Hyppää sisältöön

Jouluostoksia naapurimaassa tehdään leppoisaan tahtiin – maanantain huippuliikenteen jälkeen Tornion ja Haaparannan väli rauhoittui

Rajanylitykset ovat sujuneet varsin jouhevasti, koska tulijat tietävät varata tarvittavat todistukset valmiiksi.

Ruotsalaisia poliisiautoja liikkuu nyt Ruotsin ja Suomen rajan tuntumassa runsaasti. Partiot tarkastavat, että naapurimaista Haaparannalle tulevalta löytyy koronapassi. Kuva: Pirkko Kukko-Liedes / Yle

Tornion ja Haaparannan välinen liikenne oli viime maanantaina vilkkaampaa kuin yhtenäkään maanantaina koko syksynä – ja ylipäätään viime kuukausina . Syynä oli todennäköisesti Ruotsin uusien maahanpääsyvaatimusten ennakointi: tiistaina Ruotsi alkoi vaatia koronapassia muista Pohjoismaista tulijoilta.

Maanantaina Tornion ja Haaparannan rajanylitysten määrä nousi lähes 20 000:een, kun viime viikkoina useimpina päivinä rajanylityksiä on ollut alle 14 000.

Liikennemäärä putosi tavalliselle tasolle heti tiistaina, jolloin Ruotsin rajapoliisi alkoi partioida Haaparannalla tarkastamassa maahantulijoiden koronapasseja.

– Kun ruotsalaiset aloittivat valvonnan tiistaina, liikennettä oli heti noin 40 prosenttia vähemmän kuin maanantaina. Muutoin syksyn mittaan liikennemäärä on hiljalleen kasvanut, kertoo kapteeniluutnantti Tommy Håkans Länsi-Suomen merivartiostosta.

Autojonoja ei näkynyt myöskään keskiviikkoiltapäivänä sen paremmin Ruotsin kuin Suomenkaan suuntaan. Ainakaan koko aikaa Ruotsin poliisit eivät olleet pysäyttelemässä Haaparannalle menijöitä, tosin poliisiautoja rajan tuntumassa oli useita.

Jouluostosten tekoon ei ollut keskiviikon hämärtyvässä iltapäivässä valtavaa tunkua. Kuva: Kyösti Vaara/ Yle

Pitkästä aikaa ostoksille Oulusta

Jouluostoksia tehtiin varsin leppoisissa merkeissä. Ruuhkia ei juuri näkynyt kauppojen parkkipaikoilla eikä myymälöissä. Asiakkaita kuitenkin virtasi liikkeisiin tasaiseen tahtiin.

Jouluostoksilla oli enimmäkseen Haaparannalla asuvia, mutta kauempaakin hankintoja oli lähdetty tekemään.

Hilkka Haataja oli ajellut Oulusta Ruotsin puolelle pitkän tauon jälkeen.

– On varmaan kaksi vuotta mennyt siitä, että olen tällä puolella rajaa viimeksi ollut. Käytiin tuossa hankkimassa vähän ruokaa, enimmäkseen kalaa, ja nyt sitten ostettiin vähän juotavia Systembolagetista.

Rajanylitys kävi helposti

Keminmaasta ostoksille olivat saapuneet Pia ja Markus Malmberg. Ennakkoon pariskunta arveli, että ruuhkaa voi olla ja rajan ylittämismuodollisuuksiin saattaa mennä aikaa, mutta siirtyminen naapurimaahan kävikin kätevästi.

– Yllätyttiin, että päästiin näinkin helposti yli. Luulimme, että olisi pitemmät jonot ja enemmän valvontaa, mutta ei ainakaan nyt ollut, Pia Malmberg kertoo.

Ja mitä ostoskärryistä ainakin löytyy kotiin mennessä?

– Viskiä käytiin tuossa hakemassa, paljastaa Markus Malmberg.

Koronarajoituksista kertovissa julisteissa ja opasteissa Haaparannalla on myös suomenkielisiä tekstejä. Kuva: Pirkko Kukko-Liedes / Yle

Ongelmitta ovat sujuneet myös Haaparannalla asuvan ja Torniossa työskentelevän Tuomas Lampelan rajanylitykset.

– Eihän tuossa rajalla ole mitään ongelmaa, jos on esittää koronatodistus.

Ruotsin Kukkolankoskella asuva Pirjo Isonikkilä kertoo hankkivansa niin elintarvikkeita kuin muutakin tarvitsemaansa sekä Suomen että Ruotsin puolelta.

– Kyllä Tornion puolella tulee käytyä melkein päivittäin.

