Hyppää sisältöön

Tornioon syntymässä yrityspuisto entisen Lappli-Talon tehdasalueelle – yrittäjä: "Mainio paikka suomalaisyrityksille Pohjois-Ruotsin investointeja ajatellen"

Tehdasalueen osti oululainen kiinteistösijoitusyhtiö Forentia Liiketilat Oy. Yrittäjä Jaakko Tahkola sanoo, että 12 000 neliön toimitilat sopisivat hyvin tuotannollisille yrityksille, jotka voisivat parhaimmassa tapauksessa hyötyä toisistaan.

Tornion Laivaniemen tehdasalue ilmasta käsin. Kuva: Business Tornio

Tornion Laivaniemeen on suunnitteilla yrityspuisto toimintansa lopettaneen Lappli-Talot Oy:n entiselle tehdasalueelle.

Noin kahdeksan hehtaarin maa-alueen on ostanut oululainen kiinteistösijoitusyhtiö Forentia Liiketilat Oy, joka aikoo etsiä yrityspuistoon paikallisia toimijoita. Alueen ja 12 000 neliön tilojen kunnostaminen alkaa jo ensi kesänä ja mahdollisesti nuorten voimin, kertoo yrittäjä Jaakko Tahkola.

– Täällä täytyy tehdä kunnostustyötä, ja kun itsellä on ollut nuorten työllistäminen aina sydäntä lähellä, olen hahmotellut, että palkkaisin jonkun kokeneemman työnjohtajan, jotta mahdollisimman moni nuori voisi olla täällä ensi kesänä töissä, Tahkola kertoo.

Tahkolan mukaan yrityskylään sopisivat erityisesti tuotannollista toimintaa harjoittavat yritykset, sillä puitteet sellaiselle ovat hyvät.

– Siellä on paljon nosto-ovia, joten isoja kappaleita saa helposti sisään ja ulos. Tuotantotoiminnassa tarvitaan usein pihaa ja katoksia, sitä on myös luontaisesti tarjolla, ja myös siltanostureita, hän kertoo.

Visiona useamman yrityksen yhteinen kokonaisuus

Tahkola visioi, että useampi yritys voisi synnyttää Tornion Laivaniemessä yhteisen kokonaisuuden, joka hyödyttäisi kaikkia. Potentiaalista asiakaskuntaa on jo tarjolla esimerkiksi pienrakentamisen tuotteille, hän kertoo.

– Jos joku voisi tehdä valmiita pihavarastoja, ja toinen, tai miksei samakin yritys, voisi tehdä portaita ja terasseja. Näihin liittyen tulemme todennäköisesti tekemään myös yrittäjähakuja, hän sanoo.

Potentiaalista asiakaskuntaa lähdetään Tahkolan mukaan etsimään myös Business Tornion kanssa yhteistyössä sen verkostoja ja toimitilapörssiä hyödyntäen.

– Mielenkiinnolla odotan, että millaisen vastaanoton tämä saa, ja alkaako löytyä sopivia yrityksiä. Itselläni on usko, että tämä lähtee kyllä pala palalta rakentumaan.

Tahkola näkee, että Pohjois-Ruotsin tulevat investoinnit ovat suuri mahdollisuus suomalaisille yrityksille.

– Niitäkin ajatellen tämä olisi mainio paikka tuottaa jotakin, hän sanoo.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.