Euroopan ja Aasian yhdistävän datakaapelin reitti vaihtuu – Kainuu on mukana luoteisväylän kaapelihankkeessa

Suomen ja Norjan rajalta suunnitellaan datakaapelia Grönlannin ja Islannin ohi Alaskan kautta Japaniin. Kainuu on mukana rahoittamassa 14 000 kilometrin pituista kaapelia, jotta Kajaanin supertietokone ja datakeskus saadaan tärkeän yhteyden varrelle.

Datakaapeli kulkisi tällaisissa maisemissa Grönlannin ohi. Kuva: Ida Guldbaek Arentsen / EPA

Suomen valtion omistama tietoverkkoyhtiö Cinia ja amerikkalainen Far North Digital perustavat yhteisen hankkeen tavoitteenaan rakentaa datakaapeliyhteys Euroopan ja Aasian välille.

Kaapeli kulkisi pohjoisnavan ohi luoteisväylän kautta, eli Islannin ja Grönlannin ohi Kanadan ja Beringinsalmen kautta Japaniin.

Kainuun liitto on mukana rahoittamassa datakaapelihanketta. Pari vuotta sitten vastaavaa kaapelia suunniteltiin kulkemaan koillisväylän kautta eli Venäjän pohjoispuolitse. Hanke ei kuitenkaan toteutunut, koska venäläinen yhtiö Megafon vetäytyi hankkeesta.

– Kainuun liitto laittoi rahaa koillisväylän datakaapelin hankkeeseen, ja nyt käytännössä sama raha siirtyy tähän luoteisväylän hankkeeseen, kertoo Kainuun liiton aluekehityspäällikkö Paula Karppinen.

Kajaanissa on datakeskuksia sekä pian käyttöönotettava Euroopan nopein supertietokone Lumi. Jos luoteisväylän kaapeli kulkisi Kajaanin kautta, toisi se ratkaisevia etuja datakeskustoiminnan edelleen kehittämiselle Kainuussa.

– Jos saamme datakaapelin, on Kajaani hyvä sijainti tietointensiivisille yrityksille jatkossakin, Karppinen sanoo.

Valtionyhtiö Cinia on jo aiemmin rakentanut huippunopean tietoliikennemerikaapelin Suomesta Itämeren kautta Saksaan.

Jos luoteisväylän datayhteys Japaniin toteutuu, on Suomi osana kahden meridatakaapelin silmukkaa, mikä parantaa tietoliikenneyhteyksien toimintavarmuutta.

Cinian mukaan kaapelijärjestelmä on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2025 loppuun mennessä (siirryt toiseen palveluun). Hankkeen kustannusarvio on noin miljardi euroa.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.