Hyppää sisältöön

AKT ei tottele käräjäoikeutta – kiista metsäyhtiö Keitele Groupin kanssa kärjistyy

Helsingin käräjäoikeus asetti aiemmin AKT:lle uhkasakon, jos liitto ei lopeta saartotoimenpiteitä pohjoissavolaista metsäyhtiötä vastaan.

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT lopetti Keitele Groupin tuotteiden käsittelyn satamissa. Työtaistelutoimellaan AKT tukee Teollisuusliittoa. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT katsoo, että Helsingin käräjäoikeuden sakon uhalla määräämä Keitele Groupia koskeva turvaamistoimi on perusteeton ja se on purettava välittömästi.

AKT on pysäyttänyt satamissa Keiteleen tuotteiden käsittelyn työtaistelutoimena. Helsingin käräjäoikeus asetti viime keskiviikkona AKT:lle miljoonan euron uhkasakon, jos liitto ei lopeta saartotoimenpiteitä Keitele Groupia vastaan.

AKT:n mielestä työtaistelu pohjoissavolaista Keitelettä vastaan on laillinen ja oikeutettu.

Keitele Groupin mielestä AKT:n tulkintaa törkeänä ja oikeuden päätöstä halveksivana.

– Viennin pysäyttäminen oli jo alun perin kohtuuton toimenpide ja oikeuden päätöksen halveksiminen on törkeää, oikeusvaltiossa sopimatonta käytöstä, sanoo Keitele Forestin hallituksen puheenjohtaja Ilkka Kylävainio tiedotteessa.

Kiistassa on kyse mekaanisen metsäteollisuuden työehtosopimuksista. Pohjoissavolainen perheyritys Keitele Group, kieltäytyi tekemästä yrityskohtaista työehtosopimusta Teollisuusliiton kanssa ja joutui Teollisuusliiton työtaistelutoimenpiteiden kohteeksi.

AKT pyrkii painostamaan Keitelettä aloittamaan neuvottelut Teollisuusliiton kanssa yrityskohtaisesta työehtosopimuksesta. AKT:n mukaan Keitele on kieltäytynyt neuvotteluiden aloittamisesta toistuvista pyynnöistä huolimatta.

– Jos yhtiö haluaa ratkaista tämän tilanteen, sen on palattava neuvottelupöytään. Työntekijöillä on Teollisuusliiton edustamana oikeus tavoitella neuvotteluratkaisua ja työehtosopimusta. Aloite on nyt Keitele Groupilla, sanoo AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko liiton tiedotteessa.

.
.