Hyppää sisältöön

Tampereella pääsee joulukirkkoon paikan päälle, Parkanossa ei – Parkanon kirkkoherra: "Raskain sydämin jouduimme tämän päättämään"

Vaikka yleisötilaisuudet kiellettiin Pirkanmaalla aluehallintoviraston määräyksestä, jumalanpalveluksia tai vastaavia uskonnollisia tilaisuuksia kielto ei koske. Näin ollen esimerkiksi joulukirkkoon on mahdollista päästä – tosin ei kaikkialla. 

Tampereella joulukirkkoihin pääsee paikan päälle. Parkanossa sen sijaan tilaisuudet peruttiin. Kuva: Tuomas Koskialho / Tampereen seurakunnat

Tiukentuneista rajoituksista huolimatta Tampereella on yhä mahdollista päästä joulukirkkoon paikan päälle.

Vaikka aluehallintoviraston antamat määräykset eivät koske jumalanpalveluksia tai vastaavia uskonnollisia tilaisuuksia, ei päätös niiden järjestämisestä ole ollut aivan itsestäänselvä. Tampereen Tuomiokirkkoseurakunnan tuomiorovasti Olli Hallikainen kertoo, että aiheesta on käyty keskusteluja.

– Harkittiin tätä, ja eilen käytiin oman piispan kanssa asiasta neuvotteluja. Päädyttiin siihen, että annetaan seurakuntalaisille mahdollisuus osallistua ihan paikan päällä, Hallikainen kertoo.

Hallikaisen mukaan joulukirkot tullaan järjestämään koronaturvallisesti eli kirkkoihin otetaan maksimiväkimäärästä vain kolmasosa. Lisäksi kirkoissa noudatetaan maskivelvoitetta ja käsihygieniaa. Hallikainen myös toivoo, että osallistujat tulisivat paikalle rokotettuina.

– Kirkot ovat isoja tiloja. Uskon, että he, jotka haluavat kirkkoon tulla, turvallisesti myös mahtuvat, Hallikainen pohtii.

Parkanossa joulukirkkoon osallistutaan ajalle tyypillisesti – etänä

Vaikka Tampereella joulukirkot tullaan järjestämään, kaikkialla samanlaista linjausta ei ole tehty.

Parkanon seurakunnan kirkkoherra Liisa Myyryläinen kertoo, että heidän kirkossaan tilaisuuksia joulun aikana ei tulla järjestämään. Myyryläisen mukaan Tampereen hiippakunnalta tuli ohjeistus, jossa kehotettiin seurakuntia olemaan yhteydessä paikallisviranomaisiin ja pohtimaan heidän kanssaan, miten olisi järkevä toimia.

Myyryläinen oli kehotuksen pohjalta yhteydessä Parkanon terveys- ja hyvinvointijohtajaan Taina Niiraseen.

– Yhdessä tulimme siihen lopputulokseen, että Parkanon koronatilanne on niin haastava, ettei seurakunta tahdo näissä olosuhteissa järjestää minkäänlaista kokoontumista, Myyryläinen kertoo.

Myyryläisen mukaan päätös tilaisuuksien perumisesta oli raskas.

– Viimeiseen asti toivoin, että olisimme voineet kokoontua. Kun tilanne on tämä, todella raskain sydämin jouduimme tämän päättämään.

Vaikka kokoontumiset peruttiinkin, aikoo Parkanon seurakunta tehdä aaton hartaudesta suoran lähetyksen Youtubeen kello 13.30 alkaen.

– Ilosanoma kaikuu. Tällä kertaa netin välityksellä, Myyryläinen summaa.