Hyppää sisältöön

Lapin jouluturisteja on käännytetty takaisin puutteellisten koronatodistusten vuoksi – Miles Gabriel ymmärtää tiukat säännöt: “Käy järkeen”

Rovaniemen lentokentällä tuhannet matkustajat ovat saapuneet ulkomailta talvilomalle Suomeen. Tiukentuneet rajoitukset eivät ole aiheuttaneet peruutustulvaa, mutta ensi viikon näkymät ovat sumeat.

Gabrielin perheen joulumatka Ranskaan peruuntui, mutta Lappi ja joulupukki astuivat tilalle. Kuva: Pekka Viinikka / Yle

Schengen-alueen ulkopuolelta Suomeen saapuvilta matkailijoilta on vaadittu tiistaista lähtien rokotustodistus ja negatiivinen koronatesti, joka täytyy olla otettu maahan saavuttaessa 48 tunnin sisällä.

– Jos testi vaaditaan, se sopii. Se ei ole meille ongelma. Käy järkeen, että lomalle päästäkseen pitää todistaa, ettei kanna virusta, toteaa perheenisä Miles Gabriel ja muut perheenjäsenet nyökyttelevät hyväksyvästi.

Iloinen perhe aikoo tavata joulupukin, lähteä husky- ja moottorikelkka-ajeluille ja toivoo näkevänsä revontulet.

Joillakin Schengen-alueen ja EU:n ulkopuolelta saapuvien loma on tyssännyt jo lentoasemalle.

Matkustajia on jo jouduttu käännyttämään takaisin lähtömaahan, sillä kaikilla ei ole ollut vaadittavia asiakirjoja, kertoo Lapin rajavartioston vuoropäällikkö Jyrki Karjalainen.

– Reittilennot ovat aiheuttaneet pieniä toimenpiteitä, sillä matkustajilla ei ole ollut aina kaikki kunnossa.

Eli onko heitä jouduttu palauttamaan eikä ole voitu päästää maahan?

– Kyllä tällaisiakin toimenpiteitä on tehty.

Käännytettyjen kansalaisuuksia Rajavartiolaitoksesta ei kerrota. Laitoksen mukaan palautuksesta vastaa yritys, jonka mukana käännytettävä henkilö saapuu Suomeen.

Rovaniemen lentokentällä keskiviikko on ollut yksi sesongin vilkkaimmista päivistä. Kuva: Pekka Viinikka / Yle

Matkailijat ymmärtävät rajoitusten välttämättömyyden

Lapin matkailu elää kultaista sesonkia koronan keskellä. Tuhannet matkustajat ovat saapuneet ulkomailta talvilomalle Suomeen ja samaan aikaan yhtä suuri määrä matkailijoita lähtee takaisin kotimaahan.

– Meillä ei ole tietoa vielä peruutuksista ja ensi viikko on vielä kysymysmerkki, miettii Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen.

Jyrki Karjalaisen mukaan dokumentit on pystytty tarkistamaan kohtuullisessa ajassa, eli Rajavartiolaitoksen työvoima on mitoitettu Rovaniemen lentokentällä oikein. Tarkastuksia hidastavat erilaiset todistukset.

Rajavartiolaitoksen mukaan Schengen-alueen ja EU:n ulkopuolelta saapuvat ihmiset ovat suhtautuneet asiakirjojen tarkastuksiin ymmärtäväisesti.

– Ei ole ollut ongelmia sen suhteen, Karjalainen toteaa.

Lapin rajavartioston vuoropäällikkö Jyrki Karjalaisen mukaan rajavartijat ovat selvinneet hyvin ruuhka-aikoina matkailijoiden asiakirjojen tarkastuksista. Kuva: Pekka Viinikka / Yle

Debbie Skelly odotti joulupukin tapaamista kymmeniä vuosia

Debbie Skelly on saapunut lähisukulaistensa kanssa Liverpoolista. Ryhmä suunnistaa kohti pitkiä bussijonoja lentokentän tuloaulasta. Ilme on kirkas ja lähes 20 asteen pakkasessa hymy ei hyydy. Skelly kertoo, että maahantulorajoitukset eivät saaneet häntä jäämään kotimaahan, sitä ei edes harkittu.

– Odotin 61 vuotta, että näen oikean joulupukin. Olemme odottaneet tätä, mutta lapset ovat jo kasvaneet isoiksi. Meidän piti tulla jo aiemmin, mutta pandemia esti sen silloin, hän kertoo.

Tiistaina 28. joulukuuta maahantulorajoitukset laajenevat koskemaan myös Schengen-alueelta ja EU:sta Suomeen saapuvia matkustajia. Maahantulorajoitusten ohella matkailualalla mietitään, kuinka ravintolatoiminta järjestetään, kun niidenkin rajoitukset tiukkenevat.

– Tällä hetkellä on kiire selvittää asioita, yrittäjille tämä on raskasta ja jaksaminen on koetuksella, harmittelee Visit Rovaniemen Kärkkäinen.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 23.12. kello 23 saakka.