Hyppää sisältöön

Putin kiihtyi, kun hän pääsi haukkumaan länttä, mutta toivoi myös neuvotteluja – neljä huomiota suuresta lehdistötilaisuudesta

Venäjän lännelle asettamista uhkavaatimuksista ei saatu uutta selkoa. Lehdistötilaisuus oli tarkkaan orkesteroitu mediashow.

Toimittaja Simo Ortamo kommentoi Putinin tiedotustilaisuutta Moskovasta
Toimittaja Simo Ortamo kommentoi Putinin tiedotustilaisuutta Moskovasta

Venäjän presidentti Vladimir Putin uhkaili länttä ja tarjosi neuvotteluita perinteisessä vuoden lopun lehdistökonferenssissaan Moskovassa.

Tänä vuonna lehdistötilaisuutta varjostivat Venäjän Ukrainan rajalle tuomat joukot sekä turvatakuut, joita Venäjä on vaatinut länneltä rauhan säilyttämiseksi.

Nämä neljä huomiota nousivat esiin tilaisuudesta.

1. Putin lämpeni, kun sai haukkua länttä

Presidentti Putinin ääni kohosi useaan otteeseen, kun hän pääsi arvostelemaan länsimaita ja Ukrainaa. Ne ovat hänen mukaansa pettäneet sanansa ja uhkaavat Venäjän turvallisuutta.

Kiivaimmat sanansa hän suuntasi suoraan länsimaiden johtajille.

– Teidän on annettava meille turvatakuita nyt heti. Me emme uhkaa ketään, Putin ärisi katse uhmakkaasti kamerassa.

Putin väitti, että Ukraina saattaa valmistella sotilasoperaatiota Venäjää vastaan. Samalla hän jätti mainitsematta, että todellisuudessa nimenomaan Venäjä on tuonut lähemmäs sata tuhatta sotilasta Ukrainan rajalle viime viikkoina.

Vaatimuksissa ja väitteissä ei ollut mitään uutta. Venäjän ulkoministeriö julkaisi vaatimuslistan turvatakuista jo viime viikolla.

Nyt viestiä tehostettiin äkäisillä lausunnoilla, jotka lähtevät kiertämään maailman tiedotusvälineissä ja sosiaalisessa mediassa sitaatteina ja videoklippeinä.

2. Putinin mukaan tähtäimessä neuvottelut, ei sota

Kiukkuisista sanoista huolimatta Putin sanoi, ettei Venäjä halua sotaa vaan neuvotteluja.

Hänen mukaansa Venäjän vaatimuksista on tarkoitus keskustella Genevessä jo ensi kuussa Yhdysvaltojen kanssa. Yhdysvallat ei ole vahvistanut vielä tapaamispaikkaa.

– Toivon, että tämä on ensimmäinen positiivinen reaktio, Putin sanoi.

Lännessä on viime viikkoina arvuuteltu, onko Venäjän uhittelussa kyse rajusta tavasta aloittaa neuvottelut turvatakuista vai tekosyystä sotatoimien aloittamiselle Ukrainassa. Juuri nyt näyttää siltä, ettei neuvotteluja ole ainakaan suljettu pois.

Toinen asia on, että osapuolet ovat hyvin kaukana toisistaan. On vaikea kuvitella, että Yhdysvallat tai Nato sitoutuisivat esimerkiksi siihen, ettei Nato voisi enää laajentua itään. Putin tietää tämän varsin hyvin itsekin.

3. Spektaakkeli oli vain nimellisesti lehdistötilaisuus

Suuri lehdistötilaisuus kesti noin neljä tuntia. Kokonaisuus oli viime vuosien tapaan tarkasti orkesteroitu.

Esimerkiksi ulkomaalaiset ja riippumattomat venäläiset toimittajat pääsivät kysymään juuri niin monta kysymystä kuin Venäjän hallinto katsoi sopivaksi.

Iso osa ajasta kului helppojen tai jopa mielistelevien kysymysten parissa.

Putin sai kertoa esimerkiksi pandemia-ajan liikuntaharrastuksistaan, pohtia lempikaupunkiaan Venäjällä ja kertoa suhteestaan uuden vuoden lahjoja Venäjällä tuovaan Pakkasukkoon.

Paikallistoimittajille tilaisuus on keino kiinnittää presidentin ja koko maan median huomio edes hetkeksi oman alueen ongelmiin.

Jotkut olivatkin tulleet paikalle kansallispuvuissa tai askarrelleet pieniä kylttejä, joissa saattoi lukea kotipaikkakunnan nimi tai kysymyksen aihe. Ulkopuoliselle kiusallisimpia olivat suuret sydämet, joita jotkut naistoimittajat olivat piirtäneet kyltteihinsä.

Venäjä on maailman sananvapausindeksissä sijalla 150, joten mitään muuta ei olisi voinutkaan odottaa.

4. Edes omikronmuunnos ei pysäyttänyt Putin-show’ta

Vladimir Putinin suuri lehdistötilaisuus järjestettiin jo 17. kertaa. Viime vuonna tilaisuus oli pääasiassa virtuaalinen, mutta nyt Putin nähtiin ihan ilmielävänä toimittajien edessä.

Koronatoimet olivat varsin mittavia.

Meiltä osallistujilta vaadittiin kolme eri päivinä otettua koronatestiä sekä tietoa rokotuksista tai sairastetusta taudista. Paikalla oli maskipakko, tilaksi valittu Moskovan Maneesihalli oli avara ja turvaväli etenkin presidentin ja toimittajien välillä mittava.

Silti yli viidensadan journalistin kutsuminen samaan tilaan 69–vuotiaan Putinin kanssa oli harkittu riski etenkin nyt, kun uuden omikronmuunnoksen on todettu tarttuvan herkästi myös rokotettuihin. Muunnosta on havaittu myös Venäjällä, vaikka tapauksia on viranomaisten mukaan vasta vähän.

Aiemmin Putin on eristäytynyt hyvinkin tehokkaasti ja vaatinut kontakteiltaan testien lisäksi pitkää karanteenia. Ilmeisesti Putin koki, että oman lehdistöshow’n keskipisteenä oleminen oli riskin arvoista.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 24.12. kello 23:een saakka.

Lue myös: