Hyppää sisältöön

Yrittäjä ja yrityksen työntekijä myivät ulkomaista lihaa kotimaisena – oikeus tuomitsi ehdolliseen vankeuteen

Poikkeuksellinen petosvyyhti tapahtui Etelä-Pohjanmaalla, jossa yritys myi ulkomaista lihaa liki 70 ostajalle. Yritys oli tehnyt lihapakkauksiin etiketit, joiden mukaan liha olisi ollut kotimaista.

Arkistokuva. Kuva: Yle/Jarkko Heikkinen

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut ehdolliseen vankeuteen eteläpohjalaisen yrittäjän ja hänen työntekijänsä heidän myytyään ulkomaista lihaa kotimaisena. Poikkeuksellisen petoksen uhreja oli liki seitsemänkymmentä.

Yrittäjä tuomittiin mm. törkeästä petoksesta, markkinointirikoksesta ja terveysrikoksesta seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeuteen ja työntekijä neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen avunannosta kyseisiin rikoksiin. Yrittäjä määrättiin myös kolmen vuoden liiketoimintakieltoon ja menettämään valtiolle rikoksentekovälineet.

Syytetyt olivat myöntäneet rikokset, mikä lievensi tuomion kestoa.

Yritys oli myynyt lihaa yksityisille ostajille, ravintoloille ja vähittäiskaupalle, ja erehdyttänyt ostajia niin, että oli kiinnittänyt ulkomaiseen lihaan etiketit, joiden mukaan pakkauksessa olisi ollut suomalaista riistalihaa. Yritys oli myynyt muun muassa ulkomaista saksanhirveä kotimaisena porona, hirvenä ja peurana.

Käräjäoikeus katsoi syytettyjen saaneen rikoksista taloudellista hyötyä noin 55 000 euroa.

Tuomiosta voi valittaa.

Aiheesta aiemmin: