Hyppää sisältöön

Kokkolassa saa luvan kanssa seistä toisten ikkunoiden takana – siellä voi nähdä vaikka hiiriperheen valmistautumassa jouluun

Mäntykankaan asuinalueen jouluikkunat ovat esillä nyt kolmatta vuotta. Kokkolassa tavalliset ihmiset luovat tunnelmaa ikkunoihinsa myös Vanhassakaupungissa joulukalenterin muodossa.

Kukka-Maaria Koskisen jouluikkunasta kurkkii hiiriperhe
Kukka-Maaria Koskisen jouluikkunasta kurkkii hiiriperhe

Hiiriperheessä valmistaudutaan jouluun. Leipominen on menossa, kuusi koristeltu ja viulukin valmiina esillä. Piha on talvinen, ja ulkokuusetkin ovat saaneet jouluvalot.

Kukka-Maaria Koskisen perheen ikkuna on yksi paristakymmenestä Kokkolan Mäntykankaan alueen jouluikkunasta. Tunnelmaa on loihdittu yksityiskotien lisäksi kaupunginteatterin ja kuvataidekoulun voimin.

Mäntykankaalla jouluikkunat ovat kolmatta vuotta, Vanhassakaupungin ikkunoihin on tehty joulukalenteri jo pidempään. Ikkunaperinnettä löytyy myös esimerkiksi Pietarsaaresta ja Kristiinankaupungista.

Koskisen talossa kauniita ikkunoita on useampia, mutta varsinainen jouluikkuna rakennettiin tällä kertaa kivijalkaan, jotta kulkijat voivat kyykkiä tutkimassa yksityiskohtia.

Niitä riittää.

– Siinä on aitoja 50-luvun leluja: vintagehella ja -jääkaappi. Rottinkisohvakalusteilla olen itse leikkinyt lapsena. Mukana on lapsen tavaroita ja kirpparilöytöjä – ainoa uutena ostettu on joulutähtikoriste pöydällä, kertoo Koskinen.

Hiiret Kukka-Maaria Koskinen teki itse. Idean saatuaan hän ajatteli opettelevansa neulahuovuttamaan tuosta vain. Kolmannen sijasta toden sanoi neljäs kerta; parit hiiret joutuivat siis roskiin ennen kuin teema oli valmis toteutettavaksi.

Ikkunoiden ääressä on jopa makoiltu

Mukaan lähteneet ovat tehneet omannäköisiään ikkunoita: esimerkiksi tanssiopiston jouluilme rakentuu Pähkinänsärkijän teemaan.

Marja Paananen päätti aikanaan, että jos jouluikkunoita voi toteuttaa rennolla otteella ja yksinkertaisella tavalla, hän on mukana.

Tällä kertaa Paanasen ikkunassa on kehystettyjä, vanhoja Kotiliesi-lehtiä.

– Aiemmin kun siinä on ollut tonttuja, lapsia on maannut kellarin ikkunan äärellä ihastelemassa, nauraa Paananen.

Jutta Piispastakaan ei haittaa, että ikkunan takana seisoo outoja ihmisiä.

– Ei yhtään, se on vain mukavaa. Ja siellä on verhot takana, voi ihan rauhassa jäädä katsomaan.

Myös Piispaset voi nähdä toisten taloilla, sillä perheen tapoihin kuulu oman jouluikkunan rakentamisen tehdä kävelyreissuja muiden ikkunoita ihastelemaan.

Mäntykankaan jouluikkunat pidetään koristeltuina loppiaiseen asti. Opaskartta löytyy Facebookista Kokkolanwanhattalot-haulla sekä parista kohteesta itse alueella.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun lauantaihin 25.12. kello 23:een saakka.