Hyppää sisältöön

Koronan kotitestien hinnoissa isoja eroja – marketista testin saa alle viidellä eurolla, mutta apteekissa hinta voi olla huomattavasti kalliimpi

Apteekit saavat itse määritellä hinnat koronan kotitesteille, sillä ne kuuluvat lääkinnällisiin laitteisiin. Ensi vuonna astuu voimaan lakimuutos, jonka tarkoituksena on saada kotitestien hinnat alemmas.

Yliopiston apteekista kerrotaan, että kaikilla ei vielä välttämättä ole tiedossa, että koronan kotitestejä saa myös marketeista. – Meiltä kysellään testejä ihan hirveästi. Moni yllättyy, kun sanon, että tuossa viereisessä K-marketissa pitäisi olla testejä jäljellä, jos meiltä ne ovat loppuneet, Yliopiston apteekin farmaseutti Matleena Sten kertoo. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Koronan kotitestien hinnoissa on isoja eroja. Esimerkiksi Tampereen yliopistollisessa apteekissa testin saa hintaan 5,90, kun taas Nokian Koskenmäen apteekissa hinta on 8,50.

Apteekkariliiton viestintäjohtaja Erkki Kostiainen kertoo, että apteekit saavat itse päättää koronan kotitestien hinnat. Vaikka lääkkeillä on apteekeissa oltava samat hinnat, ei koronan kotitestejä luokitella tähän. Ne luokitellaan lääkinnällisiin laitteisiin, ja siten ne kuuluvat vapaan hinnoittelun piiriin.

– Apteekkien hinta koronan kotitesteille muodostuu apteekin katteesta, arvonlisäverosta ja siitä, mitä apteekki itse on niistä maksanut. Hankintahinnat voivat hankintaeristä riippuen vaihdella, ja siksi myös myyntihinnat vaihtelevat, Kostiainen kertoo.

Ei mahdollisuutta kilpailla hinnoilla

Nokian Koskenmäen apteekin apteekkari Nina Ronimus kertoo, että tällä hetkellä heillä ulosmyyntihinta Bosonin kotitestille on 8,50 euroa. K-Citymarketeista saman testin saa hintaan 4,95. Ronimuksen mukaan kotitestien hintaeroihin vaikuttaa vahvasti se, kuinka suuresta myymäläketjusta on kyse.

– Eihän me voida yksityisenä apteekkina mitenkään kilpailla hinnoissa esimerkiksi Keskon kanssa. Me pelataan ihan eri volyymeilla. Isolla toimijoilla on ihan erilaiset mahdollisuudet hankkia tuotteita suurempia määriä kuin tällaisella yksittäisellä yrityksellä.

– Kauppaa on paha tehdä tappiolla. Äkkiä käy niin, että vuokrat ja palkat jäävät maksamatta. Jonkinlainen kate myynnistä on saatava, ei se homma muuten toimi, Ronimus perustelee.

Vaikka hinta Koskenmäen apteekissa on korkeampi kuin esimerkiksi päivittäistavarakaupoissa, riittää kotitestein ostajia heilläkin. Ronimus arvelee, että ihmiset ostavat testejä sieltä, missä sattuvat liikkumaan.

Alempia hintoja lakimuutoksella

Yliopiston apteekin asiakaspalvelun farmaseutti Matleena Sten kertoo, että vielä hetki sitten heillä Tampereella koronan kotitestin hinta oli noin 7,50 euroa. Hintaa laskettiin ja tällä hetkellä hinta on 5,90.

Hallitus esittää ALVin poistoa koronan kotitesteistä. Poiston tavoitteena on saada kotitestien hinnat alemmaksi ja tehdä koronaviruksen testaamisesta helpompaa. Lain on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2022 ja se olisi voimassa 31.12.2022 saakka.

Tekeekö lakimuutos siis koronan kotitestien hinnoista tasalaatuisempia?

– Valtiovarainministeri on vedonnut haastatteluissa, että tarkoituksena on, että muutos menee suoraan hintoihin. Viesti sekä päivittäistavarakaupoille ja apteekeille on sama. Uskoisin, että media tulee tarkasti seuraamaan, mitä tapahtuu, kun muutos tulee voimaan, Apteekkariliiton viestintäjohtaja Erkki Kostiainen kertoo.

Stenin mukaan ainakaan toistaiseksi nähtävillä ei ole, että hinnan aleneminen olisi vaikuttanut koronatestien menekkiin.

– En huomaa, että ihmiset hirveästi katsoisivat hintaa. Kotitestit ovat haluttuja ja loppuvat nopeasti, kun uusi erä saadaan.

Juttua muutettu 23.12.2021 klo 17.40. Poistettu Yliopiston apteekista aiemmin saatu tieto, jonka mukaan testin hintaa olisi laskettu ALVin alenemisen vuoksi. Veromuutos ei ole vielä voimassa, eikä ole vaikuttanut hintoihin.

Keskustelu uutisesta on auki 24.12. klo 23 asti.