Muutoksista tulee aina hetkeksi pieniä pulmia

Länsi-Suomen merivartioston väki on viime kuukaudet antanut rajalla virka-apua Tornion terveystoimelle, joka vastaa maahantulijoiden terveystarkastuksesta ja koronatestauksesta.

Kapteeniluutnantti Tommy Håkans Länsi-Suomen merivartiostosta kiittelee, että liikenne soljuu nykyään pääosin ongelmitta, koska useimmat ovat valmistautuneet rajanylitykseen.

– Liikenne on sujuvaa, tulijoilla on paperit valmiina näytettäväksi. Tietoa on ihmisillä hyvin, mutta kyllä silloin kun tilanne on muuttunut ja on tullut uusia määräyksiä, se on tuonut hiukan ongelmia hetkeksi.

Kapteeniluutnantti Tommy Håkans uskoo, että viimeistään maanantaina pystytään tiedottamaan tarkemmin, miten tiistaina voimaantulevat muutokset käytännössä näkyvät rajavalvonnassa. Kuva: Kyösti Vaara/ Yle

Ensi viikolla rajoille on jälleen tulossa muutoksia, kun sisärajavalvonta palautetaan Suomen ja kaikkien Schengen-maiden väliseen liikenteeseen. Myös Ruotsi on kiristämässä maahantulon edellytyksiä.

Käytännön toteutus hiotaan joulunpyhinä

Hallituksen linjaus valvonnan palauttamisesta on vielä niin tuore, että muuttuvien käytäntöjen toteutus on vielä suunnitteilla niin Tornion rajanylityspisteestä vastaavassa Länsi-Suomen merivartiostossa kuin Lapin muista rajanylityspaikoista vastaavassa Lapin rajavartiostossakin.

– Vielä käytännöt eivät ole aivan selviä, siis miten ja missä laajuudessa valvontaa toteutetaan, mutta asiat varmasti tässä joulun aikana selviävät, sanoo kapteeniluutnantti Tommy Håkans Länsi-Suomen merivartiostosta.

Rajanylityksen käytännön muutoksista saataneen lisätietoa viimeistään maanantaina.

Tartuntatautilaki koskee kaikkia

Pääohje asiassa on, että Suomeen saapuvilta vaaditaan todistus täydestä rokotussarjasta tai alle kuusi kuukautta sitten sairastetusta covid-19-taudista sekä todistus alle 48 tuntia vanhasta negatiivisesta Covid-19-testituloksesta. Vaatimus koskee 31.12.2021 asti vuonna 2005 tai sitä aikaisemmin syntyneitä ja 1.1.2022 alkaen vuonna 2006 tai sitä aikaisemmin syntyneitä.

Negatiivista testitulosta ei kuitenkaan edellytetä Suomen kansalaisilta, Suomessa pysyvästi asuvilta ulkomaalaisilta eikä henkilöiltä, joiden maahantulon perusteena on välttämätön syy, kuten pakottavat perheasiat tai muut pakottavat henkilökohtaiset syyt.

Kaikkia matkustajia koskevat kuitenkin tartuntatautilain mukaiset vaatimukset todistusten esittämisestä ja aluehallintoviranomaisten tekemät päätökset pakollisista terveystarkastuksista.

Kauppakeskuksen aulassa joulupukkikin muistuttaa pitämään huolta turvavälien säilymisestä. Kuva: Pirkko Kukko-Liedes / Yle

Valtioneuvoston linjauksen mukaan Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Norjan välisen maarajan rajayhteisöjen asukkaat välisessä liikenteessä voivat korvata edellä mainitun vaatimuksen todistuksella hyväksyttävästä covid-19-rokotussarjasta, alle kuusi kuukautta sitten sairastetusta covid-19-taudista tai todistuksella negatiivisesta enintään seitsemän vuorokautta ennen Suomeen saapumista tehdystä covid-19-testistä.

Ruotsi on siis vaatinut koronapassin muista Pohjoismaista saapuvilta matkustajilta 21.12. alkaen.

Tiistaina 28.12. Ruotsi kiristää maahanpääsyn edellytyksiä ja alkaa vaatia yli 12-vuotiailta maahantulijoilta negatiivista, korkeintaan 48 tuntia vanhaa koronatestitulosta.

Työmatkalaisille hyväksytään myös viikkoa ennen Ruotsiin saapumista saatu negatiivinen testitulos negatiivinen, jos henkilöllä on myös rokotetodistus.

Lisää aiheesta:

Edit 27.12.21 Lisätty tietoja Ruotsin uusista määräyksistä, jotka tulevat voimaan 28.12.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.