Hyppää sisältöön

Pohjois-Suomen suurimman huumerikosvyyhdin käsittely päätökseen – yli 30 syytettyä, syyttäjä vaatii jopa 10–13 vuoden vankeusrangaistuksia

Koko maan mittakaavassa poikkeuksellisen laajan huumerikoskokonaisuuden oikeuskäsittelyssä on annettu loppulausunnot. Syyttäjän mukaan Pohjois-Suomessa toimi 2020–2021 järjestäytynyt rikollisryhmä.

Poikkeuksellisen suurta huumeoikeudenkäyntiä on käyty Lapin käräjäoikeudessa Kemissä. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Koko maan mittakaavassa poikkeuksellisen laajaa huumerikoskokonaisuutta käsiteltiin Lapin käräjäoikeudessa kaksi kuukautta.

Erikoissyyttäjä Hannu Koistinen totesi loppulausunnossaan oikeuskäsittelyssä saadun todistetuksi, että Pohjois-Suomessa toimi vuosina 2020–2021 järjestäytynyt rikollisryhmä, joka oli keskittynyt huumausainerikosten tekemiseen.

Ryhmän huipulla oli Koistisen mukaan 5–6 henkilöä, ja ryhmään on kuulunut useita muita henkilöitä, jotka ovat toimineet eri tehtävissä.

Päätekijänä pitämälleen henkilölle syyttäjä vaatii 13 vuoden vankeusrangaistusta ja muille johtohenkilöinä pitämilleen 10–12 vuoden rangaistuksia.

Valtaosa yli 30:sta syytetystä kiistää syytteet kokonaan ja myös kuulumisensa rikollisryhmään.

Huumeita liikkui miljoonien arvosta

Poliisin esitutkinnan mukaan Pohjois-Suomeen olisi toimitettu viiden miljoonan euron edestä poikkeuksellisen vahvaa amfetamiinia ja yli miljoonan euron edestä muita huumausaineita.

Huumeita tuotiin Meri-Lapin ja Oulun alueelle, mistä niitä levitettiin laajemmin Pohjois-Suomeen.

Rikokset olisivat tapahtuneet Kemissä, Keminmaassa, Rovaniemellä, Tervolassa, Oulussa, Iissä, Seinäjoella ja Kouvolassa.

Kemissä huumeita on ollut myös maastokätköissä. Esimerkiksi maaliskuussa 2021 poliisi löysi Kallinkankaan maastoon kätkettyjä huumausaineita.

Syytetyt odottavat keväällä annettavaa tuomiota vapaalla jalalla. Käräjäoikeuden mielestä erityisiä syitä pitää syytettyjä vangittuina ei ole.