Hyppää sisältöön

Libanonin ulkoministeriö pahoitteli suomalaisen rauhanturvaajapartion kimppuun käymistä – "Ei missään tapauksessa hyväksyttävää"

Samalla ministeriö vahvisti keskiviikkoisen tapauksen, missä vihainen väkijoukko kohdisti väkivaltaa suomalaisia kohtaan.

UNIFIL-joukot partioivat Libanonin ja Israelin rajan tuntumassa toukokuussa. Kuva: AOP

Maavoimat tiedotti keskiviikkona, että UNIFIL-operaatioon osallistuvat suomalaiset rauhanturvaajat olivat iltapäivällä partioimassa Etelä-Libanonissa, kun väkijoukko oli pysäyttänyt partion ja estänyt sen liikkumisen.

– Uhkaavasti käyttäytynyt joukko kerääntyi partion ajoneuvojen ympärille ja tilanteessa viiteen suomalaiseen rauhanturvaajaan kohdistettiin lievää väkivaltaa. Myös partion käyttämät ajoneuvot kärsivät vahinkoja.

Tilanne laukesi vasta Libanonin asevoimien tultua apuun.

Twitterissä on julkaistu useita videoita, joissa ihmiset ovat piirittäneet YK:n rauhanturvaajille kuuluvia ajoneuvoja. Yhden auton katolle kiivetään ja auton kattoa poljetaan voimalla. Yhtä autoa päin heitetään myös isoilla kivi- tai betonimurikoilla.

Torstaina Libanonin ulkoministeriö vahvisti Reutersin mukaan tapauksen. Ministeriö pahoittelee sitä ja kertoo odottavansa asiassa lisäselvityksiä.

– Minkäänlaiset hyökkäykset UNIFIL:in joukkoja vastaan eivät ole hyväksyttäviä, ministeriö tiedotti.

Tapahtumapaikan pormestarin mukaan rauhanturvaajat olisivat provosoineet paikallisia liikkumalla kaduilla, joissa he eivät yleensä partioi.

Libanonissa toimivan suomalaisen kriisin­hallinta­joukon SKJL:n komentajan, everstiluutnantti Hannu Koiviston mukaan partio oli kuitenkin sille käsketyllä reitillä ja sen varustuksena oli perusvarustus, kertoo Helsingin Sanomat. (siirryt toiseen palveluun)

Tapaus sattui vain muutama tunti sen jälkeen, kun YK:n pääsihteeri oli lähtenyt Libanonista, missä hän oli nelipäiväisellä vierailulla.

Rauhanturvaajien fyysiseen koskemattomuuteen kohdistuvat tapaukset ovat Koiviston mukaan harvinaisia.

Libanonissa on noin 10 000 YK:n rauhanturvaajaa.

Lue lisää: