Hyppää sisältöön

Kerimäen puukirkon joulujumalanpalvelukseen saa osallistua yli 600 henkilöä – kirkon kokoontumisrajoitukset poikkeavat muista

Kerimäen puukirkossa järjestetään tänä vuonna jouluaamun jumalanpalvelus joka jäi viime vuonna välistä. Myös muissa Mikkelin hiippakunnan kirkoissa pidetään jumalanpalveluksia, mutta koronan takia pienemmällä yleisöllä.

Kerimäen kirkko on maailman suurin puukirkko. Arkistokuva. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Mikkelin hiippakunnan alueella joulukirkkojen ja jumalanpalvelusten yleisömäärä rajoitetaan kolmasosaan normaalista. Muissa seurakunnan tilaisuuksissa noudatetaan 50 hengen henkilörajoitusta.

Piispa Seppo Häkkisen kirkkoherroille antaman ohjeistuksen mukaisesti jumalanpalveluksiin saa muista alueella voimassa olevista kokoontumisrajoituksesta poiketen osallistua kolmasosa kirkkotilaan normaalisti otettavasta henkilömäärästä.

Myös maskit, desit ja turvavälit ovat käytössä. Seurakunnan tilaisuuksissa ei vaadita koronapassia.

Rajoituksista johtuen alueelle kaavailtu viimeiset Kauneimmat joululaulut -laulutapahtumia joudutaan perumaan aikakin Savonlinnan Tuomiokirkossa, Kerimäen Isossa kirkossa ja Kerimäen seurakuntakodilla.

Tilanne on silti parempi kuin vuosi takaperin. Esimerkiksi Kerimäen puukirkossa ei viime vuonna vietetty ollenkaan jouluaamun jumalanpalvelusta. Nyt kirkkoon saa ottaa 660 henkilöä.

– Viime vuonna oli ankea ja tyhjä olo, kun varsinaiset palvelukset olivat tauolla. Nyt on moni ollut mielissään, että jumalanpalvelukset saa pitää, vaikkakin pienemmällä väellä, kertoorovasti Toivo Loikkanen.

Valaistuksesta vastaa 470 kynttilää

Kerimäen kirkko on maailman suurin puukirkko, jossa valaistuskin toteutetaan pääasiassa kynttilöin. Jouluaamun jumalanpalveluksessa sytytetään kirkkosaliin yhteensä 470 kynttilää.

– Ne antavat upean valaistuksen ja tunnelman. Kynttilöitä aletaan sytyttää aamukuuden aikaan suntioiden ja kymmenen vapaaehtoisen voimin.

Loikkanen muistuttaa jumalanpalvelukseen tulijoita myös lämpimän pukeutumisen tärkeydestä, sillä puukirkossa ei ole erityistä lämmitystä. Se tekee jumalanpalveluksesta myös rovastille erityisen työtehtävän.

– Meillä on kirkon väen kanssa vitsailtu, että Kerimäen joulupalvelus on työtehtävien urheilusuoritus, kun palvelus pitää toimittaa kylmässä kirkossa, Loikkanen naurahtaa.

Loikkasen mukaan joulupäivän jumalanpalveluksissa on viime vuonna näkynyt Suomessa vähenemässä määrin väkeä. Nykyään käydään enemmän jouluaaton tai jouluyön palveluksissa. Silti Loikkanen uskoo Kerimäen jouluperinteen jatkuvan.

– Pidän jouluaamun palvelusta erittäin tärkeänä ja uskon sen perinteen säilyvän, kunhan koronakurimuksesta eroon päästään.