Hyppää sisältöön

Joulukuusen voi tänäkin vuonna hakea valtion metsästä Pohjois-Suomessa – luvan hinta nostettiin nyt kymmeneen euroon

Valtion metsistä on haettu viime vuosina 2 000–2 500 joulupuuta vuosittain. Joulukuusiluvista ei siis muodostu merkittävää rahavirtaa Metsähallitukselle

Joulukuusilupaan liittyvät käytännöt voi käydä tarkistamassa Metsähallituksen nettisivuilta. Kuusi saa esimerkiksi olla korkeintaan kolmemetrinen ja noutomatka tieltä korkeintaan parikymmentä metriä. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Joulukuusen voi tänäkin vuonna hakea valtion metsästä pientä korvausta vastaan Pohjois-Suomessa. Metsähallituksen joulukuusiluvan hinta on noussut kuitenkin viidestä eurosta kymppiin.

Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Lapissa on etukäteen haetulla luvalla mahdollisuus kaataa valtion metsätalouden monikäyttömetsästä enintään kolme metriä pitkä joulukuusi, tai pohjoisimmassa Lapissa mänty.

Luvat on ostettava Eräluvat-verkkokaupasta (siirryt toiseen palveluun), lähin monikäyttömetsä taas löytyy Retkikartta (siirryt toiseen palveluun)-nettipalvelusta. Rovaniemellä luontokeskus Pilkkeestä voi myös ostaa luvan paikan päältä.

Luvan hinnan nousua perustellaan sillä, ettei kyseessä ole tuote vaan pienimuotoinen hyvän mielen palvelu, jonka kustannuksia haluttiin kattaa enemmän. Joulukuusiluvista ei muodostu merkittävää rahavirtaa Metsähallitukselle, sanoo Metsätalous Oy:n aluetiedottaja Keijo Kallunki.

Valtion metsistä on haettu viime vuosina 2 000–2 500 joulupuuta vuosittain. Tämän joulun kokonaisluvut saadaan selville vasta vuoden vaihduttua, Keijo Kallunki sanoo.

Esimerkiksi Rovaniemellä Pilkkeessä joulukuusilupien kysyntä on ollut viime vuotta vaisumpaa ainakin tähän mennessä. Viime vuonna lupia ostettiin 233 ja tänä vuonna oli tiistai-iltapäivään mennessä myyty 190 lupaa.

sää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.