Hyppää sisältöön

Tilannekuvaryhmä: Etelä-Karjalan koronatilanne on suvantovaiheessa – koronatesti on syytä tehdä joulunakin

Omikronvariantista on tulossa yleisin virusvariantti myös Etelä-Karjalassa.

Koronatesti on tilannekuvaryhmän mukaan syytä tehdä myös jouluna joko kotona tai Eksoten testauspaikassa. Kuvituskuvassa kotitesti. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Etelä-Karjalan koronavirustilanne on alueellisen tilannekuvaryhmän mukaan suvantovaiheessa. Tartuntamäärät ovat viime viikkojen tapaan korkeita, mutta tilanne on tällä hetkellä vakaa.

Tartuntamäärien odotetaan nousevan joulun jälkeen, sillä nopeasti leviävästä omikronvariantista on tulossa yleisin virusvariantti myös Etelä-Karjalassa. Maakunnan koronatapauksista noin 15 prosenttia on tällä hetkellä omikronvariantin aiheuttamia.

– On oletettavaa, että jo noin viikon päästä omikrontapauksia on jo 50–60 prosenttia kaikista todetuista positiivisista näytteistä, Eksoten infektioylilääkäri Pekka Suomalainen sanoo tilannekuvaryhmän tiedotteessa.

– Vaikka tauti itsessään olisikin lievempi, on väistämätöntä, että osa tartunnan saaneista joutuu sairaalahoitoon, johon myös Etelä-Karjalassa täytyy varautua, Suomalainen sanoo.

Omikronin on huomattu tarttuvan myös kahdesti rokotettuihin. Tartuntojen nopea leviäminen haastaa myös testausta ja tartunnanjäljitystä.

– Terveelle aikuiselle, jolla kaksi rokotusta, ei tilanne ole kovin huolestuttava eli paniikkiin ei ole syytä, ylilääkäri Sami Raasakka sanoo tiedotteessa.

Testiin myös jouluna

Joulua tilannekuvaryhmä suosittelee viettämään läheisten kesken ja välttämään lähikontakteja perheen ulkopuolella. Jos infektio-oireet iskevät, tilannekuvaryhmä kehottaa tekemään koronatestin joko kotona tai Eksoten testauspisteessä.

Jos kotitesti näyttää positiivista, asiasta on syytä ilmoittaa kaikille lähikontakteille, jotteivät he ehdi levittää mahdollista tartuntaa eteenpäin.

Positiivinen kotitesti täytyy myös varmentaa virallisessa testauspisteessä tehdyllä koronatestillä. Virallista testitulosta tarvitaan sekä eristys- ja karanteenipäätöksiin että tartuntatautipäivärahan hakemiseen.

Tilannekuvaryhmän mukaan aluehallintoviraston antamiin koronarajoituksiin ei ole tällä hetkellä tulossa muutoksia.

Koronapassin käyttöön tulevista rajoituksista tiedotetaan ensi viikolla. Hallituksen päätös asiasta tulee voimaan ensi tiistaina 28. joulukuuta.

Lue myös: