuonna samaan aikaan.

– Pitkäaikaistyöttömien määrä on jäänyt korkealle tasolle. Tyypillisesti se laskee viimeisenä siinä vaiheessa, kun työmarkkinatilanne alkaa paranemaan, Kostiainen sanoo.

Lue lisää: