Hyppää sisältöön

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:lle miljoonan euron uhkasakko, jos liitto ei lopeta metsäyhtiö Keitele Groupin saartamista

Helsingin käräjäoikeus asetti keskiviikkona kuljetusalan ammattiliitto AKT:lle uhkasakon, jos liitto ei lopeta samana aamuna alkaneita saartotoimenpiteitä pohjoissavolaista metsäyhtiötä vastaan.

Teollisuusliitto on asettanut Keitele Groupin saartoon, koska yhtiö ei ole suostunut neuvottelemaan liiton kanssa uusista työehdoista. Keskiviikkoaamuna myös AKT aloitti oman saarron. Kuva: Anri Koski / Yle

Mekaanisen metsäteollisuuden yleissitovat työehtosopimukset päättyvät vuodenvaihteessa, mutta toistaiseksi vasta muutama yritys on tehnyt uuden yrityskohtaisen työehtosopimuksen Teollisuusliitto ry:n kanssa. Toimialalla on pari sataa yritystä.

Yksi sopimuksen tekemisestä kieltäytyneistä on pohjoissavolainen perheyritys Keitele Group, joka on joutunut Teollisuusliiton työtaistelutoimenpiteiden kohteeksi.

Liitto on saartanut Keitele Groupin, ja keskiviikkoaamuna saarto sai tukea kuljetusalan ammattiliitto AKT:ltä, joka myös asetti yhtiön saartoon. Aamukuudelta alkaneen saarron aikana AKT:n jäsenet eivät käsittele Keitele Groupin tuotteita Suomen satamissa.

Keitele Groupin toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja Ilkka Kylävainio sanoo ammattiyhdistysliikkeen hyökkäävän nyt yhtä yksittäistä yritystä vastaan.

– Tämä on perustuslain ja kaikkien Suomen lakien vastaista toimintaa. He haluavat pysäyttää Keitele Groupin toiminnan.

Teollisuusneuvos Ilkka Kylävainio katsoo yhtiönsä joutuneen ammattiliittojen hyökkäyksen kohteeksi. Kuva: Kaija Kervinen / Yle

"Erittäin hyvä uutinen"

Kylävainio sai keskiviikkona erävoiton, kun Helsingin käräjäoikeus päätti velvoittaa AKT:n lopettamaan tukitoimenpiteensä miljoonan euron sakon uhalla.

– Saimme erittäin hyvän ja iloisen uutisen, Kylävainio iloitsee.

AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko sanoo, ettei hän voi kommentoida asiaa, sillä käräjäoikeus ei ole ollut yhteydessä liittoon.

– Kukaan ei ole ollut yhteydessä, Kokko sanoo.

Kylävainion mukaan tilanne kärjistyi joulukuussa, kun Keitele Groupin olisi pitänyt hyväksyä Teollisuusliiton ja Ammattiliitto Pron esittämä työehtosopimus heti seuraavana päivänä, tai liitot aloittaisivat laajat saartotoimet.

Kylävainio arvioi, että Teollisuusliitto edustaa vain pientä osaa yrityksen työntekijöistä.

– Meillä on palkkalistoilla 550 henkilöä. Arvio on, että Teollisuusliiton jäseniä on sata.

Kylävainio kertoo, että Keitele Group on valmistellut työntekijöille omat työehdot, jotka yhtiö on antanut työntekijöille viime viikon perjantaina.

Teollisuusneuvoksen mukaan yhtiön ehdot ovat paremmat kuin Teollisuusliiton ehdottamat työehdot.

– Palkankorotukset ja muut ehdot ovat paremmat.

Juttua päivitetty 21.12. klo 15:47: Lisätty AKT:n puheenjohtajan kommentti.