Hyppää sisältöön

Suomen suurin maanalainen kaivos laajenee kilometrin syvyyteen – kalliota on kaivettu maan alta kuuden Eduskuntatalon verran

Outokummun Kemin kaivoksella vuoden kuluttua valmistuva 280 miljoonan euron laajennus vie louhinnan kilometrin syvyyteen ja turvaa toiminnan ainakin pariksikymmeneksi vuodeksi.

Projektipäällikkö Kari Huttusen mukaan Kemin kaivoksen syventäminen on ollut monella tapaa poikkeuksellinen hanke. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Suomen suurimmalla maanalaisella kaivoksella Kemissä on käynnissä teräsyhtiö Outokummun tämän hetken suurin investointi. 280 miljoonan euron Deepmine-hankkeen myötä Outokummun Kemin kaivos syvenee tuhanteen metriin saakka.

Kaivoksen syventäminen on monella tapaa hyvin poikkeuksellinen projekti, kertoo projektipäällikkö Kari Huttunen.

Pelkästään louhintatyöt ovat lohkaiseseet leijonanosan niin rahasta kuin ajastakin. Maan alla on louhittu kalliota kuuden Eduskuntatalon tilavuutta vastaava määrä.

– Toki on tehty paljon kapeampia tiloja, mutta siitä saa käsityksen minkälaisesta määrästä kiveä on kysymys, että on tilat saatu tehtyä sinne.

Outokummun ferrokromiliiketoiminnen johtajan Martti Sassin mukaan syventämisellä tavoitellaan sitä, että reilut viisikymmentä vuotta sitten perustetun kaivoksen malmivarat riittävät vähintään 2040-luvulle asti.

– Sen myötä varmistamme toiminnan jatkumisen täällä kaivoksella ja Torniossa ferrokromitehtaalla. Lisäksi kykenemme toimittamaan riittävästi ferrokromia myös oman terässulaton tarpeisiin.

Ferrokromiliiketoiminnan johtajan Martti Sassin mukaan Kemin kaivoksen syventäminen turvaa toiminnan tulevaisuutta ainakin parinkymmenen vuoden päähän. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Maailmantalouden elpyminen antaa vauhtia

Outokumpu irtisanoi vuoden alussa yli 200 työntekijää Tornion tehtailta ja Kemin kaivokselta. Loppuvuosi on ollut teräsyhtiölle parempi: sekä teräs- että ferrokromituotanto käy täysillä ja ruostumaton teräs on käynyt kaupaksi.

Sassin mukaan vuoden takaiseen verrattuna muutos on ollut valtava.

– Kaiken kaikkiaan maailmantalouden elpyminen on myös näkynyt meillä hyvin vahvasti kysynnän kasvamisena ja sitä myöten meidän tuotannon nousemisena vuoden takaiseen verrattuna hyvin merkittävästi.

Kaivoksen syventämisen yhteydessä mietitään myös malmin louhintamenetelmän muuttamista. Nykyisin käytössä oleva louhintatapa lähtee alhaalta ylöspäin ja louhokset täytetään sen jälkeen kun ne on tyhjennetty malmista.

Sassi kertoo, että uudessa louhintamenetelmässä lähdetään ylhäältä alaspäin ja louhoksia ei täytetä.

– Uusi louhintatapa mahdollistaisi malmin tehokkaamman hyödyntämisen. Se on tällä hetkellä meillä testivaiheessa ja vielä ei voi sanoa tullaanko tämä muutos tekemään.

Vuosi sitten Outokumpu vähensi työntekijöitä myös Kemin kaivokselta. Nyt maailmantalous on elpynyt, mikä näkyy tuotannon vauhdittumisena. Kuva: Juuso Stoor / Yle

"Viimeinen 20 prosenttia on menossa"

Kemin kaivoksen syventämisprojektin louhintatyöt on tehty ja rakennustyöt ovat lähes valmiita. Valmista pitäisi olla marras-joulukuussa 2022.

– Laiteasennukset on parhaillaan menossa ja ensimmäisiä yksittäisiä laitteita on päästy jo koepyörittämään. Ajallisesti viiden vuoden projektista neljä vuotta on takana ja viimeinen 20 prosenttia on menossa, sanoo Kari Huttunen.

Kemissä on meneillään yhtä aikaa toinen iso teollinen investointi, kun Metsä Group rakentaa jättisellutehdasta. Ferrokromiliiketoiminnan johtaja Martti Sassin mukaan yhtäaikainen rakentaminen ei ole vaikuttanut kaivoksella tehtävien töiden aikatauluihin.

– Tällaiset varsinaiset rakennustyöt, jotka Metsä Groupin investoinnissa ovat pääosin tapahtumassa on jo meillä tehty.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella keskiviikkoon 29.12. kello 23 saakka.