Hyppää sisältöön

Huumeiden käyttö kasvussa Itä-Suomen alueella – alueella toimivan poliisin tiedossa ei ole kuolemia, joissa taustalla katukaupasta ostettu huumelääke

Yle kertoi aiemmin tällä viikolla, että Suomessakin kaduilla myydään pillereitä, joiden sisältö saattaa olla tappava. Artikkelin mukaan esimerkiksi bentsodiatsepiinipilleri voi sisältää jotakuinkin mitä tahansa.

Kuva: Matias Väänänen / Yle

Itä-Suomessa ei ole kantautunut poliisin tietoon kuolemia, joiden syyksi olisi varmistunut katukaupasta ostettu huumelääke.

Poliisista kerrotaan, että kuitenkin huumeiden käyttö on THL:n jätevesitutkimusten perusteella Suomessa ja myös Itä-Suomen alueella kasvussa. Esitutkinnassa ja rikosepäilyjen valossa tapauksiin liittyy usein sekakäyttö.

Esimerkiksi Itä-Suomessa on tavattu viime aikoina paljon ksalol -lääkkeitä epäiltyjen huumausaineen käyttörikosten ja huumausainerikosten yhteydessä.

Kuitenkaan tietoon ei ole tullut sellaista, että tutkittavana olevissa tapauksissa lääkeaineita olisi jatkettu opiaateilla, kuten ankaraa riippuvuutta aiheuttavalla fentanyynillä.

Huumeina käytettäviä lääkkeitä myydään poliisin mukaan sekä katukaupassa että netin ”pimeillä” markkinoilla. Poliisi varoittaa yleisellä tasolla, että on aina riski ostaa minkäänlaisia lääkkeitä katukaupasta.

Lue myös: