Hyppää sisältöön

Jos sinulla on Kela-huolia, vero-ongelmia tai jopa ulosotto vaanii, ei hätää! Virastot auttavat nykyään anonyymissä Jodelissa

Sometutkijan mukaan viranomaisten Jodel-valloitus on osa "anonyymin netin uutta tulemista". Virallisten tahojen marssin anonyymeihin kanaviin aloitti Suomi24-keskustelupalstalla nimimerkki "Kuunteleva kirkko".

Kuva: Samuli Huttunen / Yle

Keväällä 2020 Kela sai vihiä, että siitä puhuttiin Jodelissa.

Joku oli perustanut anonyymiin keskustelusovellukseen Kysy Kelalta -kanavan, jossa Jodelin käyttäjät eli jodlaajat kyselivät esimerkiksi asumis- ja opintotuesta ja vastailivat toisilleen parhaan tietonsa mukaan.

Kela päätti ottaa kanavan haltuun.

Nykyään Kelan sometiimi -käyttäjä vastaa jodlaajien kysymyksiin viikoittain Helsingissä ja joka toinen viikko Turussa ja Tampereella. Esimerkiksi Helsingin @kysykelalta-kanavalla on yli 5 000 seuraajaa, ja kysymyksiä tulee päivittäin.

– Tavoitteena on tulla nuorten keskuuteen tekemään asioista helppoja. Siellä voi kysyä ja saa selkeän vastauksen. Jodel ja Instagram ovat tässä meidän ykköskanavia, sanoo viestinnän asiantuntija Verneri Aalto Kelasta.

"Selkeys" ja "helppous" eivät välttämättä ole monellekaan ensimmäisiä adjektiiveja, jotka Kela-asioinnista tulevat mieleen.

Aallon mukaan Kelassa kyllä tiedetään, että lomakkeidentäyttelyyn ja kiemuraiseen kieleen on helppo hukkua, sillä sosiaaliturvasanasto ja lainsäädäntö ovat monimutkaisia. Juuri siksi Jodelin kaltaista matalan kynnyksen viestintää tarvitaan.

– Joku voi saada eteenpäin esimerkiksi jotain hankalaa Kela-asiaa, jota on pitänyt selvittää pitkään tai vastauksia, jos eivät ole vaikkapa hankalaa termiä ymmärtäneet. Tätä kautta voimme myös tavoittaa ihmisiä, joille anonyyminä kysyminen on helpompaa, hän sanoo.

Kela päivystää Helsingin Jodel-kanavalla torstaisin kello 13–14 ja Turun ja Tampereen kanavilla vuoroviikoin tiistaisin kello 13–14.

Kryptokysymykset yllättivät verottajan

Kelan jalanjäljissä Jodeliin ovat astelleet monen muunkin valtion viraston sometiimit.

Omia Kysy Jodelissa -hetkiään järjestivät viime vuonna ainakin Ulosottolaitos, aluehallintovirastot (siirryt toiseen palveluun)sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Marraskuussa someviestinnästään kiitosta saanut Verohallinto teki Kelat ja otti käyttöönsä jonkun käyttäjän Jodeliin perustaman @verohallinto-kanavan, jossa some-asiakaspalvelijat päivystävät nyt arkisin yhdeksästä neljään 14 kaupungissa. Uusi aluevaltaus on osa vuosittaista verokorttiviestintää.

– Tavoitteena on auttaa nuoria verokorttiasioissa, mutta tietenkään ei ole mielekästä rajata kanavaa vain yhteen aiheeseen. Haluamme myös kuulostella, minkälaista muuta tiedontarvetta Jodelin käyttäjiltä nousee, sanoo viestintäsuunnittelija Nanna Jussila Verohallinnosta.

Pääosin kysymykset ovatkin Jussilan mukaan olleet hyvin tavallisia peruskysymyksiä verokortin toiminnasta ja verojen maksamisesta. Yksi Jodelista nouseva teema on kuitenkin yllättänyt.

– Kryptovaluutat ovat sellainen aihe, joka ei muissa kanavissa meillä kovin nouse esiin, mutta josta Jodelissa paljon kysytään. Samoin sijoittamiseen liittyvät kysymykset nousevat Jodelissa enemmän kuin muualla. Näiden viestien pohjalta voidaan tuottaa tietoa muihinkin kanaviin, Jussila sanoo.

