Hyppää sisältöön

KFC-ravintolassa protestoinut vegaaniaktivisti Benjamin Pitkänen haluaa puhua siitä, mistä ei haluta puhua: Jos kukaan ei suutu, mikään ei muutu

Putkan ovi heilahti, kun Benjamin Pitkänen vastusti pikaruokaravintolan tarjontaa. Vegaaniaktivisti uskoo rakkauden sanoman koituvan kaikkien voitoksi – myös eläinten.

Benjamin Pitkäsen mukaan järjestelmän tökkiminen herättää vastareaktioita, koska monet rakentavat identiteettinsä sen ympärille, mitä syövät. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Marraskuussa 2021 Itiksen kauppakeskuksen edustalle oli kerääntynyt iso joukko innokkaita kanaruuan ystäviä. Kaupunkiin oli rantautunut Suomen ensimmäinen Kentucky Fried Chicken -ravintola.

Tämä sai liikkeelle myös helsinkiläisen Benjamin Pitkäsen. Avajaistarjoukset eivät houkutelleet Pitkästä paikalle, vaan hän suunnitteli pitävänsä paikan päällä puheen.

Vegaaniaktivistina tunnettu Pitkänen oli nukkunut teltassa kolme yötä KFC-ravintolan ulkopuolella päästäkseen ensimmäisten joukossa sisään. Lujan päätöksen mielenilmauksesta hän oli tehnyt neljä päivää aiemmin.

– Kyllä se pelotti. Pyysin, että kaverit tulisivat mukaani. Se oli myös käänteentekevä hetki, kun ajattelin, että minun on tehtävä tämä. Päätös helpotti sitä, että ei tarvinnut enää maanantaiaamuna miettiä, huvittaako lähteä vai ei.

Pitkänen ei kuitenkaan ehtinyt pitää puhettaan pikaruokaravintolassa pitkään, kun vartijat poistivat hänet paikalta.

24-vuotias Pitkänen päätyi mielenilmauksen seurauksena putkaan. Hänen juristinsa on selvittämässä, olivatko kiinnioton perusteet riittävät.

Putkassa Pitkänen ajatteli tehneensä jotain aivan oikein. Hänen tarkoituksensa oli herättää keskustelua eläinten oikeuksista ja vegaanista elämäntavasta. Sellissä viruessaan Pitkänen pyöritteli mielessään tärkeänä pitämäänsä kysymystä siitä, voimmeko yhteiskuntana ja toisaalta yksilöinä tappaa eläimiä ravinnoksi.

– Voimmeko rakastaa eläimiä samalla, kun syömme niitä, Pitkänen pohtii.

Kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa

Benjamin Pitkänen on syntynyt Isossa-Britanniassa ja asunut lapsuudessaan myös Keski-Aasiassa vanhempien töiden takia. Suomeen hän muutti teini-iässä 14-vuotiaana.

Varhaiset vuodet ulkomailla loivat pohjaa kiitollisuuden tunteelle, jota Pitkänen kertoo kokevansa. Hän sanoo olevansa etuoikeutettu: on koti, ruokaa ja harrastuksia.

Pitkäsen mukaan eläinten oikeuksista tulee coolia, kun se rakkaus, jota osoitetaan kissoja ja koiria kohtaan, ulotetaan koskemaan myös tuotantoeläimiä. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Kallion lukiosta Pitkänen sai aktivistinakin tarvitsemaansa esiintymiskokemusta. Varsinainen maailmanparantamisen into heräsi opintojen alettua Helsingin yliopistossa. Hän opiskelee valtiotieteellisessä tiedekunnassa talous- ja sosiaalihistoriaa.

– Se halu tuli siitä, kun ymmärsi kuinka hyvin itsellä on niin monet asiat. Olen nähnyt ulkomailla asuessani köyhyyttä. Olen tosi kiitollinen, että itsellä ei ole mistään pulaa.

Pitkänen myöntää joskus ajatelleensa, että ei voisi vaikuttaa yhteiskuntaan. Nyt hän on vakuuttunut, että pystyy muuttamaan maailmaa.

Nelson Mandela, Gandhi, Greta Thunberg. Kaikki muutos on ennenkin lähtenyt siitä, kun yksilö on alkanut vastustaa sortoa tai vääryyksiä yhteiskunnassa. Se ajatus on valtavan voimaannuttava. Minä voin olla naiivi, mutta siihen on pakko uskoa.

Benjamin Pitkästä harmittaa, kun moni ajattelee, ettei voisi vaikuttaa asioihin. Hänen mielestään sellainen vie ihmiset sivuraiteelle, koska käytännössä ihmiset elävät verkostossa. Hän uskoo, että jokaisen päätöksillä on valtavasti väliä. Vegaanituotteen ostaminen on pieni piippaus kaupankassalla, mutta sen nauttiminen voi aiheuttaa isojakin aaltoja lähipiirissä.

Pitkäsen mukaan monet rakentavat oman identiteettinsä ruoan ympärille. Ei siis ihme, että vastareaktioita syntyy.

– Se voi aiheuttaa monien vanhemmissa valtavan shokin, että nyt tämä lapsi ei syökään enää joulupöydässä kinkkua.

Dokumenttielokuva muutti kaiken

Benjamin Pitkäsen oma elämä muuttui, kun hän katsoi Earthlings-dokumenttielokuvan. Siihen asti Pitkänen oli ollut sekasyöjä ja aika ajoin "jonkin sortin kasvissyöjä". Dokumentista tuli Pitkäselle käänteentekevä asia, siksi hän muistaa tarkasti sen lokakuisen päivän vuonna 2017.

Dokumentti kertoo siitä, kuinka ihminen käyttää muita eläimiä lemmikkeinä, ruuantuotannossa, viihteessä ja tieteellisessä tutkimuksessa.

– Sitä oli niin vaikeaa katsoa. Sen jälkeen en löytänyt mitään järkevää argumenttia lihansyönnille tai eläinten hyväksikäytölle. Se oli kerrasta poikki.

Suurimpana haasteenaan aktivisti pitää sitä käsitystä, että yksilöllä ei olisi vastuuta ja että vastuu olisi vain järjestelmällä. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Pitkänen asui silloin vielä kotona vanhempiensa kanssa. Siitä päivästä alkaen yhteiseen jääkaappiin jäivät kaikki eläinperäiset tuotteet. Pitkäsen ruokavaliosta tuli vegaaninen kertaheitolla.

Muilta osin siirtyminen vegaaniseen elämäntapaan vei enemmän aikaa, mutta lopulta vaatteet, kosmetiikka ja esimerkiksi ylioppilaslakki vaihtuivat vegaanisiksi.

Pitkänen huomasi kuinka paljon eläinkunnan tuotteita käytetään eri asioissa. Vegaanius on helpottanut Pitkäsen elämää.

– Puhdas omatunto on paras tyyny, jonka voi omistaa elämässä. Se tekee elämästä mukavampaa, kun elää omien arvojensa mukaan.

Tofusta ei ole pandemiaksi

Viime kesänä Benjamin Pitkänen asetti pöydän opiskelijaravintolan eteen ja houkutteli ohikulkevia ihmisiä katsomaan VR-laseilla ulkomaisilta ja suomalaisilta eläintiloilta ja teurastamoilta kuvattua materiaalia. Pitkänen muistelee, että materiaali sai osan katsojista itkemään.

– Se oli sen verran rankkaa kamaa, että monet eivät halunneet laittaa niitä laseja päähän ja jotkut lopettivat kesken.

Pitkänen ihmettelee sitä, kuinka ruuantuotannon ketjusta ei tehdä läpinäkyvää. Hän haluaisi, että prosessi avattaisiin näkyväksi, kun kyse on eläimistä, jotka kokevat kipua ja kärsimystä.

– Ylellä on Pentulive, mutta missä on teurastamolive, Pitkänen tivaa.

Ruoantuotannosta kertominen herättää voimakkaita tunteita – ja vastustusta, Pitkänen sanoo.

– Yliopistokurssilla yritin tehdä esitystä ja olin laittanut kuvia suomalaisilta tuotantotiloilta, mutta se ei edennyt ensimmäistä diaa pidemmälle, kun esitys katsottiin liian provosoivaksi. Se peruste oli, että eihän me näytetä täällä kuvia kärsivistä ihmisistäkään.

Pitkänen on sitä mieltä, että jos kaikki olisivat vegaaneja, maailma ei olisi tällä hetkellä pandemian kourissa. Hän viittaa siihen, että COVID-19-taudin aiheuttajan uskotaan olevan lähtöisin kiinalaiselta merenelävien tukkutorilta. Torilla on ollut myynnissä muun muassa käärmeitä, murmeleita ja apinoita.

Pitkäsen mielestä ruoantuotanto "on täysin rikki". Sikainfluenssa, lintuinfluenssa ja hullun lehmän tauti, Pitkänen luettelee.

– Tämä pandemia on lähtenyt Kiinan villieläintorilta, mutta miten se eroaa meidän järkyttävästä sikojen kasvatuksesta?

Vegaaniaktivisti saa hurjia uhkauksia

Vegaaniaktivisti kertoo saaneensa pääasiallisesti positiivista palautetta ja tsemppausta. Isoäitikin tarjoaa nykyään vegaanista ruokaa, kun lapsenlapsi tulee kyläilemään.

Mutta kaikkia ei Pitkäsen viesti miellytä. Hän kertoo saaneensa jopa tappouhkauksia. Vaikka sellaisten viestien vastaanottaminen on kamalaa, hän uskoo tekevänsä jotain aivan oikein.

– Jos kukaan ei suutu, niin mikään ei muutu.

Yritän olla rohkea ja puhua kaunistelematta. En halua pyydellä anteeksi sitä, mitä teen, Benjamin Pitkänen sanoo. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Pitkänen toivoo uhkauksien lähettäjille rakkautta ja myötätuntoa. Hän kertoo ymmärtävänsä, miksi eläinten hyväksikäytön ja tappamisen vastustaminen on jopa raivoa herättävää.

– Kun joku sanoo, että jokin asia on väärin ja tuomittavaa, niin siinä joutuu miettimään, että toimiiko oikein.

Pitkänen odottaa arvojen muutosta

Benjamin Pitkänen haluaa muuttaa maailmaa, se on tullut selväksi. Hänen ihannemaailmassa ei olisi eläintuotantoa, eikä eläimiä tapettaisi. Suomen peltoalaa olisi vapautettu kasvinviljelylle rehuviljelyn sijaan, ja eläimillä olisi lakiin kirjatut perusoikeudet.

– Muutos tapahtuu, kun arvot muuttuvat ja mahdollisimman moni alkaa vegaaniksi, Pitkänen uskoo.

Muutosta hän ajaa toimimalla vegaaniyhteisö Viral vegansin (siirryt toiseen palveluun) riveissä lakeja noudattaen. Pitkäsen mukaan vegaaniaktivisteilla ei ole tarvetta rikkoa lakia, koska heillä on jo kaikki tarvittava tieto eläinten kohtelusta.

– Tämä elämä on meidän yhteinen matka. Meidän kaikkien pitää voittaa, myös eläinten.

Pitkänen antaa ohjeet niille, jotka haluavat saada aikaan muutoksia.

Aloita jo tänään. Jos haluat muutoksen, älä odota huomiseen.

Kirjoita ylös, miksi teet sen, mitä teet. Ja sitten ala toimia.

– Ei tämä ole mitään rakettitiedettä, kaikki pystyvät tähän. Minä yritän olla rohkea ja puhua kaunistelematta. En halua pyydellä anteeksi sitä, mitä teen.

Voit keskustella lihansyönnin tarpeellisuudesta sunnuntaihin 23. tammikuuta kello 23:een asti.

Lisää aiheesta: