Hyppää sisältöön

Teuvo Kostamo, 88, rakensi peräkylään pikkuruisen lastenkirkon – vieraskirjassa on jo yli 5 000 nimeä

Puoli kilometriä Venäjän rajalta, Kiteen Riihijärven kylässä on nähtävyys, joka kertoo yhden miehen kädentaidoista ja halusta jättää kaunis jälki maailmaan. Kaukana kaikesta olevan kohteen ovat löytäneet tuhannet kävijät.

Sininen pikkukirkko kattosipuleineen koristaa punaisen talon pihapiiriä. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Mäennyppylällä töröttää pieni mummonmökki, joka on koristeltu upein pitsisin puuleikkauksin. Sitä kutsutaan piparkakkutaloksi. Vieressä on pieni sininen sipulikattoinen rakennus, jonka tunnistaa välittömästi kirkoksi.

Nätit rakennukset ovat paikallisen Teuvo Kostamon käsialaa. Hän osti purkukuntoisen talon parikymmentä vuotta sitten ja uusi sen ulkoverhoilun puuleikkauksin. Mallia hän haki Aunuksen Karjalasta itärajan takaa.

Katolta alas kesken urakan

Urakan aikana yksin hommia tehnyt Kostamo putosi kertaalleen katolta ja sai myös syöpädiagnoosin. Mutta ne eivät lannistaneet miestä, vaan päinvastoin. Hän päätti talon remontin valmistuttua jatkaa nostattamalla tontille pienen kirkon, jossa hänen lapsensa saisivat muistella isäänsä.

Teuvo Kostamo omassa kirkossaan. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Ekumeeninen lastenkirkko valmistui reilut 10 vuotta sitten, ja Kostamo on parantunut syövästä.

Teuvo Kostamo täytti syyskuussa 88 vuotta. Munuaissairaus vaivaa nykyään, mutta kirkko tuli valmiiksi. Pääasiassa Kostamo urakoi kirkkotyömaalla yksin – ja taas hän putosi, tällä kertaa tikkailta vielä ovettoman kirkon sisälle, mutta siitäkin selvittiin.

Teuvo Kostamo on veistänyt puusta myös tauluja. Tähän hän veisti siskonsa. Teuvo Kostamo on syntynyt puukuvan saunassa 88 vuotta sitten. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Tässä on mies, jolla on oltava tekemistä.

Menossa kolmas vieraskirja

Pikkuruinen kirkko ja vapaa-ajanasuntona suvulle toimiva soma talo ovat ilahduttaneet tuhansia vierailijoita kaukaa ja kyläläisiä läheltä.

Riihijärven kyläyhdistyksen varapuheenjohtaja Väinö Väistö laski nimet talojen kolmesta vieraskirjasta, niitä on yli 5 000. Rakennukset ovat hänen mielestään hieno nähtävyys ja kylän ylpeys.

– Aina tämän näkeminen säväyttää, sanoo Väistö.

Urakka alkoi huonossa kunnossa olleen talon ulkoverhoilun korjaamisella. Malleja Kostamo haki Aunuksen Karjalan vanhoista taloista. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Riihijärven kylässä asuu vain muutamia lapsia, mutta kirkkoon on tultu vierailulle kaukaa. Kostamolla on sukua maailmalla.

– Hollannista on miun kummityttö, hänen lapset on pappi täällä siunannut, kertoo Teuvo Kostamo.

Kirkossa on myös vihitty avioliittoon. Ja tottakai lastenkirkossa saa myös leikkiä. Alttarilla on päätään nyökyttelevä paavia kuvaava nukke. Se naurattaa kaikkia.