Virkailija ei enää istu odottamassa asiakasta

Monen viranomaisen Jodel-läsnäolon tavoitteena on, että käyttäjät törmäisivät tietoon verokorteista, maksuhäiriöistä tai muusta arjen asiasta siellä, missä muutenkin viettävät aikaansa – somessa.

– Sillä on arvonsa, että meitä valtionvirastona ja kaikkia suomalaisia koskettavana toimijana on helppo lähestyä ja omat veroasiat tulevat hoidetuiksi. Jodelin kautta saadaan kiinni erityisesti nuoria ja nuoria aikuisia, ennen joulua kanavalla oli noin 1000 seuraajaa ympäri Suomea, Jussila sanoo.

Julkisessa sovelluksessa viranomaiset voivat luonnollisesti antaa vain yleisluontoista neuvontaa, eikä Jodelissa jaeta henkilötietoja.

Keskustelu on verottajan ja Kelan mukaan ollut jopa yllättävänkin asiallista, mikä ei anonyymillä alustalla ole itsestäänselvyys. Kelan Aallon mukaan se kertoo, että tiedon tarvetta on.

– Olen yllättynytkin, miten asiallista keskustelua siellä on ollut. Jo kanavan seuraajamäärät kertovat, että täälläkin meiltä halutaan vastauksia ja meidät on löydetty, hän sanoo.

Anonyymin netin uusi tuleminen

Jodeliin perehtyneen sometutkijan Salla-Maaria Laaksosen mielestä viranomaisten Jodel-valloitus on erinomainen idea ja osa "anonyymin netin uutta tulemista."

– Jodelista tekee kiinnostavan juuri anonymiteetti. Siellä voi esittää noloja tai hankaliakin kysymyksiä, joita ei välttämättä Twitterissä tai omalla Facebook-tilillään halua esittää. On myös aika luonnollista, että organisaatio pyrkii menemään sinne, missä asiakkaat ovat, hän sanoo.

Laaksonen on seurannut esimerkiksi Jodelin @korona-kanavaa. Hänen mukaansa vaikkapa pandemiaan liittyvistä huolista tai epäilyistä voikin olla helpompi keskustella anonyymisti kuin nimellään.

Kuuntelevasta kirkosta se alkoi

Virallisten tahojen marssi anonyymeihin kanaviin ei kuitenkaan ole uusi juttu.

Niin ikään anonyymiin keskusteluun pohjautuvalla Suomi24-palstalla on päivystänyt esimerkiksi Suomen evankelisluterilainen seurakunta, Laaksonen kertoo.

– Suomi24-palstalla oli aikanaan Kuunteleva kirkko -tili, jolla seurakunta kävi tiettynä aikana keskustelemassa, ja siellä oli valtavan aktiivista ja syvällistä uskontokeskustelua.

Laaksosen mukaan palstakeskustelun etuna oli, että ne jäivät nettiin pyörimään ja kun ihmiset myöhemmin googlaavat ratkaisuja ongelmiinsa, vanhat keskustelut pomppaavat esiin kysyjälle.

Jodelin toimintalogiikka on sinänsä erilainen, että sovelluksen keskusteluja ei samalla tapaa voi hakea jälkeenpäin.

Jodel onkin Laaksosen mukaan enemmän nopean viestinnän väline, jossa ehkä harmaana tai vaikeastiymmärrettävänä pidetyn tahon voi tavoittaa rennommassa kontekstissa.

Väärä viestintätyyli on yksi asia, jossa viranomainen voi mennä vikaan Jodelin kaltaisessa somessa.

– Jodelissa on paljon myös trollausta ja eräänlaista karnevalismia. Viranomaisen täytyy tasapainotella: olla samaan aikaan vähän meiningissä mukana, mutta kuitenkin pysyä sopivalla tavalla asiallisena. Verottajahan tätä paljon tekee omien meemikampanjoidensa kautta, Laaksonen kuvaa.

Mutta miten virastojen somevalloitus jatkuu?

Jodel-jatkoja suunnitellaan, kertoo Ulosottolaitos. Kela ja Verohallinto tiirailevat jo videosovellus Tiktokin suuntaan.

– Käyttäjätunnus on jo otettu haltuun. Katsotaan, mitä keksitään, toteaa Verohallinnon Jussila.

Jutun kuvituksessa on käytetty aitoja Jodel-keskusteluita.

Ketä viranomaista, henkilöä tai yritystä haluaisit jututtaa Jodelissa? Voit keskustella aiheesta 5.1. kello 23:een asti.

.
.