Hyppää sisältöön

Tiukempi rajavalvonta tarvitsee työvoimaa myös Kaakkois-Suomesta – jos vapaaehtoisia ei löydy, on vedottava velvollisuuteen

Kaakkois-Suomen rajavartioston henkilökunta on ollut komennuksilla ennenkin. Se on osalle hyvää vaihtelua, mutta osalle se aiheuttaa vaikeuksia esimerkiksi perheen vuoksi.

Kaakkois-Suomen rajavartioston henkilöstön on tehtävä työnsä myös itärajalla, vaikka osa henkilöstöstä siirretäänkin väliaikaisesti auttamaan sisärajojen valvonnassa. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Jopa satoja Kaakkois-Suomen rajavartioston työntekijöitä siirtyy väliaikaisiin työtehtäviin Suomen etelä- ja länsirajalle, kun Suomi aloittaa käytännössä kaikkien Suomeen saapuvien rajatarkastukset ensi tiistaina.

Hallitus linjasi eilen 21. joulukuuta, että sisärajavalvonta otetaan uudelleen käyttöön Suomen rajoilla tiistaista 28.12.2021 alkaen kolmen viikon ajaksi. Sisärajalla tarkoitetaan maan rajaa, joka yhdistyy toiseen Schengen-maahan eli Suomen osalta Suomen ja Norjan sekä Suomen ja Ruotsin välistä rajaa.

Rajatarkastusviranomaisia tarvitaan lisää Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Norjan välisella rajalle sekä lentokentille. Syynä tiukempaan rajavalvontaan on koronaviruksen omikron-muunnos, jonka pahempi leviäminen Suomeen tahdotaan estää.

Edellinen, maaliskuussa 2020 alkanut sisärajavalvonta päättyi 26. heinäkuuta tänä vuonna.

Jos vapaaehtoisia ei löydy, on valittava

Kaakkois-Suomen rajavartioston henkilökunta on ollut komennuksilla ennenkin. Apulaiskomentaja Jukka Lukkarin mukaan se on osalle hyvää vaihtelua, mutta osalle aiheuttaa vaikeuksia esimerkiksi perheen vuoksi.

Lähtökohtaisesti komennuksille haetaan vapaaehtoisia, mutta jos heitä ei löydy, työntekijä voidaan komentaa toiseen paikkaan virkavelvollisuuden perusteella.

– Tehtävät on saatu hyvin hoidettua, niin tämä sisärajan valvonnan palauttaminen kuin virka-apu terveysviranomaisille.

Jukka Lukkari rajavartiostosta kertoo, että koronaviruksen tuomat työkomennukset on onnistuttu hoitamaan hyvin normaalin toiminnan lisäksi. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Vaikka henkilöstöä siirretään Kaakkois-Suomesta väliaikaisesti muualle Suomeen, itärajallakin tehdään töitä entiseen tahtiin.

Lukkari kertoo, että suunnittelulla kaikki työ saadaan tehtyä. Työvuoroja on muutettava, ja siitä tulee hieman lisäkustannuksia.

Itärajalla muutos on vähäinen

Hallitus päätti viime viikon torstaina, että tämän viikon tiistaista alkaen kaikista EU- ja Schengen-alueen ulkopuolisista maista on päässyt Suomeen vain, jos näyttää negatiivisen koronatestituloksen. llman täyttä rokotussuojaa ja alle 48 tuntia vanhaa testitodistusta ei pääse maahan.

28. päivästä lähtien myös EU- ja Schengen-maista tulevien on esitettävä rajalla alle 48 tuntia vanha negatiivinen covid-19-testitulos.

Suomen ja Venäjän välinen raja on ulkoraja, koska Venäjä ei kuulu Schengen-maihin. Imatran rajatarkastusasemalla oli keskiviikkona rekkaliikennettä. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Suomeen saapuvilta vaaditaan todistus täydestä rokotussarjasta tai alle kuusi kuukautta sitten sairastetusta covid-19-taudista sekä todistus alle 48 tuntia vanhasta negatiivisesta covid-19-testituloksesta.

Negatiivista testitulosta ei edellytetä muun muassa Suomen kansalaisilta, Suomessa pysyvästi asuvilta ulkomaalaisilta eikä henkilöiltä, joiden maahantulon perusteena on välttämätön syy.