Hyppää sisältöön

Koronavirus ei hellitä Pohjoismaissa – Tanskassa muhii ilmiö joka huolestuttaa terveysviranomaisia

Tanskassa koronavirustartunnat ovat viime aikoina lähteneet nopeaan kasvuun.

Ihmiset jonottavat pikatestiin Tanskan Aalborgin keskustaan Budolfi-kirkkoon perustettuun testikeskukseen 23. joulukuuta. Kuva: Henning Bagger / AFP

Tanskassa on kirjattu vuorokauden aikana lähes 15 000 uutta koronatartuntaa. Tanskan radio kertoo, (siirryt toiseen palveluun) että kyseessä on ennätysmäärä.

Sairaalahoitoa tarvitsevien koronapotilaiden määrä on noussut 579:ään, heistä 71 on tehohoidossa.

Koronatartuntojen määrä lähti Tanskassa rajuun kasvuun joulukuun alkupuolella, ja joulunalusviikolla vauhti näytti jo tasaantuvan.

Tanskan terveysministeri Magnus Heunicke ärähti äskettäin (siirryt toiseen palveluun) Facebookissa toimivasta ryhmästä, joka kehottaa ihmisiä ruuhkauttamaan rokote- ja testauspisteitä. Ihmisiä kehotetaan varaamaan aika ja olemaan sitten saapumatta paikalle.

– Tämä on äärettömän epäsolidaarista ja tuhoisaa Tanskan ponnisteluille taistelussa koronavirusta vastaan, Heunicke kirjoitti.

Kansanedustaja Pernille Skipper kirjoitti Twitterissä (siirryt toiseen palveluun), että useita satoja ihmisiä jätti saapumatta 23. joulukuuta Kööpenhaminassa sijaitsevaan Frederiksbergin testauspisteeseen. Paikka oli varautunut ruuhkaan ja töihin oli kutsuttu ylimääräistä henkilökuntaa.

Norjassa tyyntä ennen myrskyä?

Norjassa puolestaan tartuntamäärät ovat laskeneet joulukuun puolivälistä lähtien, kun Norja otti käyttöön tiukkoja koronarajoituksia.

Nyt maassa odotetaan jännityksellä joulunpyhien vaikutusta.

Terveysviraston johtaja kehottaa yleisradioyhtiö NRK:n (siirryt toiseen palveluun)haastattelussa suhtautumaan laskeviin lukuihin varauksella.

– Voi olla, että rajoituksista huolimatta omikrontartunnat lisääntyvät, mutta sen näemme vasta ajan myötä, Bjørn Guldvog sanoo.

Tapaninpäivänä kerrottiin, että maassa kirjattiin 1 989 uutta koronatartuntaa vuorokauden aikana. Se oli 1 716 tartuntaa vähemmän kuin sunnuntaina viikkoa aikaisemmin. Joulupäivänä sairaalahoidossa oli 307 potilasta, 24 enemmän kuin jouluaattona.

Lauantaina NRK (siirryt toiseen palveluun) kertoi myös koronavirukseen liittyvästä oheisilmiöstä, joka on havaittu Suomessakin.

Koronaviruspandemia on aiheuttanut vauvabuumin Norjassa. Yleisradioyhtiön mukaan vuonna 2021 yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana Norjassa syntyi 2 037 lasta enemmän kuin edellisen vuoden vastaavana ajankohtana.

Norjassa syntyy noin 50 000 lasta vuosittain.

Suurinta kasvu oli maaliskuussa 2021. Tuolloin syntyi 376 lasta enemmän kuin maaliskuussa vuonna 2020.

Ruotsissa koronarajoituksia kiristettiin

Joulupyhien alla Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson sanoi, että Ruotsissa ei juhlita yökerhoissa välipäivinä ja uutenavuotena.

Ruotsi otti viime viikolla käyttöön joukon uusia rajoituksia. Ravintolarajoituksia tiukennettiin, ja kaikki suuret urheilu- ja kulttuuritapahtumat peruttiin ainakin tammikuun puoliväliin asti.

Myös väkijoukkojen liikkeitä kauppakeskuksissa ja joukkoliikenteessä rajoitettiin.

Kansanterveysvirasto julkaisi uusimmat luvut koronatartunnoista 23. joulukuuta. Ruotsin yleisradioyhtiön SVT:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) koronatartuntojen määrä kasvoi tuolloin yli 5 000:llä aiempaan päivään verrattuna.

Samana päivänä kerrottiin kuudesta uudesta koronaan liittyvästä kuolemasta. Tehohoidossa oli keskiviikkona 87 ihmistä.

Ruotsissa yli miljoonalla ihmisellä on todettu koronavirus pandemian alusta alkaen. Lisäksi yli 15 000 ihmistä on kuollut koronavirukseen liittyvään tautiin.

Lue myös: