Hyppää sisältöön

Tammikuussa loikitaan taas Turun kauppatorin poikki – vaikka kiinanšakkia

Monen vuoden hanke torin uudistamisessa alkaa olla loppusuoralla. Kaupunkilaisten arki helpottuu tuttujen kulkuväylien avautuessa uudessa kuosissa.

Vanhaa Turun torikiveä on jalkojen takana. Oikealla on uutta kiinalaista kiveä. Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

Siitä on monta vuotta aikaa, kun Turun kauppatorin läpi oikaistiin kaikista ilmansuunnista. Torin remontti on tuonut muuttuvia esteitä kaupunkilaisten kulkemiseen. Ihan pian siitä tulee loppu.

Tammikuun kolmannella viikolla on tarkoitus avata kauppatorin keskiosa kaupunkilaisten ja torimyyjien käyttöön. Silloin pääsee taas oikaisemaan torin poikki monesta suunnasta.

Torin pintakivien asennus on sujunut pakkasista huolimatta joutuisasti. Projektijohtaja Janne Laineen mukaan 7 000 neliön alalle on jo asennettu kiviä, eli sitä lopullista toripintaa.

Kivien asentaminen on iso urakka. Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

Kiinalaista ja turkulaista kiveä vierekkäin

Kun torin keskiosa avataan, turkulaiset voivat vaikka päättää, kulkevatko he turkulaisten kivien vai kiinalaisten kivien päällä.

Turkulainen kivi on se vanha torikivi eli nupukivi, joka nyt on palautettu torin pinnaksi. Kiinasta hankittu kivi on tasaisempi ja siitä tehdään säteittäin avautuvat kulkuväylät eri suuntiin.

Kivillä on lopulta melko vähän pintaeroja, joten jokainen voi sovittaa askeleensa kuinka haluaa. Voi vaikka ohjata vasemman jalan kiinalaiselle kivelle ja oikean turkulaiselle kivelle. Tyyli on vapaa.

Kun torikauppa siirtyy torin keskiosaan, maata aletaan kaivaa ortodoksisen kirkon edustalta. Sinne tulee projektijohtaja Janne Laineen mukaan vesielementti, kirsikkapuita ja portaita istumista varten. Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

Vesipuisto ja istumaportaat kohta työn alla

Turun torimyynti on vielä muutaman viikon ajan ortodoksisen kirkon edustalla Yliopistonkadulla. Kun tammikuussa torimyynti siirtyy keskelle toria, alkaa kirkon edustalla iso remontti.

Paikalle nousee vesielementti, kirsikkapuisto ja istumiseen tarkoitettuja portaita. Siitä tulee aikanaan mukava hengailupaikka turkulaisille ja matkailijoille.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 24.12. kello 23.

Aiemmin aiheesta: